BALKAN ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ TECRÜBESİ VE GELECEK VİZYONU PANELİNE REKTÖR PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU BAŞKANLIK YAPTI

“2. Balkan Ülkeleri Kütüphaneler Arası Bilgi-Belge Yönetimi ve İşbirliği Uluslararası Sempozyumu” kapsamında gerçekleştirilen “Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) Tecrübesi ve Gelecek Vizyonu” panelinde Birliğin kuruluşu ve Birliğe üye üniversitelerin kütüphanelerinin mevcut durumu konuşuldu.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği panelde, Trakya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Sofya Üniversitesi ‘St. Kliment Ohridski’ eski Rektörü Prof. Dr. Ivan Ilchev, Tetova Üniversitesi Senato Başkanı Prof. Dr. Vullnet Ameti ve Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina Hadzigrahic konuşmacı olarak yer aldı.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Balkan Üniversiteler Birliğinin kuruluşundan bahsederek başladığı konuşmasında, 2014 yılından bu yana Birliğe üye üniversitelerin sayısındaki artışa ve gerçekleştirilen toplantılara değindi. Yunus Emre’nin “Gelin tanış olalım. İşi kolay kılalım. Sevelim, sevilelim. Dünya kimseye kalmaz.” sözlerinden hareketle eyleme geçen bu Birliğin, çalışmalarını kolaylıkla yürüttüğünü söyledi. Önceki gün bu birlikteliği sağlamlaştırmak amacıyla Trakya Üniversitesinde bir müze açılışı olduğunu belirten Tabakoğlu, aynı zamanda Yükseköğretim Kurulu Balkan ve Bölge Temsilciliği'nin kuruluşu hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Trakya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, 2014 yılında 32 üniversiteyle başlayan bu yolculuğun, günümüzde 90’ın üzerinde üniversiteyle devam ettiğini görmekten çok büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti. Yörük, “Dünyada, hepimizin bildiği gibi, savaşın, kanın, acının arttığı bir dönemde bizim burada olan birlikteliğimizin dünyaya bir mesaj olması gerektiğini düşünüyorum. Temennimiz barış ve öğrencilerimizin iyi yetişmesidir. Burada başlayan devinimin bölge insanına refah, kalkınma ve ilerleme olarak geri dönmesini diliyorum.” dedi.

Sofya St. Kliment Ohridski Üniversitesi Kütüphanesinin Bulgaristan’daki bilimsel kitaplar açısından en zengin koleksiyona sahip kütüphane olduğunu belirten Prof. Dr. Ivan Ilchev, bu kütüphanenin 20.000'den fazla kayıtlı kullanıcısı bulunduğunu söyledi. Ülkenin en büyük 5 üniversitesinden, Bulgar Bilimler Akademisi'nin 7 enstitüsünden, Ulusal Kütüphaneden ve Sofya'daki Bölgesel Tarih Müzesinden araştırmacıların oluşturduğu bir konsorsiyum olan “Miras Bg”den bahseden Ilchev, konsorsiyumun kütüphaneye katkısı hakkında bilgi paylaştı.

Prof. Dr. Vullnet Ameti, Balkan Üniversiteler Birliğinin kuruluşundan bu yana ana hedefinin, Balkanlardaki üniversiteler, kütüphaneler ve araştırma merkezleri aracılığıyla ortak küresel değerlere dayalı olarak geleceğe yönelik öncü bir vizyon tanımlamak olduğunu ifade etti. Ameti, bugüne kadar yapılanlara değinerek, bunlara yenilikleri ve mükemmeliyetçiliğin eklenmesinin bir zorunluluk olduğunun altını çizdi. Bu doğrultuda, önümüzdeki zamanlarda daha fazla bilimsel işbirliği ve akademik personel ve öğrenci hareketliliği eklenmesi ile ortak projeler üretilmesi gerekliliğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Nermina Hadzigrahic ise BUA’nın üniversiteler arasındaki işbirliği aracılığıyla mükemmelliği ve yeniliği teşvik edecek bir ortam yaratmak için bir fırsat olduğunu vurgulayarak gençlerin fikirlerini ve bilimsel potansiyellerini gerçekleştirmelerine olanak tanıyacağını belirtti. Tuzla Üniversitesi'nin önerisi üzerine bu yıl 3 üniversitenin daha BUA'ya üyelik başvurusunda bulunacağını aktaran Hadzigrahic, bunların Macaristan Peç Üniversitesi, Hırvatistan Slavonski Brod Üniversitesi ve Bosna Hersek Banja Luka Üniversitesi olduğu bilgisini verdi.

Program, Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu tarafından konuşmacılara hediye takdim edilmesi ile son buldu.

Bu içerik 11.05.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 251 kez okundu.