DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT ATALAY’DAN, LİSE VE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNE KONFERANS

Cumhuriyetin 100. Yılı kutlamaları kapsamında Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Trakya Üniversitesi destekleriyle düzenlenen Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi, Edirne Yıldırım Anadolu Lisesi, Atatürk Ortaokulu ve Filiz Okullarında bir dizi konferans gerçekleştirildi.

Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı ve Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay tarafından “Atatürk ve Cumhuriyet” kavramları üzerine Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesinde “100. Yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin İlan Süreci”, Edirne Yıldırım Anadolu Lisesinde “Cumhuriyet Giden Yolda Yaşananlar ve Gazi Mustafa Kemal Paşa”, Atatürk Ortaokulunda “İlanının 100. Yılında Türkiye Cumhuriyeti’ne Giden Süreç” ve Filiz Okullarında 100. Yılında Tapusu Lozan Antlaşması ve Cumhuriyetimizin İlanını Anmak ve Anlamak” adlı konferanslar gerçekleştirdi.

Gerçekleştirdiği konferanslar hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay, Cumhuriyetimizin ilânı sürecinde yaşananlar hakkında “mâzi-hâl-istikbâl” üçgeninde değerlendirmeler yaparken, tarihte Türkler’in kurduğu ilk imparatorluk olan Hun İmparatorluğundan, son imparatorluğumuz Osmanlı İmparatorluğu’nun son bulduğu uzun tarihî süreç hakkında özet bilgiler paylaştı. Millî adımızla kurduğumuz ilk devlet olan Göktürkler’den hareketle “Orhun Abideleri” ve yine millî adımızla kurduğumuz son tam bağımsız Cumhuriyetimizin kurucusunun “Gençliğe Hitabesinin” ortak noktalarına dikkat çekerek en sıkıntılı zamanlar da dahi ümidimizi kaybetme hakkımızın olmadığının altını çizen Atalay, ¸bu ümitle ikinci bir Ergenekon yapılmak istenen Türkiye’nin destan yazılarak müdafaa edildiğini belirtmiştir. 

Son imparatorluğumuz Osmanlı’nın “en uzun/XIX. Yüzyıl” ve ardından “en kısa/XX. Yüzyılda” bir asra sığdırılamayacak; 1911 Trablusgarp, 1912-1913 Balkan ve 1914-1918 I. Dünya Savaşlarının vahim bir vaziyette yaşandığına dikkat çeken Atalay, Mondros Mütarekesine tepki olarak başlatılan Türk İstiklâl Savaşı’nın şartları ve safhaları hakkında bilgi verdi. Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışıyla başlayan “Millî Mücadele” sürecini değerlendirirken kongrelerden bahseden Atalay, Mustafa Kemal Paşa’nın, İstanbul Hükümeti’ni temsilen Amasya’da bir araya geldiği Salih Paşa’ya verdiği “Misâk-ı Millî” metninin Paşa’nın gayretleriyle Son Osmanlı Mebuslar Meclisi’nde “Misâk-ı Millî Kararlarına” dönüşmesinin devamlılık açısından önemini vurguladı. Daha sonra TBMM‘nin açılışıyla Ankara’da yeni hükümetin, milletin mukadderatında söz sahibi olmasına ve I. İnönü Zaferi’nden, Büyük Taarruz’a kadar geçen safhadaki askerî mücadelenin, güçlü işgal devletlerine karşı “kıt imkânlarla” birlik ve dayanışma içerisinde başarıyla verildiğine dikkat çekti. Atalay, Mudanya Mütarekesi ve Lozan Antlaşması hakkında da bilgi vererek Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı ve Cumhuriyetin bize kazandırdıklarından dolayı kıymetinin bilinmesinin gelecek için önemine değindi. Atalay, gençlerin ilgi ve heyecanla dinledikleri konferanslarında bilhassa üzerinde yaşadığımız coğrafyanın vatan hâline getirilmesinde ve bunun devamının sağlanmasında emeği geçen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün şehit ve gazilerimize şükranlarını sunarak konuşmasını sonlandırdı.

Bu içerik 28.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 351 kez okundu.