Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü tarafından düzenlenen “Bağımsızlık ve Egemenlik Yolunda Büyük Bir Adım: Mustafa Kemal Paşa ve 19 Mayıs 1919” konferansına Öğr. Gör. Dr. Tarık Sarıoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Başkanı ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Bülent Atalay’ın moderatörlüğündeki programda Öğr. Gör. Dr. Tarık Sarıoğlu, Mustafa Kemal Paşa’nın 16-19 Mayıs 1919’da İstanbul’dan başlayan yolculuğunun bir kurtuluş dönemini simgelediğini ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti tarihi için önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.
Sarıoğlu, “Bandırma Vapuru ile başlayacak yolculuğun gemi kaptanı İsmail Hakkı (Durusu) Bey idi. Mustafa Kemal, beraberindeki kişilerle beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra Galata rıhtımından ayrıldı. Bandırma Vapurunun yolculuğunu zahmetli ve tehlikeli kılan bir başka gelişme de İtilaf devletleri veya özelde İngilizlerin gemiyi batırma ihtimalidir. Hatta Mustafa Kemal Paşa, geminin batırılma ihtimalini haber almış, bu haberin gemi yolcuları arasında duyulması sonucu yolculuğun gergin geçtiği, bu nedenle Mustafa Kemal Paşa’nın Kaptan’a, belirli bir rota takip etmeyip kıyı boyunca seyahat etmesini söylediği, olası bir tehlike anında gemiyi karaya oturtma emri verdiği anlaşılmaktadır. Bu olasılık gerçekleşmese de yolculuğun gergin ve zorlu geçmesine yol açan unsurlardan bir tanesini oluşturmuştur. 17 Mayıs 1919 Cumartesi günü Bandırma Vapuru saat 21.40 sıralarında İnebolu’ya varmış, 19 Mayıs 1919 Pazartesi günü beklenen yolculuğun sonuna gelinmiştir. Yolcular, Samsun’da Kalyon Burnu denilen yerden sandallarla Merkez iskelesine çıkarılmıştır.” dedi.
Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a tam bağımsızlık fikri ile çıktığını ve daha sonra Türk Milletinin bu yola “Kurtuluş yolu” adını verdiğini aktaran Sarıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Milli Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştür. Bu nedenle de ‘gençlik’ kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır. 19 Mayıs 1919 tarihi Milli Mücadele içerisinde büyük inkılâbın ilk adımı olması münasebetiyle 1938’de ‘Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak kabul edilmiştir. Günümüzde ‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak kutladığımız bu kutlu yürüyüşün 104. yılına girmiş bulunmaktayız. Bu minvalde bize düşen Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını ve bu vatan için canının hiç düşünmeden feda eden aziz şehitlerimizi her daim hatırlamak, yad etmektir.”
Çevrim içi gerçekleşen konferans, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.