DR. SELDA SANDALYECİ’NİN KİTABI YAYIMLANDI

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Selda Sandalyeci’nin Çağatay Türkçesinde Mental Fiiller adlı kitabı Akçağ Yayınlarından yayımlandı.
Zihinde ya da zihin aracılığı ile gerçekleşen hareketlerin ifade edildiği kelime türlerinden biri olan mental fiiller, yaklaşık elli yıldır fiil sınıflandırmalarında kendine önemli bir yer edinmiştir. Mental fiiller, öncelikle psikoloji ile ilgili çalışmalarda yer almışken dil biliminin çalışma sahasına sonraları dâhil olmuştur. Dil bilimindeki inceleme alanı zihinsel süreçlerle ilgili ve psikoloji temellidir. Bu fiiller, zihindeki bazı süreçler neticesinde oluşmaktadır. Algılama, düşünme, karar verme, hatırlama, duygusal tepkiler verme gibi zihinsel süreçleri dilde ifade etmekle görevlidirler.
Akçağ Yayınevi’nden çıkan Çağatay Türkçesinde Mental Fiiller’de öncelikle Çağatay Türkçesi ve Ali Şir Nevâyî ele alınmıştır. İkinci bölümde Türk dilinde fiil sınıflandırmaları ve mental fiil konusu etraflıca açıklanmıştır. Son olarak Ali Şir Nevâyî’nin eserlerinden tespit edilen mental fiiller, bilişsel psikoloji temelinde sınıflandırılarak bağlamları ile verilmiştir. Böylece Türkçenin tarihî dönem mental fiil çalışmalarına bütüncül bir yaklaşım sağlanmış ve karşılaştırmalarda bulunulmuştur.
Bu değerli kitabı için öğretim elemanımızı kutlar, başarılarının devamını dileriz.

Bu içerik 03.07.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 170 kez okundu.