CUMHURİYETİN 100. YILINDA LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI VE TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİ KONULU KONFERANS

Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen “Cumhuriyetin 100. Yılında Lozan Barış Antlaşması ve Türk-Yunan İlişkileri” konulu konferansta, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Balkan Araştırma Enstitüsü Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Enis Tulça konuşmacı olarak yer aldı.

Konferansa, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Edirne Bölge Müdürü Mehmed Zahid Talha Arar, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Uzunköprü Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Enver Erdinç Dinçsoy, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sibel Turan, Dış Paydaşlarımızdan Rumeli Edirne Kültür ve Folklor Derneği Başkanı Ahmet Dörtler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet’in yaptığı açılış konuşmasının ardından kürsü alan Prof. Dr. Enis Tulça, Lozan Barış Antlaşması’nın aslında Türk-Yunan dengesi kurmaya çalışan bir antlaşma olduğunu belirterek, Lozan Antlaşması sonrası iki ülke arasında gelişen ve 1950’lere kadar süren dostluk havasının beklenen bir durum olduğunu ifade etti.

1955’lere kadar Türkiye ve Yunanistan arasında devam eden dostane ilişkilerin Fransa ve Almanya arasındaki anlaşmazlığa bile örnek olduğunu belirten Prof. Dr. Tulça, 1955 sonrası iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüleşmesinin nedenlerini açıkladı. Prof. Dr. Enis Tulça tarihten verdiği örnekler eşliğinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasının, Yunanistan’daki politika değişikliği olduğunu ifade etti ve Yunanistan’ın farklı zamanlarda, farklı uluslararası konjonktürde Batı’nın desteğini alarak Türkiye’ye yönelik olumsuz tutum sergilediğini vurguladı. Tulça, son yıllarda ise Yunanistan’ın özellikle silahlanmaya yaptığı harcamaların ve Amerika Birleşik Devletlerinin rolünün önemine değindi.

Türk-Yunan ilişkilerinin son 40 yılında Ege ve Kıbrıs Sorununun ön plana çıktığını söyleyen Prof. Dr. Enis Tulça, Atatürk-Venizelos döneminde yakalanan dostluk havasına benzer bir ortamın 1999 yılında yakalandığını ancak bu iyimser sürecin de 2002 yılı itibarıyla değiştiğini sözlerine ekledi.

Konuşmasında görsellerden yararlanan Prof. Dr. Enis Tulça, Atatürk döneminde başlayan ve ardından İnönü döneminde de devam eden Türk-Yunan yakınlaşmasında iki ülke diplomatlarının önemine vurgu yaptı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’den Kurtuluş gemisiyle Yunanistan’a gönderilen yardımlardan da bahseden Prof. Dr. Tulça bahse konu yıllarda Türkiye ve Yunanistan ilişkilerindeki dostluk sürecinin önemli bir örneğini teşkil ettiğini belirterek sözlerini tamamladı.

İzleyicilerin sorularının yanıtlanmasının ardından Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer’in Prof. Dr. Enis Tulça’ya plaket takdimi ve Balkan Araştırma Enstitüsü yayınlarından oluşan kitapları hediye etmesiyle program sona erdi.

Bu içerik 06.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 199 kez okundu.