Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen “Her Yönüyle Deprem Sempozyumu” kapsamında gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun yaptığı panelde, Kahramanmaraş depremlerinde yaşanan deneyimler ve olası Marmara depremi için hazırlıklar konuşuldu.
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı panelde, Trakya Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Abdullah Taş, Genel Sekreter Vekili Öğr. Gör. Burak İşçimen, Afet ve Acil Durum Koordinatörü Hüseyin Türkel panelist olarak yer aldı.
Panelistler, ilk etapta 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde gerçekleştirdikleri faaliyetler ve afet dönemlerinde toplumun ihtiyaçlarına değinen bilgiler verdiler. Ardından Trakya Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Abdullah Taş, olası bir Marmara depreminde de acil hastalara müdahale etme, hastaların tetkiklerini ve tedavilerini yapma, yoğun bakım ihtiyaçlarını karşılama hizmetleri vereceklerini bildirdi. Taş, “Biz Trakya Üniversitesi Hastanesi olarak deprem bölgesinden gelecek tüm hastalara hizmet vermek için kendimizi ana üs olarak görüyoruz. Gerek UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) personeli olarak yetiştirdiğimiz sağlık personeli ekibimizle gerekse diğer personelimizle Sağlık Müdürlüğünün verdiği görev doğrultusunda hizmet vermeye hazırız. Bu kapsamda çalışmalarımıza da devam ediyoruz.” dedi.
“Sahra hastanesi kurulabilecek yerleri tespit ettik”
Tüm çalışanlarına afet planı ile ilgili eğitim verdiklerini söyleyen Taş, “Böylece çalışanlarda bir farkındalık oluşturduk. Hastane binasının zarar görmesi durumunda hastaları nasıl tahliye edeceğimizi planladık. Gerekirse sahra hastanesi kurabileceğimiz yerleri belirledik. Bu yerlere elektriği nasıl ulaştırabileceğimiz üzerine çalıştık ve planlarımızı yaptık. Aynı zamanda atık su giderleri ile temiz su kaynaklarını hazırladık. Depremin insanların bize ulaşmasını engelleyecek biçimde yollarda hasara neden olabileceği ihtimalini düşünerek alternatif ulaşım yolları belirledik. Hastanemizde belirli aralıklarla personelimize hem masa başı hem de uygulamalı tatbikatlar yaptırıyoruz.” dedi.
Genel Sekreter Vekili Öğr. Gör. Burak İşçimen, depremden zarar görmüş bölgelerde pazar yeri, aşevi, hastane alanı ve kreş-eğitim alanına ihtiyacın önemli boyutlarda olduğunu belirterek, bunların tümünü Kahramanmaraş’ta gerçekleştirebildiklerini ve tümüyle ilgili karar vermeden önce de uzmanlarla görüştüklerini bildirdi. Aynı ihtiyaçların ileride meydana gelecek depremlerde de söz konusu olacağını düşündüklerini ve bu doğrultuda hazırlıklar yaptıklarını ifade etti. Trakya Üniversitesinin bu konudaki master planının tüm Edirne’ye entegre edilmesini amaçladıklarını belirten İşçimen, ilk etapta herkes için 1 kase çorba, barınabilecek bir yer, hijyen kiti ve tuvalet ihtiyacının giderilmesinin önemine vurgu yaptı. Olası Marmara depreminde, depremzedelere ve Üniversite personeline bir kase çorba verilebilecek ve konaklamalarını sağlayabilecek barınma alanları yapabilmek için mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, bunun için çalışmalar yaptıklarını ve şu an çizim aşamasında olduklarını bildirdi. İşçimen, “Dileğimiz yapım aşamasına geçilmesidir.” dedi.
Hüseyin Türkel ise, Kahramanmaraş depremlerindeki izlenimlerini göz önünde bulundurarak risk yönetimi çerçevesinde hareket ettiklerini belirtti. Türkel, “Üniversitemizde risk yönetimi kapsamında binalarımızda bulunan dolaplar gibi sabit olmayan tüm eşyaları sabitledik. Hızlı bir şekilde eğitimlerimize devam ediyoruz. Bu eğitimlerin içerisinde malzeme kullanımı ve deprem anında ve sonrasında nasıl davranmamız gerektiğine dair bilgiler yer alıyor.
“AFAD gönüllüleri sahada önemli rol oynuyor”
Türkel, “İlk kez AFAD gönüllüsü yetiştirme eğitimlerine başladığımızda 50 kişiyle yola çıkmıştık. Şu anki hedefimiz bin kişiye ulaşmak. Bu kişilerin yarısıyla bile bir afet durumunda sahada olabilirsek çok daha fazla kişinin hayatını kurtarabiliriz.” dedi.
Ayrıca geçen yıl 10 bin öğrenciye AFAD’la birlikte eğitim verdiklerini dile getiren Türkel, temennilerinin bu yıl 40 bin öğrenci ile 5 bin personelimizin tümüne bu eğitimleri vermek olduğunu ifade etti. Bütünleşik Afet Planı hakkında bilgi veren Türkel, Edirne merkez ve ilçelerdeki birimlerimizde tatbikatlar yaptıklarını ve bu çalışmalarının devam edeceğini söyledi.
“Üniversiteler bir şehrin beyni hükmündedir”
Trakya Üniversitesinin 40 bin öğrencisi ve 5 bine yakın çalışanı olduğuna vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Bu çok büyük bir güç. Eğer iyi organize olabilir ve hazırlık yapabilirsek geleceğe de daha güvenli bakabiliriz.” dedi.
Olası Marmara depremi için AFAD gönüllüleri yetiştirerek bu kişileri sertifikalandıracaklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, alt yapı hazırlıkları ile beraber bir eğitim merkezi kurmanın hazırlıkları içerisinde olduklarını söyledi.
Program, Rektör Tabakoğlu tarafından katılımcılara sertifikalarının verilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.