REKTÖR PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU’NDAN MAKEDONYA ESKİ CUMHURBAŞKANI PROF. DR. GJORGE IVANOV’A ANLAMLI HEDİYE

Trakya Üniversitesi, Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge Ivanov’u ağırladı. Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen Fahri Doktora Takdim töreni için Üniversitemize gelen Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge Ivanov "Müslüman, Hristiyan ve Yahudi Toplumlarının Bir Arada Yaşamalarını Sağlayan Osmanlı Modeli" başlıklı bir de konferans gerçekleştirdi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’ndan Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge Ivanov’a anlamlı hediye.

"Müslüman, Hristiyan ve Yahudi Toplumlarının Bir Arada Yaşamalarını Sağlayan Osmanlı Modeli" adlı konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge Ivanov’a cübbe giydirerek “Fahri Doktora Beratı”nı takdim ettikten sonra bir de günün anlamına uygun Fatih Sultan Mehmet’in “Hüner bir şehr bünyad etmekdir / Reaya kalbin abad etmekdir” sözünün yer aldığı hat sanatı ile yapılmış bir tablo hediye etti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, bu hediyenin hem Gazze’de yaşanan insanlık dramı hem de konferansın konusu açısından oldukça anlamlı olduğunu vurgulayarak “Fatih Sultan Mehmet’in çok güzel bir sözü var. “Hüner bir şehr bünyad etmekdir / Reaya kalbin abad etmekdir.” Yani Hüner, bir şehri inşa etmek ve orada yaşayanların kalbini mesut etmektir. Edirneli hemşerimiz Fatih Sultan Mehmet bu şiirinde asıl meselenin; şehirleri, ülkeyi imar ve inşa etmek, halkın kalbini kazanmak, zenginleştirmek olduğunu söylüyor. Osmanlı hâkimiyeti altına aldığı yerlerde uyguladığı siyaset, istimalet yani kalpleri kazanmaktır. Peki nasıl kazanılır bu kalpler? Osmanlı bir yeri fethettiğinde oraya ilk önce kadı atıyor. Bu kadı şehirde huzuru, asayişi ve istikrarı sağlıyor. Böylelikle insanlar Osmanlı Barışı ile tanışıyorlar. İşte bu yüzden fetih; kalpleri, gönülleri kazanmak, medeniyet inşa etmek, topluma nizam ve barışı getirmektir. Savaşla yapılan fetih ancak böyle yüce bir gayeye hizmet ettiği için değerlidir.

Bu şuura sahip olan Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra burayı payitaht ilan eder ve şehri bünyad, kalpleri abad etmek için çalışmalara başlar ve kısa bir sürede Fatih Külliyesi, Eski Saray ve Topkapı Sarayı başta olmak üzere şehre önemli eserler kazandırır.

Fatih’ten, onun fetih anlayışından bugünkü dünyanın öğreneceği çok şey var. Hayatını milletine, ideallerine ve insanlığa adamış, 7 dil bilen, tarih, coğrafya, strateji ve müspet bilimlerde zengin bir donanıma sahip olan, sanatın hamisi, divan sahibi bir şair olarak Türk ve dünya tarihinin kaydettiği en büyük şahsiyetlerden biri olan Fatih; azmi, kararlılığı, çalışkanlığı, büyük hedefler peşinde koşması ile bizlere ve gençlerimize yol göstermeye devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge Ivanov, Edirne’nin tarihi ve kültürel zenginliklerine hayran kaldı.

Balkan Kongre Merkezi’ndeki etkinliklerin ardından Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge Ivanov, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu eşliğinde Edirne’nin tarihi ve kültürel yerlerini gezdi. Karaağaç Yerleşkesindeki tarihi gar binası, Doğa Tarihi Müzesi, İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi, Milli Mücadele ve Lozan Müzesi, Sultan II. Bayezid Külliyesi Trakya Üniversitesi Sağlık Müzesi ve İmaret Müzesi, Eski Camii ve Selimiye Camii’ne gerçekleştirilen ziyaretlerde Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, tarihi ve kültürel mekanlar hakkında Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge Ivanov’a bilgi verdi.

“Edirne’nin tarihi ve kültür değerleri oldukça etkileyici. Ancak önemli bir husus da Trakya Üniversitesinin tarihi değerlere sahip çıkıp, gelecek nesillere aktarılması adına üstlendiği misyondur.” diyen Ivanov, gezi ve keyifli anlatımı için Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na teşekkür etti.

Bu içerik 05.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 228 kez okundu.