Yurt içinden ve yurt dışından birçok araştırmacı ve akademisyeni bir araya getiren “2. Balkan Ülkeleri Kütüphaneler Arası Bilgi-Belge Yönetimi ve İşbirliği Uluslararası Sempozyumu” değerlendirme oturumu gerçekleştirildi.
Sempozyum değerlendirme oturumda Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Nurten Çetin, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Yılmaz ve Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Altay sempozyum ve Balkan Kütüphaneler Birliği hakkında değerlendirme bulundu.
Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Nurten Çetin, sempozyum hakkında bilgi verdiği konuşmasında iki gün boyunca Balkanlardan ve Türkiye’nin birçok şehrinden katılımcının bu sempozyumda bir araya geldiğini ifade etti. Çetin “Eş zamanlı olarak üç farklı salonda 19 oturumda toplam 51 bildiri sunuldu ve sempozyum yaklaşık 150 katılımcı ile gerçekleştirildi. Bildirilerin 12 tanesi Balkan ülkelerinden gelen katılımcılara aittir. Sempozyumda toplam 12 kişi sunumunu çevrim içi olarak gerçekleştirdi. Sempozyumda Balkanlar ve Türkiye’deki özel arşivler, arşiv belgelerinin muhafazası, arşiv kurumlarının uluslararası iş birliğindeki rolü, dijital kütüphaneler, halk kütüphanelerindeki yenilikçi hizmetler, müze kütüphaneleri, üniversite ve okul kütüphaneleri, Balkanlarda bulunan bilgi ve belge merkezleri ile iş birliği çalışmalarını kapsayan konu başlıkları altında oturumlar gerçekleştirildi.” diyerek sempozyumda sunulan bildirilerden örnekleri paylaştı. Balkan Kütüphaneler Birliği’nin daha etkin olması ve yayınlaşması için çeşitli öneriler sunan Çetin, sempozyum bildirilenin kitap haline dönüştürüleceğini söyledi.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Yılmaz, çok zengin konu ve katılımcı çeşitliliğinin olduğu, çok faydalı bir sempozyum olduğunu ifade ederek yoğun katılıma rağmen oldukça başarılı bir organizasyon olduğunu söyledi. Bir sonuç bildirgesinin yayınlamasının faydalı olacağını söyleyen Yılmaz sempozyumun uluslararası olması ve çıktılarının kitap haline dönüşmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Yılmaz “Bu tip toplantılar aslına bakarsınız çok eğiticidir. En az birkaç cümle ile içselleştirerek ayrılırız bu tip toplantılardan. Aynı zamanda bu tip toplantılar iş birliği olanakları yaratır. Yurt içinden eve yurt dışından katılımcılar burada bir iletişim ağı kurma şansı da yakalarlar ve iletişim ağlarını genişletirler.” diyerek sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Altay, sempozyumun düzenlemesinde emeğe geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında “Birincisi bu tarz etkinliklerle farkındalıklarımız artıyor. İkincisi iş birliklerimiz artıyor. Üçüncüsü tanışıklıklarımız geliyor.” diyerek üç konuyu örneklerle açıkladı. Bunun bir bayrak yarışı olduğunu söyleyen Altan “Ender Bilal bu bayram yarışının ilk temelini attı. Rahmetli Recep Zogo devam ettirdi. Prof. Dr. Nurten Çetin hocam bu süreci daha üst seviyeye taşımak için gayretle mücadele veriyor. Bu mücadelenin hiç bitmemesini temenni ediyorum. Gayretli insanların çabalarıyla Balkan Kütüphaneler Birliği hak ettiği kurumsal yapıya erişir ve bu coğrafyadaki ülkeler arasında iş birliği için örnek bir kurum olur diye umut ediyorum.” dedi.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, bilgi, belge ve arşivlerin dijitalleştirme noktasında sorunların bulunduğunu ifade ederek kalabalık veriler arasında istenilene ulaşmanın güçleştiğini söyledi. Sağlıklı bilgiye ulaşılması konusunda ciddi bir çalışmanın yapılması gerektiğini belirten Çetin, sağlam verinin sağlanması her alanda başarının yolunu açacağını vurguladı.
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Balkan Kütüphaneler Birliği ile ilgili önerilerde bulunarak “Balkan Üniversiteler Birliğinden edindiğimiz tecrübeler sonucunda söyleyebilirim ki birliklerde iyi çalışan bir sekretaryanın bulunması gerekmektedir. Çünkü bu sekreterya sayesinde işlerin devamlılığı sağlanıyor. Bu olmazsa eğer hafıza kaybolur. Başkanlığının her yıl bir Balkan ülkesi tarafından yürütülmesi gerekir. Böylelikle her bir ülke bu birliği dahi iyi sahiplenir ve bu aynı zamanda birliğin genişleyip, büyümesini de sağlamaktadır. Tüm Balkan ülkelerinden temsilcilerin olduğu bir bilimsel danışma kurulu kurulmalıdır. Bu bilimsel danışma kurulu birliğin geleceğine yönelik perspektifler çizmelidir. Bir de bu sempozyumun geleceğe aktarmak adına bir bülten çıkarılmasının önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Rektör Tabakoğlu daha sonra bir sonraki dönem başkanın belirlenmesi konusuna değinerek Bulgaristan temsilcileri ile görüştükleri ifade etti ve Bulgaristan Kütüphaneler Birliği Başkanı Doç. Dr. Kalina Ivanova bir sonraki Balkan Kütüphaneler Birliği Başkanı oldu.
Toplantı, katılımcıların görüş ve önerileri ile sona erdi.