Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen “14 Mart Tıp Bayramı” programı Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Müdürü Op. Dr. Mustafa Talha Sütçü, Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, akademisyenler, hekimler ve sağlık çalışanları katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fatma Gülsüm Önal, 14 Mart’ın öneminden bahseden bir konuşma gerçekleştirdi. Tıp bayramının tarihinin tıp eğitimi tarihiyle iç içe olduğunu söyleyen Önal, “14 Mart 1827'de, II. Mahmud döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'ndaki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır. İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermiştir. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamış, tıp öğrencileri İngiliz işgali altındaki İstanbul’da bir tür özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin işaret fişeğini yakmışlardır” dedi.
Ülkemizin geçmiş dönemlerde sağlık alanında, özellikle aşı üretimi konusundaki başarılarına değinerek, günümüzde de yapılabileceklerden bahseden Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, 14 Mart Tıp Bayramını kutladı.
İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Müdürü Op. Dr. Mustafa Talha Sütçü, “Tıp mesleği tarihten günümüze dünyanın en saygın ve onurlu mesleklerinden biri olmuştur. Çünkü tıp mesleği, dünyanın her bölgesinde, her iklimde, her koşulda, barışta ve savaşta her türlü tehlikeyi göğüsleyerek, hiçbir şekilde din, dil, ırk ayrımı gözetmeden insana koşulsuz hizmet etmektir.” şeklinde konuştu. Sütçü, yakın geçmişte, gerek Covid-19 salgını sırasında gerekse de 6 Şubat depremlerinde de gördüğümüz gibi ilk günden bu yana sağlık hizmetlerinde hiçbir aksaklık ile karşılaşmadığımızı ve bundan sonra da karşılaşmayacağımızı belirtti.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata ise, “14 Mart 1827 çağdaş tıp eğitimimizin başlangıç tarihi olarak hem hekim olarak bir anlamda varlığımızı borçlu olduğumuz, modern anlamda da tıp eğitiminin başladığı tarihtir. Aynı zamanda hekimlerin ülke tarihinde rol aldıkları, etki yarattıkları bir tarihtir.” diyerek 14 Mart tarihinin önemine değindiği konuşmasında, 14 Mart’ın hastalarının yaşamını kurtarmak için can veren meslektaşlarımız başta olmak üzere mücadelenin her evresinde emek veren sağlık çalışanlarına ithaf edilmeyi bu yıl da hak ettiğini dile getirdi.
Konuşmaların ardından emekliye ayrılan Tıp Fakültesi öğretim üyelerine plaket; doçentlik sözlü sınavında başarılı olan öğretim üyelerine de başarı belgelerinin verilmesiyle program sona erdi.
14 Mart Tıp Bayramı ile ilgili açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne’de 1488’de Sultan II. Bayezid Darüşşifası’nda başlayan sağlık hizmetinin bugün bu misyonu yüklenen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi ile devam ettiğini dile getirerek, bu çatı altında görev yapan sağlık çalışanlarının yalnızca Edirne halkına değil; Balkanlardan ve ülkemizin tüm bölgelerinden gelen insanlara gece-gündüz demeden büyük bir özveriyle çalışarak ellerinden gelen her türlü sağlık hizmetini sunduklarını söyledi. İnsanı yaşatmayı ve insanın acısını azaltmayı, insanlığa daha nitelikli bir yaşam sunmayı amaç edinen bu kutsal, saygın ve onurlu mesleği, büyük özveriyle yerine getiren sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutladığını ifade eden Tabakoğlu, tüm insanlık için sağlık ve huzur dolu bir yaşam temennisinde bulundu.