MUTLU KADIN, MUTLU AİLE, MUTLU TOPLUM PROJESİ

Toplumun temeli olan aile başta olmak üzere kadın ve gençlere yönelik faaliyetler gerçekleştiren Trakya Üniversitesi, bu çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. “Mutlu Kadın, Mutlu Aile, Mutlu Toplum” projesi kapsamında bilgilendirme ve bilinçlendirme eğitimleri verildi.

Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Sosyal Bilimler Enstitüsü Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı iş birliğinde “Mutlu Kadın, Mutlu Aile, Mutlu Toplum” başlıklı sosyal sorumluluk projesine imza atıldı. Proje kapsamında kadınlara yönelik pek çok konuda eğitim ve atölye çalışması gerçekleştirildi.

Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda düzenlenen etkinlik, Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esma Mıhlayanlar’ın açılış konuşması ile başladı. Mıhlayanlar, üniversitelerin toplumsal hayatta kadınların konumumun düzenlenmesinde üstlendikleri kritik rolün önemini vurgulayarak “Merkezimiz, kurulduğu tarihten itibaren kadınların her alandaki haklarına ve olanaklarına ilişkin çok yönlü çalışmalar gerçekleştirmektedir. Kadın sorunlarının ortaya koyulması ve çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla hem üniversitemi birimleri ile hem de diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde çalışmakta, kadınların eğitim, sosyal ve ekonomik alanda güçlenmesi amacıyla faaliyetler yürütmekteyiz. Bunun yanı sıra bir eğitim kurumu olarak üniversitemizin çeşitli birimlerinde öğrenim gören öğrencilerimizin sorunlarının belirlenmesi ve bu konuda farkındalıklarının artmasına yönelik de programlar düzenlemekteyiz. Faaliyetlerimiz temel olarak eğitim, araştırma, toplumsal katkı ve sosyal sorumluluk alanlarında devam etmektedir. Ayrıca merkezimiz web sayfasından ve sosyal ağlar üzerinden de bilgi paylaşımlarında bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Projeye ilişkin de bilgiler veren Doç. Dr. Esma Mıhlayanlar, “Mutlu Kadın, Mutlu Aile, Mutlu Toplum sosyal sorumluluk projemizde mutluluk kavramını kadın, aile ve toplum açısından ele almak istedik. Mutluluk kavramı, Antik Yunan’dan itibaren günümüze kadar filozofların, araştırmacıların, düşünürlerin odağında olan çok boyutlu bir konudur. Farklı şekillerde tanımlansa da genel olarak iyilik hali anlamına gelmektedir. İyilik hali bireyin ruhsal ve fiziksel olarak iyi olması olarak tanımlanmaktadır. Araştırmacılar, iyilik halinin geliştirilebileceğini ve arttırılabileceğini söylemişlerdir. Toplumun ana bireylerinden biri olan kadının iyilik halinin artması, üretkenliğinin ve motivasyonunun artmasına ve güçlenmesine etki ederek doğrudan ülkenin refahını mümkün kılacaktır. Kadının öncelikle fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal boyutlarıyla iyi ve güçlü olması mutluluğunu artıracaktır.’’ şeklinde konuştu.

Program, Sosyal Bilimler Enstitüsü Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ebru Zümrüt Boyacıoğlu’nun “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Kalkınmışlık Düzeyine Yansımaları” başlıklı konuşması ile devam etti.

Programın öğleden önceki oturumunda Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans öğrencisi Nazlı Neşe Kaymak “Kadınların Yaşam Memnuniyetlerini Belirleyen Etkenler”, Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Seda Donat Bacıoğlu “Mutluluğa Giden Yolda Psikolojik Sağlamlık” ve Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı Doktora öğrencisi Nefize Behatin Ramadan “Mutluluk ve Nefes” başlıklı sunumlar gerçekleştirdiler.

Programın ikinci oturumuna ise Araştırmacı-Yazar ve Eğitmen Meltem Reyhan konuk oldu. Aile modellerinin bireyler üzerindeki etkileri, kültürel miraslar, semboller, ritüeller ve inanç sistemleri ile toplumsal değişime neden olan süreçler gibi pek çok alanda çalışmalar yürüten Meltem Reyhan öncülüğünde “Aile Modelleri, Atalardan Aktarılanlar” ve “Kendi Potansiyelini Açığa Çıkarmak” başlıklı atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

Programda ayrıca, Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi ve TÜKSAM Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Çisem Ünver flüt eşliğinde katılımcılara mini bir dinleti sundu. Projenin tamamlanmasının ardından program, katılım belgelerinin verilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Bu içerik 23.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 485 kez okundu.