REKTÖR PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU, EUA BAŞKANI PROF. DR. JOSEP M. GARRELL VE EUA GENEL SEKRETERİ AMANDA CROWFOOT İLE ANKARA’DA BİR ARAYA GELDİ

Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) Kalıcı Sekretaryası ve Yönetim Kurulu Daimi Temsilciliğini yürüten Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Başkanı Prof. Dr. Josep M. Garrell ve EUA Genel Sekreteri Amanda Crowfoot ile Ankara’da bir araya geldi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ev sahipliğinde düzenlenen “Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Temsilcileri ve EUA Üyesi Türk Üniversiteleri ile İstişare Toplantısı”na katılan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, EUA Başkanı Prof. Dr. Josep M. Garrell ve EUA Genel Sekreteri Amanda Crowfoot ile Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) ve Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) arasında olası iş birliklerini konuşmak amacıyla bir toplantı gerçekleştirdi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu görüşmede, Trakya Üniversitesi ve Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) hakkında bilgi vererek, Trakya Üniversitesinin öncülük ettiği birliğin, Balkan bölgesindeki üniversiteler arasında akademik iş birliğini, kültürel etkileşimi ve bölgesel kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlayan bir girişim olduğunu ifade etti.

Edirne’de 2000’li yılların başlarında bir Balkan networkü ile başlayan çalışmalar sonucu 2014’te Balkan Üniversiteler Birliğinin kurulduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, bu doğrultuda birçok Balkan ülkesine ziyaretler gerçekleştirilerek coğrafyaya temas edildiğini vurguladı. BUA’nın, faaliyetlerini etkin bir şekilde yönetmek ve desteklemek için Trakya Üniversitesi bünyesinde Daimi Sekretaryanın bulunduğunu ve Trakya Üniversitesinin BUA Yönetim Kurulunun Daimi Üyesi olarak görev yaptığını sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, 2014-2015 yıllarındaki BUA toplantılarına Trakya Üniversitesi, sonraki toplantılara ise 2017 yılında Sofya St. Kliment Ohridski Üniversitesi, 2018 yılında Tetova Üniversitesi, 2019 yılında Selanik Aristoteles Üniversitesi ve 2022 yılında Bükreş Üniversitesinin ev sahipliği yaptığını, 7. BUA Toplantısı’nın ise 27-28 Eylül 2023 tarihlerinde Bosna Hersek'teki Tuzla Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini belirtti.

BUA bünyesinde 11 ülkeden 92 üniversitenin yer aldığını ve bu üyelerin bir kısmının EUA üyesi olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, BUA’nın EUA ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyacağını ifade etti. Ayrıca Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Balkan coğrafyasına dair hususlarda BUA'nın, EUA çatısı altında söz hakkına sahip olabileceği temennisinde bulunduklarını belirtti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “EUA ve BUA arasındaki iş birliği, Balkan bölgesindeki üniversitelerin uluslararası arenada daha fazla tanınmasına ve bölgesel kalkınmanın teşvik edilmesine katkıda bulunacaktır. Bu iş birliği ortak projelerin geliştirilmesi, kalite iyileştirmesi ve Balkan üniversiteleri arasında güçlü bir dayanışma platformu oluşturmayı amaçlamaktadır.” dedi.

EUA Başkanı Prof. Dr. Josep M. Garrell ve EUA Genel Sekreteri Amanda Crowfoot, EUA çatısı altında tam, kısmi, toplu üyelik ve bağlı üyelik şekillerinin olduğunu belirterek BUA’nın bağlı üye statüsünde EUA içerisinde yer almasının mümkün olduğuna değindi. Üyeliğe ilişkin detaylar için BUA Genel Sekretaryasıyla iş birliği içerisinde olacaklarını ifade eden EUA Başkanı Prof. Dr. Josep M. Garrell, Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirilecek EUA toplantısına Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu da davet etti.

Toplantı, EUA Başkanı Prof.Dr. Josep M. Garrell ve EUA Genel Sekreteri Amanda Crowfoot’a hediye takdimlerinin ardından sona erdi.

Toplantı öncesinde Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile EUA Başkanı Prof.Dr. Josep M. Garrell ve EUA Genel Sekreteri Amanda Crowfoot, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesine bir ziyaret gerçekleştirdi.

Bu içerik 13.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 304 kez okundu.