EĞİTİMDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesinde Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi 2022 Kamu Personeli Eğitim Yılı kapsamında “Eğitimde Dijital Dönüşüm” etkinliği gerçekleştirildi. 

Trakya Üniversitesinin Türkiye’de ilk ve tek, dünyada ise üçüncü olma özelliği taşıyan Kaliteli Eğitim ve Dijital Dönüşüm UNESCO Kürsüsü ile Dijital Dönüşüm Topluluğu iş birliğinde “Eğitimde Dijital Dönüşüm” etkinliği düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi 2022 Kamu Personeli Eğitim Yılı kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte öğrenmeyi öğrenme, kaliteli eğitim ve dijital dönüşüm gibi konularda katılımcılara bilgiler verildi. Programda, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay’ın gönderdiği mesaj da okundu. 

Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Handan Köksal, İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Güney Çetin Gürkan, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Uçar ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay’ın mesajı okundu. Doç. Dr. Salim Atay’ın mesajında şu ifadeler yer aldı: 

“En ileri ekonomilerde olduğu gibi reel sektörün önünü açan ve hizmet kalitesini sürekli artıran nitelikli bir kamu hedeflemekteyiz ve bunun en önemli aracı personel eğitimidir. Bu kapsamda Uzaktan Eğitim Kapısı ile kapsayıcılık, sürdürülebilirlik ve fırsat eşitliği ilkeleri çerçevesinde eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra kamu çalışanlarının eğitiminde kritik öneme sahip ihtiyaçların tespit edilmesi ve 21. yüzyıl yetkinliklerinin kazandırılabilmesi için Ofis tarafından Türkiye’nin en kapsamlı Eğitim İhtiyaç Analizi çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışmalarla ülkemizin kamu personeli eğitiminde büyük bir atılım hedeflenmektedir. Güzel bir organizasyon olmasını diliyorum ve teşekkür ediyorum.” 

Açılış konuşmaları ile devam eden programda ilk olarak Trakya Üniversitesi Dijital Dönüşüm Topluluğu Başkanı Eren Akbulak konuştu. Eren Akbulak konuşmasında topluluk olarak bugünden başlayarak atacakları adımların, yarının dünyasında teknolojiyi takip eden değil teknolojiye yön veren bir üniversite olabilmek adına önemli olduğunu vurguladı. 

Trakya Üniversitesi Dijital Dönüşüm Topluluğu Akademik Başkanı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Öğr. Gör. Volkan Demiraslan da topluluklarının hedefinin dijital Trakya Üniversitesi olduğunu belirterek “Topluluğumuz tarafından belirlenen amaç, kuruluşumuzun 40. yılında kurumumuzun temel değerleri ve kalite politikasına uygun olarak üniversitemizin dijital dönüşümüne katkı sağlamak ve bu alanda öncelikle Balkan üniversiteleri ile de iş birliği yaparak kurum vizyonumuzun gelişimine değer katmaktır.” ifadelerini kullandı.

Trakya Üniversitesi Kaliteli Eğitim ve Dijital Dönüşüm UNESCO Kürsüsü Eğitim Koordinatörü Öğr. Gör. Emine Demiröz ise eğitimde kalitenin artırılması ve dijital dönüşüme yönelik proje ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de eğitime odaklanmış ilk ve tek kürsü olarak ana hedeflerinin eğitimin kalitesini, eğitim teknolojilerinin en iyi uygulamalarıyla arttırmak ve hayat boyu öğrenme olanağı sağlayarak sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek olduğunu ifade eden Demiröz “Bizim misyonumuz kaliteli eğitim ile dijital dönüşüm için farkındalık yaratmak ve tüm disiplinlerde eğiticilerin pedolojik yeterliklerini güçlendirmek. Vizyonumuzda ise disiplinler arası iş birliği sağlamak ve eğitimi güçlendirmek yer alıyor. Bu doğrultuda eğitimde dijital dönüşüm ve en iyi uygulamalar online öğrenme altyapısını oluşturuyoruz ve hayat boyu öğrenmeye olanaklar sağlayan online öğrenme içerikleri geliştiriliyoruz. Tamamlandığında öğrencilerimize, akademik ve idari personelimize ulaşılabilir bir sistem olacak. Aynı zamanda disiplinlerarası iş birliği takımları kuruyoruz. 21.yüzyılda insanlığın geleceğini ve gezegenimizi tehlike altına atan ortak sorunlara çözüm bulmak hedefleniyor. Bunun için ortak sorunlara yönelik online eğitimler de sunacağız. Eğitimin kalitesinin arttırmakla yükümlüyüz. Bir kurumun kalitesi, öğretmenin kalitesini aşamayacağını bildiğimiz için eğitimi dönüştürme hayali kurduk. Sizde bu hayale tanıklık ettiğiniz için teşekkür ederim.” şeklinde konuştu. 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen öğretim elemanı ve öğrencilere teşekkür ederek, “Öğrenme, hayat boyu devam eden bir süreçtir. Hepimiz bildiklerimizin öğretmeni, bilmediklerimizin öğrencisiyiz. Hani bir söz vardır: ‘Bu gök kubbenin altında söylenmemiş hiçbir söz yoktur’. Ben bu düşünceye katılmıyorum. Kendinizi asla küçümsemeyin, daha fazlasını hak ettiğinize inanın. Edirne, bir beylikten imparatorluğa geçtiğimiz yer. Edirne bir ilim merkezi, medreseler şehriydi. Şöhretleri asrını aşan ilim, sanat ve devlet adamlarının pek çoğu Edirne’de yetişmiştir. Sizler de onlardan biri olabilirsiniz. Dijital dünyada söyleyecek çok sözümüz, katkı sunacak derin bir kültürümüz ve yetkinliğimiz var. İnşallah o sözü de sizler söyleyeceksiniz. Geleceği hesap etmek için onu iyi anlamak ve iyi analiz etmek gerekir. Artık yeni hiçbir şey yok, icat edilebilecek her şey icat edildi, bulunacak her şey bulundu diye düşünmeyin. Hayatımızın her alanında baş döndüren bir dijitalleşme yaşanıyor. Bilişim teknolojileri ve dijital dönüşüm çağımızın en önemli konularından biri. Şimdi yeni sözler söylemek gerek. Dijital teknolojiler üzerinde inşa edilen yeni bir dünyada söz sahibi olmalısınız. Bu kapsamda bizler de eğitimde dijital dönüşümü bir zorunluluk olarak görerek bu yönde çok öncesinden öncü ve güçlü adımlar attık. Eğitim başlığında Türkiye’deki ilk ve tek, Dijital Eğitim üzerine ise dünyadaki üçüncü UNESCO Kürsüsü olma özelliği taşıyan Kaliteli Eğitim ve Dijital Dönüşüm Kürsümüz de bilimsel eğitimde kalitenin yükseltilmesi noktasındaki öngörümüzün en güçlü örneğidir.” dedi.

Programda açılış konuşmalarının ardından Trakya Üniversitesi Kaliteli Eğitim ve Dijital Dönüşüm UNESCO Kürsüsü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Erdem Demiröz tarafından “Eğitimde Kalite ve Dijital Dönüşüm” başlıklı bir sunum gerçekleştirildi. Demiröz sunumunda öğrenmeyi öğrenme ve yaşam boyu öğrenme kültürü, eğitimde kalitenin ve verimliliğin artırılması ile eğitim alanında görülen dijital dönüşüm konularında bilgiler paylaştı. Eğitim kalitesini artırmanın, öğrenme süreçlerini güçlendirmek adına önemli olduğunu ifade eden Demiröz öğrencilerin ilgi alanı, beklenti ve yeteneklerine uygun yöntemlerin uygulanması gerektiğini ifade etti.

Dijitalleşmenin tüm alanlarda etkisini artırdığını ve eğitim alanında da yoğun bir şekilde karşımıza çıktığını belirten Demiröz, “Eğitimde dijital dönüşüm aslında bir zorunluluk artık. Dijital dönüşmek zorundayız. Farklı öğrenme yöntemleri, farklı eğitim yöntemleriyle birlikte ölçme ve değerlendirme araçlarını kullanmak zorundayız. Eğitimde dijital dönüşüm sadece teknolojik altyapıyı güçlendirmekle yapılabilecek bir şey değil. Bu bir süreç. Donanım, yazılı ve içerik geliştirme süreci var. Bunun yanında hizmet içi eğitim boyutu var. Eğitimde dijital dönüşüm öğrenci beklenti ve ihtiyaçları göz önüne alınarak, bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalıdır.” dedi.

Program, Rumeli Balkan Dans Topluluğu’nun gösterisiyle sona erdi. Programda ayrıca, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma haftası kapsamında “Çanakkale Türküsü” seslendirildi, etkinliğe katılan özel gereksinimli bireyler için de İşaret Dili Tercümesi yapıldı.

Bu içerik 28.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 557 kez okundu.