Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen “Fen Bilimlerinde Bilimsel Makale Yazımı ve Değerlendirme Süreçleri Sempozyumu”nda, “Yazar Gözüyle Makale Yazımı ve Yayınlama” ve “Editör Gözüyle Makale ve Değerlendirme” başlıklarında önemli sunumlar gerçekleştirildi.
Türkiye’nin önde gelen 13 bilimsel dergi editörü ile akademisyenler ve öğrencileri bir araya getiren sempozyumda, “Yazar Gözüyle Makale Yazımı ve Yayınlama” ve “Editör Gözüyle Makale ve Değerlendirme” başlıklarında iki gün boyunca 6 ayrı oturumda 19 bilimsel sunum gerçekleştirildi.
Sempozyuma, Trakya Üniversitesinin yanı sıra Gazi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Koç Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesinden Fen Bilimleri alanında SCI-Expanded ve ESCI gibi uluslararası indekslere giren dergilerin editörleri katıldı.
Fen bilimlerinin yanı sıra sosyal bilimler, sağlık bilimleri ve mühendislik bilimleri gibi her alandan akademisyen ve araştırmacılar ile öğrencileri ağırlayan sempozyum kapsamında, “Bir Bilimsel Makalenin Hazırlanışında Bilinmesi Gerekenler”, “Makale Yazımı”, “Makale Yazım Sonrası Süreçler”, “Makale Seçimi”, “Sorumluluklar ve Görevler” ve “Makale Değerlendirme” konularında bilimsel dergi editörleri sunumlar yaptı. Editörler gerçekleştirdikleri sunumlarla bilimsel çalışma, araştırma ve planlama, makale yazımı, yazım sonrası süreçler, değerlendirme kriterleri gibi konularda bilgiler paylaştı.
Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleşen “Fen Bilimlerinde Bilimsel Makale Yazımı ve Değerlendirme Süreçleri Sempozyumu”na akademisyen ve araştırmacılar ile lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ilgisi yoğun oldu.
Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Journal of Natural Sciences Dergisi Dil Editörü Prof. Dr. Volkan Aksoy’un moderatörlüğünde gerçekleşen “Bir Bilimsel Makalenin Hazırlanışında Bilinmesi Gerekenler” başlıklı ilk oturumda İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Forestist Dergisi İstatistik Editörü Doç. Dr. Emrah Özdemir “Bilimsel Çalışma, Araştırma ve Planlama”, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Su Ürünleri Dergisi Baş Editörü Prof. Dr. Aynur LÖK “Yazar Sorumlulukları”, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Turkish Journal of Chemistry Editör Yardımcısı Doç. Dr. Önder Metin “Araştırma Etiği Nedir? Yazarlık Hakkı Nedir? Kimler Yazar Olabilir?” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
“Makale Yazımı” başlığı altında gerçekleşen günün ikinci oturumunda Prof. Dr. Volkan Aksoy’un moderatörlüğünde İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Forestist Dergisi İstatistik Editörü Doç. Dr. Emrah Özdemir “Başlık, Özet ve Giriş Nasıl Yazılmalı?”, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Turkish Journal of Chemistry Editör Yardımcısı Doç. Dr. Önder Metin “Materyal ve Metot Nasıl Yazılmalı?”, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Journal of the Entomological Research Society Baş Editörü Prof. Dr. Abdullah Hasbenli “Sonuçlar Nasıl Yazılmalı?” ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Journal of Thermal Engineering Baş Editörü Prof. Dr. Ahmet Selim Dalkılıç “Tartışma Nasıl Yazılmalı?” konularında yaptıkları sunumlarla katılımcılara bilgiler verdi.
“Makale Yazım Sonrası Süreçler” başlıklı günün üçüncü ve son oturumunda ise Prof. Dr. Volkan Aksoy’un moderatörlüğünde Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Balkan Medical Journal Editöryal Kurul Üyesi Prof. Dr. Suat Erdoğan “Bilimsel Dergi Seçimi”, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Forestist Dergisi Yardımcı Editörü Prof. Dr. Ender Makineci “Yazının Dergiye Göre Hazırlanması ve Gönderim” ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Tarım Bilimleri Dergisi Baş Editörü Prof. Dr. Halit Apaydın “Dergi İsteklerine Yaklaşım” başlıklı sunumlar yaptılar.
Fen Bilimlerinde Bilimsel Makale Yazımı ve Değerlendirme Süreçleri Sempozyumu, ikinci gününde de bilimsel oturumlar ile devam etti. Sempozyum kapsamında “Editör Gözüyle Makale ve Değerlendirme” başlığıyla 3 ayrı oturum düzenlendi.
Fen Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Trakya Üniversitesi Journal of Natural Sciences Baş Editörü Prof. Dr. Kadri Kıran’ın “Makale Seçimi” başlığıyla moderatörlüğünü üstlendiği dördüncü oturumda İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Forestist Dergisi Yardımcı Editörü Prof. Dr. Ender Makineci “Bir Editör Makale Seçimini Nasıl Yapar?”, “Makale Seçiminde Politikalarının Önemi Nedir?” ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Avrupa Bilim Editörleri Derneği (EASE) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun “Editör Gözüyle Yayın Etiği Nedir?” isimli sunumlar yaptılar.
“Sorumluluklar ve Görevler” başlıklı beşinci oturumda Prof. Dr. Kadri Kıran moderatörlüğünde Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Su Ürünleri Dergisi Baş Editörü Prof. Dr. Aynur LÖK “Editöriyal Sorumluluklar Nelerdir?”, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Baş Editörü Prof. Dr. Levent Altıntaş “Dil, İstatistik ve Sayfa Düzeni Editörlerinin Görevleri Nelerdir?”, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Tarım Bilimleri Dergisi Baş Editörü Prof. Dr. Halit Apaydın “Alan Editörü ve Hakem Atamaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler” konularında bilgiler verdi.
“Makale Değerlendirme” konulu günün altıncı ve son oturumunda Prof. Dr. Kadri Kıran moderatörlüğünde İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve European Journal of Biology Baş Editörü Prof. Dr. Şehnaz Bolkent “Hakem Değerlendirme Sonrası Süreç Nasıl İşler?”, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Balkan Medical Journal Baş Editörü Prof. Dr. Zafer Koçak “Neden Ret aldım?” ve Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Alpha Psychiatry Dergisi Baş Editörü Prof. Dr. Okan Çalıyurt “Makalemin Yayınlanması Ne Kazandırdı? Ne Kaybettirdi?” başlıklı sunumlar gerçekleştirdiler.
Fen Bilimlerinde Bilimsel Makale Yazımı ve Değerlendirme Süreçleri Sempozyumu, oturumların ardından “Kapanış ve Kısa Değerlendirme Oturumu” ile tamamlandı.