Edirne’nin önemli değerlerinden olan “Edirne Kırmızısı” ile ilgili bir etkinlik daha gerçekleştirildi.
Trakya Üniversitesi, Edirne Belediyesi ve Edirne Valiliğinin birlikte düzenledikleri “Edirne Kırmızısı Hasat Günü Etkinliği” bugün iki ayrı yerde yapıldı. Son 2 yılda olduğu gibi bu yıl da Ekim ayı içerisinde Edirne Kırmızısı’nın tanıtımı ve farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan etkinliklerden ilki Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde “Tarihi Tekstil Eserlerinin Restorasyonu ve Konservasyonunda Doğal Boyalarının Kullanımı” adlı konferansla başladı. Edirne Gülü ve Kırmızısı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen konferansın sunumunu Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nilgün Becenen yaptı.
İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticisi Benan Bayram tarafından verilen konferansta Edirne Kırmızısı’nın tarihsel geçmişi anlatıldı. Edirne Kırmızısı'nın Türk kültürü için büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Bayram, doğal boyamanın değerini bilimsel verilerle destekleyerek çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Daha sonra konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan ise Trakya Üniversitesinin kaybolmuş bir değer olan Edirne Kırmızısı için 2017’den beri çalışmalar yaptıklarından bahsederek bu çalışmaların ivme kazanarak devam edeceğini vurguladı.
Öğleden sonraki ikinci etkinlik ise Karaağaç Yolu üzerindeki Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Karaağaç’taki Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde yapıldı. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek, Edirne Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Akın Gencan ve Vali Yardımcısı Turgut Subaşı’nın katıldığı etkinlikte birer konuşma yaparak Edirne Kırmızısı’nın önemini vurguladılar. Daha sonra Edirne Kırmızısı rengini veren kökboya bitkisinin hasadı ve geleneksel usullerle kazanda kumaş boyama gerçekleştirildi.