Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısının on üçüncüsü Edirne’de düzenlendi. Toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Edirne Valisi Yunus Sezer, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve ilin temsilcileri katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Türkiye'deki teknoloji firmalarının yenilik faaliyetleriyle ülkenin gelişmesine katkı sağladığını belirterek son 22 yılda teknoparkların sayısındaki artışa dikkat çekti. "Teknoparklarımızda 3 bine yakını kuluçka firmalarından oluşmak üzere 10 bin 600 civarında teknoloji firmamız yenilik faaliyetleri yürütüyor, Türkiye'nin gelişmesine güç katıyor." diyen Coştu, Türkiye'de AR-GE'ye ayrılan kaynağın milli gelire oranı itibarıyla önemli ilerleme kaydederek İtalya ve İspanya gibi gelişmiş ülkeler seviyesine ulaştığını söyledi.
Hedeflerinin bunun çok daha ötesine geçebilmek olduğunu belirten Çoştu, "Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği tarafından yayımlanan 'Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektör Raporu'na göre yine benzer bir gelişmeyi görüyoruz. 2023 yılında bilişim sektörümüz dolar bazında yüzde 30 büyüme kaydetmiş durumda. Özetle ifade etmek gerekirse Türkiye teknoloji ekosistemi önemli bir ivme kazandı, büyük bir kapasiteye erişmiş durumda." dedi. Coştu, 110 binden fazla AR-GE çalışanıyla bu firmaların şimdiye kadar 60 bine yakın AR-GE projesini tamamlamış olduklarını böylece Türkiye'de önemli bir AR-GE yetkinliği ve kapasitesini inşa etmeyi başardıklarını belirtti ve halihazırda ise 15 binden fazla AR-GE projesinin teknoparklarda yürütülmeye devam ettiğini aktardı.
Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne'nin önemli bir tarım ve turizm kenti olarak Balkanlar'ın başkenti statüsünü sürdürdüğünü belirtti. Çok büyük sanayi kuruluşlarına sahip olmayan kentte bir Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) faaliyette bulunduğunu dile getiren Sezer, "Sanayi Bakanlığımızın destekleriyle 4 ay içerisinde 4 OSB'nin temellerini attık. İstişarelere devam ediyoruz. Yenilikçi, yenilenebilir ve yeşil yani 3Y'nin birleştiği OSB'leri burada inşallah çok üst standartlarda inşa edeceğiz. Katma değeri çok fazla olan firmalara burada yer vereceğiz." dedi.
Sezer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın kente yeni bir teknopark kazandırılması için talimat verdiğini, bu teknoparkı Balkanlara hitap edecek bir teknoloji merkezi yapacaklarına işaret etti. Projeyi Ankara'da sunacaklarını ifade eden Sezer, "Bir an önce bu konuya başlamak istiyoruz. Altyapımız, yerimiz hazır. Firmalar da büyük bir heyecanla bekliyor. Biz Edirne'nin sporda, kültürde, sanayide, teknolojide Balkanların merkezi olmasını istiyoruz. Bu noktada da çalışmalarımız devam ediyor." dedi.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne ve Trakya Üniversitesi hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında Edirne’yi eğitimiyle, kültürüyle, sanatıyla, sporuyla, teknolojisiyle yeniden bölgenin bir başkenti olarak inşa etmek istediklerini söyledi. Trakya Üniversitesinin Teknopark konusunda bir atak yaptığının altını çizen Tabakoğlu, 2017’de 17 şirketi bulunan Trakya Teknopark’ın günümüzde 136 şirket ve 703 çalışana sahip olduğunu belirtti. Trakya Üniversitesinin özellikle güçlü olduğu alanlarda Balkanlarla yakın ilişki içerisinde olduklarını ifade etti. “En çok Balkanlı öğrencinin okuduğu üniversiteyiz. Balkan Üniversiteler Birliğinin kurucusuyuz. Aynı zamanda kalıcı genel sekreterliğini üstleniyor ve 92 üniversitenin tüm sekretaryasını yürütüyoruz. Sağlıkta bir markayız. Uluslararası hastalara sağlık hizmeti veriyoruz. Şimdi de Balkan coğrafyasında Teknopark konusunda bir marka olmak için çalışıyoruz.” şeklinde konuşan Tabakoğlu, Kosova ile üniversiteler nezdinde yaptıkları görüşmeler sonucunda UBT Üniversitesi ile ikili bir anlaşma yaptıklarını ve onların ilk Teknoparkını Trakya Üniversitesi ile birlikte şirket haline getireceklerini aktardı. Makedonya ve Arnavutluk ile de görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Tabakoğlu, aynı uygulamayı söz konusu iki üniversite ile de en kısa zamanda gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Trakya Üniversitesi Teknoloji Üniversitesinin açılışına da değinen Rektör Tabakoğlu, teknoloji konusunda Üniversitenin kat ettiği mesafeyi gözler önüne sererek daha ileri bir seviyeye ulaştırmak için çalıştıklarını dile getirdi.
Trakya Teknopark Genel Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Özgür Özdemir ise Teknopark hakkında bilgi verdiği konuşmasında, “Trakya Teknopark, covid-19’la mücadelede Türkiye’nin ilk mobil izolasyon ünitesini üretmiştir. Trakya Teknopark, bu proje ile birlikte Türk Patent Kurumu tarafından Faydalı Model Belgesine sahip olmuştur. Teknopark’ta düzenlenen etkinlikler ve eğitimler arasında Teknopark Çocuk, Teknopark Akademi, Tekno Gamehub, Avrupa Birliği’nde Girişimcilik ve Girişimcilik Kültürü, Sertifikalı yaz okulları, Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Testleri, ödüllü proje yarışmaları gibi çeşitli faaliyetler bulunmaktadır. Ayrıca Trakya Teknopark tarafından düzenlenen Bilişim Günleri etkinliği ile Trakya Üniversitesi bilgisayar mühendisliği öğrencileri ile Trakya Teknopark firmaları buluşturulmuştur.” dedi. Özdemir, katılımcılara Trakya Teknopark’ın kısa ve orta vadeli planlarından bahsetti.