Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 104. yılı münasebetiyle Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü tarafından düzenlenen çevrim içi faaliyette bölüm öğretim görevlilerinden Dr. Tarık Sarıoğlu “Küllerinden Doğan Anka Kuşu: TBMM’nin Açılışı” başlıklı bir konferans verdi. Konferans, Yönlendiriciliğini üstlenen Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay’ın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, üzerinde yaşadığımız toprakların vatan hâline getirilmesinde emeği geçenlere rahmet ve minnet duygularını dile getirmesi ile başladı.
Konferansın başında Öğr. Gör. Dr. Tarık Sarıoğlu, efsânevî “Anka Kuşunun” masallarda ve mitolojide küllerinden yeniden doğan özelliğinden hareketle; Türk Milli Mücadelesi ve TBMM’nin açılışını izah ederken, bu bağlamda Türk Milleti’nin de küllerinden doğarak yeniden dirilişine dikkat çekti.
Sarıoğlu Osmanlı Devleti’nin, “en uzun yüzyılı” olarak adlandırılan 19. yüzyılda ayakta kalabilmek için verdiği mücadele sürecinde yapma gayretinde olduğu ıslahatlardan umduğunu bulamadığından dolayı emperyalist devletlerin taarruzlarının da arttığını ifade etti. TBMM’ye giden süreci, Padişah’ın yetkilerini paylaşmaya başladığının milâdı kabul edilen 1808 Sened-i İttifak’a dayandırarak sözlerine devam eden Sarıoğlu, Tanzimat ve Islahat Fermanlarının da çöküşü engelleyemediğini ve I. ve II. Meşrutiyetle Türkiye’nin, Meclis ile tanıştığından bahsetti. Osmanlı Devleti’nin yıkılışının, 1911’de Trablusgarp, 1912-1913’te Balkan Savaşları ile büyük bir toprak kaybının ardından I. Dünya Savaşı’yla geldiğini belirten Sarıoğlu, Mondros Mütarekesi’nin eksiksiz uygulanması için Mustafa Kemal Paşa’nın, Samsun’a 9. Ordu Müfettişi olarak görevlendirilmesiyle Anadolu’da çalışmak için aradığı fırsatı bulmasının Türk Milleti için büyük bir şans olduğunu belirtti. Sarıoğlu, Samsun’dan-Sivas’a, Sivas’tan Ankara’ya uzanan siyasî teşkilatlanmanın sonunda 23 Nisan 1920’de TBMM açıldığını ifade etti.
TBMM’nin açılış sürecini hakkında da bilgi veren Sarıoğlu “27 Aralık’ta Ankara’ya ulaşan Mustafa Kemal Paşa, çalışmalarını Ankara’da sürdürürken, Osmanlı Mebusan Meclisi 12 Ocak 1920’de açılmış ve meclise savaş şartlarında İstanbul’a ulaşabilen 72 milletvekili ancak katılabilmiştir. Amasya Mülakatı esnasında Mustafa Kemal Paşa’nın, İstanbul hükümeti temsilcisi Salih Paşa’ya verdiği metin, Osmanlı Mebusan Meclisi’nin 28 Ocak 1920’de “Misak-ı Milli” olarak kabul edilmiştir. Bunun üzerine İtilaf devletleri, 16 Mart 1920’de İstanbul’u resmen işgal etmişlerdir. İşgal üzerine ortaya çıkan tarihî fırsat üzerine 23 Nisan 1920 Cuma günü, Cuma namazını müteakip dualarla büyük bir katılımla TBMM açılmıştır.” dedi.
Sarıoğlu, TBMM’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile bütün şehit ve gazilerimize rahmet dileyerek konuşmasını sonlandırdı.