BALKAN ÜLKELERİ ÜNİVERSİTELER ARASI ARAMA KURTARMA YARIŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformunun ev sahipliğinde, Trakya Üniversitesi Edirne Belediyesi ve AFAD iş birliğinde “Balkan Ülkeleri Üniversiteler Arası Arama Kurtarma Yarışması” düzenlendi.

Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşlesi’nde düzenlenen yarışmada Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Moldova, Kuzey Makedonya ve Romanya'dan 15 takım ve 168 öğrenci yarıştı. 

AFAD ekiplerince 3 gün boyunca eğitim alan öğrenciler teorik ve pratik eğitimleri tamamlamalarının ardından enkaza giriş, enkazda çalışma, yapay tırmanma, çadır kurma ve doğada arama kurtarma etaplarındaki yarışmalara katıldı.

Yarışmaların ardından Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi'nde ödül töreni gerçekleştirildi. 

Tören açılışında konuşan AFAD İl Müdürü Elvan Kaya, ekinlik hakkında bilgi vererek, organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekküre etti.

Edirne Belediye Başkan Vekili Ertuğrul Tanrıkulu konuşmasında, afetlere hazırlıklı olunması için eğitim çalışmalarının oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, böylesine önemli bir etkinliğin Edirne’de gerçekleştiriliyor olmasının çok kıymetli olduğunu ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu konuşmasında, yarışma için Balkan Üniversiteler Birliği’ndeki Üniversiteler ile iletişime geçtiklerini ifade ederek birlik üyesi ünivesitelere sağladıkları destekten dolayı teşekkür etti. Afetlerin hayatımızın bir gerçeği olduğunu ve herkesin buna hazır olması gerektiğini belirten Rektör Tabakoğlu “Biz 6 Şubat depremleri sonrası Elbistan'daydık. Daha önce Gölcük depremindeki çalışmalara katıldık ve bu anlamda önemli bir tecrübeye sahibiz. Biz, gençlerimizi özellikle üniversite çağındaki gençlerimizi ve gönüllülerimizi bu iş içerisine dahil ederek bu bilgi ve tecrübeyi kazandırabilmenin çok önemli olduğunu düşündük. Bu organizasyon sayesinde herhangi bir afet olduğunda tek bir telefonla gelebilecek elimizde 15 hazır takımımız bulunuyor. Bu anlamda burada çok büyük bir iş yapıldığını düşünüyorum.” diyerek organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Edirne Valisi Yunus Sezer törende yaptığı konuşmada, afetlerin yalnızca bir toplumun problemi olmadığını, afetlerin insanlık ve vicdanları köklü olarak sarstığını söyledi. Afet durumunda insanların sınırlarının da ötesinde birbirine yardıma koştuğunu ifade eden Vali Sezer, 6 Şubat depreminde AFAD, belediyeler ve üniversitelerden ekiplerin depremde kurtarma çalışmalarında görev aldığını belirterek “100'den fazla ülkeden arama kurtarma birlikleri afetin ilk anından itibaren bölgeye intikal ederek orada arama kurtarma faaliyetlerine katıldılar. Bunlardan ilki Balkanlar'dan gelen arama kurtarma birliklerimiz oldu. Biz şunu gördük sınırlarımız birbirine o kadar yakın ki aynı coğrafyanın insanlarıyız ve aynı sorunlarla baş başayız. Bu anlamda Edirne bir merkez olarak bütün Balkanları içerecek şekilde arama kurtarma birliklerinin oluşturulması ve bunun ortak bütün Balkan ülkelerine hitap etmesi, hatta bütün dünyadaki afetlere müdahalede görev alması ve bu manada bir inisiyatifin başlatılması çok önemli. Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformunun en önemli faaliyetlerinden biri bu oldu." dedi.

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren ekipler açıklanarak ödülleri takdim edildi.

Yarışmada, Bosna Hersek'ten Uluslararası Sarajevo Üniversitesi birinci, Kosova'dan University Ukshin Hoti Prizren ikinci, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi de üçüncü oldu.

Akredite sivil toplum kuruluşları arası çadır kurma ve arazide kayıp arama yarışmalarında Çorlu Belediyesi ekibi birinci olurken, Gönüllü AFAD ekipleri çadır kurma ve arazide kayıp arama yarışmalarında da Kırklareli ekibi birinci oldu.

Bu içerik 28.05.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 313 kez okundu.