DR. ÖĞR. ÜYESİ FUAT YILMAZ, TRT 2 KANALINDA “İSTİSNAİ RENKLER” BELGESELİNDE KONUŞTU

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz, TRT 2 ekranlarında her hafta Salı günü yayınlanan, renklerin bilinmeyen yönleri ve çok özel öykülerinin yer verildiği İstisnai Renkler adlı belgesel serisinin ikinci sezonuna konuk oldu.

Birinci sezonunda Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz’ın Zincifre, Sur Moru, Sinopis ve Kemik Siyahı renklerini; Prof. Dr. Emel Gönenç Güler’in ise Edirne Kırmızısı rengini tanıttığı “İstisnai Renkler” programının ikinci sezonunda Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz Kobalt Mavisi, Sarı Zırnık, Lapis Lazuli, Ejder Kanı, Malahit Yeşili, Tebeşir Beyazı, Yeşil Toprak ve Verdigris renkleri hakkında bilgi verdi.

Her hafta bir bölümü yayınlanan ve çok özel renklerin anlatıldığı programa konuşmacı olarak katılan Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz, 15. Bölümünde “Sarı Zırnık”, 17. Bölümünde “Lapis Lazuli” ve 19. Bölümünde “Malahit Yeşili” renkleri hakkında bilgi verdi.

İstisnai Renkler’in 15. Bölümünde “Sarı Zırnık” rengi hakkında bilgi paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz, “Sarı Zırnık” renginin özellikle şan ve şöhretin hat safhaya çıktığı İtalya’da önemli bir Roma kenti olan Pompei duvar resimlerinin dördüncü evresinde yoğun bir şekilde kullanıldığını belirtti.

Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz, “Lapis Lazuli” ile ilgili konuşmasında, elde edilmesi oldukça zor bir renk olduğunu söyleyerek, Mısır’da M.Ö. 2000 yılından itibaren bu rengin yerine alternatif bir renk olan “Mısır Mavisi” renginin üretildiğini ifade etti. Yılmaz ayrıca, “Lapis Lazuli”nin Mezopotamya uygarlığında değerli bir taş olarak kullanıldığını ve ışıltılı görünümü nedeniyle gökyüzü ile ilgili tanrı sembollerinde kullanıldığını vurguladı.

Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz, 19. Bölümünde ele alınan “Malahit Yeşili” bölümünde ise Malahit cevherinin nerede yoğun olarak bulunduğu ve kullanım alanları hakkına bilgi paylaştı.

Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz, “Sarı Zırnık”, “Lapis Lazuli” ve “Malahit Yeşili” renkleri dışında konuk olduğu Kobalt Mavisi, Ejder Kanı, Tebeşir Beyazı, Yeşil Toprak ve Verdigris renkleri ile ilgili bölümler de TRT 2 ekranlarında ilerleyen haftalarda yayınlanacaktır.

Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz’ın, konuk olduğu İstisnai Renkler programını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Program Linki: https://www.youtube.com/playlist?list=PL0gMcF5aNgrMGTQJrzOxlWdgFyg9BWjHT

Bu içerik 15.05.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 281 kez okundu.