MAVİ BÜYÜME İÇİN SINIR ÖTESİ İŞ BİRLİĞİ: MAVİ BÜYÜME LABORATUVARLARI PROJESİ “YEREL PAYDAŞ TOPLANTISI” DÜZENLENDİ

Trakya Üniversitesinin proje ortağı olduğu ve mali büyüklüğüyle türünün en yüksek bütçeli projesi “Cross-Border Regions Collaborate for Blue Growth: Blue Growth Collabs (Mavi Büyüme için Sınır Ötesi İş Birliği: Mavi Büyüme Laboratuvarları)” kapsamında “Yerel Paydaş Toplantısı” düzenlendi.

Toplantıya Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Zaim, Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk, proje paydaşları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Paydaş toplantısı açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Emre Atılgan proje hakkında bilgi vererek “Proje için öncelikle sınır ötesi etkilerin ortaya çıkarılması gerekiyor. Ortak problemlerin tartışılacağı bir projenin ortayı çıkarılması gerekiyor. Bulgaristan ve Türkiye, özellikle Edirne ve Bulgaristan’ın komşu sınırlarıyla kıyasladığımızda, hem sınır olmaktan hem de sınırı aşan suların getirmiş olduğu problemlerden dolayı ortak sorunlarının olduğunu ve bu sorunların ortak çözülmesi gerektiğini biliyorduk. En önemli ortak sorunlarımızdan birisi de çevre sorunu. Bulgaristan’daki bir çevre sorunu Edirne’yi, aynı şekilde Edirne’deki bir çevre sorunu da Bulgaristan’ın komşu sınırındaki illeri etkilemektedir. Bizim en büyük problemimiz sınırı aşan sulardaki çevreyi kirleten maddelerdir. Bizim çıkış noktamızda bu oldu. Yani suyun içerisindeki kirleten maddelerin analizleri, bunun özelinde de su içerisindeki microplastiklerin analizleri olmuştur. Ancak projemiz sadece bununla kalmadı. Suyun yanında toprak ve havadaki kirletenlerin analizlerine kadar genişlettik. Diğer bir proje amacı analizlerin yapılabilmesi için kurumsal alt yapıların genişletilmesi oldu. Böylece sadece bugün değil, gelecek dönemlerde de çevre analizlerinin artan bir şekilde çeşitlendirilmesini de sağlayacak şekilde Üniversitemizin alt yapısını geliştirmiş olduk. Ayrıca paydaşlarımız nezdinde farkındalık yaratmış olduk. Bu proje sonuçları diğer kurumlarımız tarafından da edinilerek, belki gelecek dönemde politika önerilerine çevrilerek saha yansımalarının daha iyi olması sağlanacak ve topluma katkı sunacaktır. Sadece projemiz içerisindeki paydaşlarımızdan değil, birçok kamu kurum ve kuruluşundan destek aldık. Başta çalışma arkadaşlarım olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederim.” dedi.

Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk, bu tip projelere çok önem verdiklerini belirterek “Böylesine değerli projelere destek vermek bizim için çok kıymetli. Müdürlüğümüze de projeler konusunda tüm arkadaşları davet ediyorum. Çevre ve toplum yararına yapılacak projelere her zaman destek olacağız.” dedi.

Toplantı, Trakya Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Kenan Sezer’in, “Mavi Büyüme Projesi Bilimsel Faaliyetleri: Veriden Sonuçlara” adlı sunumu ile sona erdi.

Bu içerik 08.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 489 kez okundu.