Trakya Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKÇAM), çocukların dijital medya kullanımları konusunda ebeveynlerin farkındalığını artırmak amacıyla bir program düzenledi. Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (TÜBAP) tarafından desteklenen programda, Merkez Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Dr. Zuhal Demir, “Dijital Ebeveynlik” konulu bir konferans verdi.
Konuşmasında, dijital medyanın çocuklar ve ergenler üzerindeki etkilerine değinen Demir, çocuklar ve ergenleri söz konusu olumsuz etkilerden koruma ve dijital mecraların fırsatlarından en yüksek seviyede yararlandırma noktasında ebeveynlerin yapabileceklerinden bahsetti.
Genellikle dijital medyanın etkileri üzerine eğilen araştırmacıların ekran süresine odaklandıklarını belirten Demir, “Dijital mecraların çocuklar ve ergenler üzerindeki etkisini anlayabilmek için bu alanların onların hangi ihtiyaçlarına ve hedeflerine nasıl hizmet ettiklerini bilmemiz gerekiyor. Hiçbir ekran süresi eşit yaratılmamıştır, farklı kullanımlar farklı etkilere yol açar. Bu noktada kullanımın üretim ya da tüketim odaklı olup olmaması belirleyicidir.” dedi.
Çocukların ve ergenlerin oyun oynama ve dinlenme haklarının bulunduğunun altını çizen Demir, “Ebeveynlere düşen en önemli görevin onların dijital kimliğini yok saymak değil, bu kimliği kabul ederek haklarının korunmasını sağlamaktır.” şeklinde konuştu. Engellemenin kalıcı çözüm olmadığını söyleyen Demir, katılımcılara çocukları ve ergenleri olumlu yönde etkileyecek dijital oyun tavsiyelerinde bulundu.
Program, katılımcıların katkıları ve soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.