EDİRNE GÜLÜ DOĞDUĞU TOPRAKLARDA HAYAT BULUYOR: EDİRNE GÜLÜNÜN 2. HASADI YAPILDI

Trakya Üniversitesi tarafından yeniden doğduğu topraklara kazandırılan ve Havsa Meslek Yüksekokulu ile Balkan Yerleşkesindeki arazilerde ekimi yapılan Edirne gülü için Hasat Şenliği düzenlendi.

Şehrin maddi ve manevi tüm değerlerine sahip çıkan Trakya Üniversitesi, kente özgü ve unutulmaya yüz tutmuş Edirne gülünün yetiştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Trakya Üniversitesi tarafından, Edirne’nin kültür ve kimliğine yeniden kazandırılan ve doğduğu topraklarda eski ihtişamına kavuşması için Havsa Meslek Yüksekokulu bahçesinde ve Balkan Yerleşkesinde iki dönümlük arazide yetiştirilme faaliyetlerine devam edilen Edirne gülünün, bu yıl ikinci hasadı gerçekleştirildi.

Trakya Üniversitesi ve Havsa Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği “2. Gül Hasadı Şenliği”, Havsa Meslek Yüksekokulunda gerçekleştirildi. Şenliğin bu yılki etkinleri arasında, Edirne gülünün bilimsel olarak ele alındığı panel de yer aldı. Şenlik havasında geçen etkinlikte, halk oyunları gösterileri sunuldu, gül temalı fotoğraf yarışması sergisi düzenlendi ve dereceye girenlere ödülleri dağıtıldı. Etkinlik kapsamında gül bahçesinde hasat gerçekleştirildi.

Edirne gülünün kent tarihinde ve kimliğinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan sözlerini şöyle sürdürdü: “Gülün Edirne tarihinde önemli bir yeri var, ama Edirne’de gül tarımı ve gülcülük kültürü tamamen kaybolmuş durumda. Havsa Meslek Yüksekokulu olarak kaybolan bu değerimizi yeniden canlandırmak amacıyla 3 yıldan beri çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Köylerde yerli gül olarak bilinen orijinal Edirne Güllerini tespit ediyor ve bazılarını Meslek Yüksekokulumuzdaki gen bahçesine taşıyoruz. 2020 yılında Meslek Yüksekokulumuzda oluşturduğumuz gül bahçesi ekonomik anlamda çiçeklenmeye başladı. Bu yıl Havsa Belediyesi ile gerçekleştirdiğimiz etkinlikte gülün tarihi, kullanımı, tarımı ve sorunlarını konu alan bir panel organize ettik. Panel sonrası da sembolik olarak gül hasadı gerçekleştireceğiz. Şölen tadında geçen etkinliğimize Havsa, Edirne, Uzunköprü, Keşan ve çevre köylerden yoğun bir katılım oldu. Bu durum bölgemizde gül bahçelerinin büyük bir agro turizm potansiyeline de sahip olduğunu göstermektedir. Gül bahçemiz Mayıs ayı sonuna kadar çiçeklenmeye devam edecek, ilgilenen herkesi bahçemize davet ediyoruz. Etkinliğimize katılan ve katkı veren herkese teşekkür ediyorum.”

Havsa Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan, “Gül Hasadı Şenliği’nin bu yıl ikincisini gerçekleştiriyoruz. İlk programımız beklediğimizin çok üstünde bir ilgi görünce ikincisini büyük bir heyecanla düzenlediğimizi ifade etmek istiyorum.” dedi. Ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle şenlik kapsamını daha sınırlı tuttuklarını ifade eden Baykal, Gül Hasadı Şenliğinin akademik boyutunu bir adım daha ileriye taşımak istediklerini vurgulayarak, programda yer alan panelistlere teşekkürlerini iletti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise Tarihçi Süheyl Ünver’e atıfta bulunarak “Her şey biter Edirne bitmez” sözleriyle konuşmasına başladı. Tarihte çok önemli bir yere sahip olan Edirne’nin çok derin izler bıraktığına vurgu yapan Tabakoğlu, “Osmanlı tarihine baktığımızda başarılı olmuş her şahsiyetin mutlaka yolunun Edirne’den geçtiğini görüyoruz. Edirne adeta bir hazine. Pek çok bilinmezin bulunduğu, yeni keşiflerle bizleri şaşırtan bir hazine.” diyerek Edirne’nin sahip olduğu değerlerin saymakla bitmeyeceğini ifade etti.

Trakya Üniversitesi olarak Edirne’nin değerlerini ortay çıkarmak istediklerini belirten ve bu değerlerden birinin gül olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Edirne’de bir saray vardı ve bu saray gül sularıyla yıkanıyordu. Edirne ve çevresinde yaygın olarak gül tarımı yapılmış. Son derece özel bir gül bu. Edirne gülü, güllerin ve çiçeklerin sultanıdır.” dedi.

Trakya Üniversitesinin Edirne gülü ile ilgili önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Prof. Dr. Mustafa Tan Hocam, Ziraat Fakültemizin eksikliğini bizlere hissettirmeyen çalışmalara imza atıyor. Hocam Havsa Meslek Yüksekokulu bahçesinde Edirne Gülü tarımı yapmaya başlayarak, şehrin bu önemli değerini yeniden topraklarında üretmeye başladı. Edirne’de gül tarımını yaygınlaştırmamız lazım. Gül sadece güzel kokusuyla bizi cezbeden bir şey değil, aynı zamanda gülün yağı kıymetli ve çok farklı sektörlerde kullanımı olan bir bitki. O yüzden bu bir gelir kapısı da olabilir. Bunu Isparta’da görüyoruz. Niye Edirne’de olmasın. Gülün anavatanı burası, bir gülün iklim olarak yetişmesi için en mükemmel yer burası. Umuyorum yaptığımız bu çalışmalar meyvesini verecek ve Edirne gülcülüğü büyüyerek devam edecektir. Bu anlamda Edirne gülünün yetiştirilmesi için verdikleri desteklerden ötürü Havsa Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek’e teşekkür ederim. Aynı zamanda bugün burada Edirne gülünü akademik bir yaklaşımla ele alacak değerli hocalarıma da teşekkürlerimi sunarım.” diyerek bu etkinliğin Edirne gülü konusunda bir farkındalık olmasını temenni etti.

Açılış konuşmaları ardından Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan yönetimindeki panelde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yiğit “Edirne’de Gül Yetiştiriciliğinin Tarihçesi”, Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Gedik “Gülün Önemi ve Eczacılık Alanında Kullanımı”, Gıda Yüksek Mühendisi Ali Güler “Bölgemiz Tarımı için Yağ Gülünün Önemi ve Potansiyeli” ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Baydar “Yağ Gülünün Tarımsal, Endüstriyel ve Kalite Sorunları ve Çözüm Önerileri” adlı sunumlarını gerçekleştirdi.

Panelistlere plaket takdiminin ardından “Havsa’nın Gülü” konulu fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Havsa Belediyesi Halk Oyunları ekibinin folklor gösterilerinden sonra katılımcılar, Bando eşliğinde bahçede gül hasadı gerçekleştirdi. Toplanan güller ile sembolik olarak gül yağının çıkarılışı gösterildi. Gül şerbeti, gül lokumu, gül reçeli ve lokma gibi ikramlarla etkinlik sona erdi.

Etkinliğe Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Havsa Belediye Başkanı Av. Aydın Balkan, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, müdürler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bu içerik 23.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 568 kez okundu.