SAĞLIK BİLİMLERİNDE AKADEMİSYENLİĞE HAZIRLIK SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘Sağlık Bilimlerinde Akademisyenliğe Hazırlık’ Sempozyumu Dr. Ratip Kazancıgil Dersliğinde gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumun açılış konuşmalarını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aydoğdu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Necdet Süt gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Necdet Süt açılış konuşmasına hedeflerinin bu sempozyumu geleneksel hale getirmek olduğunu ifade ederek başladı. Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünün 1983 yılında kurulduğunu eğitime ise 1987-1988 eğitim döneminde başladığını söyledi. Süt, toplamda dört fakültenin olduğunu ve bunların Eczacılık, Kırkpınar Spor Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Tıp Fakültesi olduğunu belirtti. Bu fakültelerde toplam 26 anabilim dalında 30 yüksek lisans ve 19 doktora programı bulunduğunu, ayrıca 814 mezun verdiklerini ve bunların %84.7'nin yüksek lisans, %15.8'in ise doktora mezunu olduğunu aktardı.

Öğrencilerin görüşlerine önem verdiklerini ifade eden Süt, Lisansüstü Öğrenci Çalıştayı’nın düzenlendiğinden ve bu çalıştay kapsamında, enstitünün görev ve vizyonu doğrultusunda yapılan çalışmaların ele alındığını söyledi ve yeni uygulamalar hakkında bilgi verdi. Süt “Sağlık Bilimleri Enstitüsü olarak dijital arşivimizi oluşturduk ve dijital tez uygulamasına geçtik. Ayrıca, intihal taramalarını kurumsallaştırdık ve iletişimi güçlendirmek adına SMS ile iletişim uygulamasına geçtik. Anabilim dallarını tanıtıcı bilgileri sayfamıza ekledik. Hem yüksek lisans hem de doktora programlarımızın İngilizce ve Türkçe olarak akış sürecini oluşturduk.” dedi.

Tez bitirme sınavlarında da bazı değişikler yapıldığını belirten Süt,“ Enstitümüz, uluslararası bir akreditasyon kuruluşu olan Orpheus’a üye oldu. Doktora tez bitirme sınavlarında akreditasyon kuruluşunun temel standartlarından biri, danışmanın tezde oy kullanmamasıdır. Bu, tezin tarafsız bir şekilde değerlendirilmesini sağlamak için önemlidir. Bu nedenle, tez sınav jürilerinde danışmanın oy hakkı kaldırıldı ve jüri sayısı 6’ya çıktı.” dedi.

Üniversite web sitesinde tez yazım kurallarıyla ilgili bir şablon hazırladıklarını ifade etti. Lisansüstü tezlerin yayına dönüşme durumlarını incelediklerini belirten Süt, 2007-2022 yılları arasında 364 yüksek lisans tezinin yayına dönüştüğünü ve yüksek lisansta %50 doktorada %60 oranında tezin yayımlandığını söyledi. Doktora eğitiminde araştırma yapılmasına teşvik etme amacıyla zorunlu makale yazma ve proje hazırlama derslerinin açıldığını belirtti.

Sosyal sorumluluk projelerine de önem verdiklerini belirten Süt, Cumhuriyet’in 100. Yılı anısına enstitüler binasının bahçesini yeşillendirme faaliyetinde bulunduklarını ve kalıcı bir hatıra bırakmayı hedeflediklerini söyledi.

Prof. Dr. Metin Aydoğdu ise iyi bir akademisyen olmanın, işine duyduğun sevgiyi ve merak duygusunu asla yitirmemekle, her zaman yeni bilgileri keşfetmeye açık olmakla ilgili olduğunu ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Necdet Süt, Doç. Dr. Fatma Gülsüm Önal ve Doç. Dr. Gülben Sayılan Özgün sunumlarını gerçekleştirdi.

Sempozyum soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Bu içerik 15.05.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 290 kez okundu.