SAVUNMA SANAYİ PANELİ ÖĞRENCİLERİMİZDEN YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Trakya Kariyer Fuarı’nın birinci gününde, istihdama en çok katkı veren alanlar olan adalet, sağlık, bankacılık, sanayi, savunma, lojistik, e-ticaret, turizm ve tarımda on binlerce öğrenciye kariyer yolculuğunda rehberlik edecek bilgiler verildi. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi destekleriyle, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde ve Çanakkale Onsekiz Mart, Tekirdağ Namık Kemal, Kırklareli ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversiteleri paydaşlığında düzenlenen bölgenin en büyük organizasyonu “Trakya Kariyer Fuarı”nda birbirinden değerli etkinlikler düzenlendi.

Etkinlikler kapsamında Balkan Kongre Merkezi Kongre Salonu’nda savunma sanayiinin önde gelen kuruluşlarını bir araya getiren “Savunma Sanayi Paneli” gerçekleştirildi.

Panelde, TUSAŞ Yetenek Kazanımı Uzmanı Halid Buğra Dalkıran, HAVELSAN İşe Alım Uzmanı Abdurrahim Enes Çalık, ROKETSAN Yetenek Yönetimi Lideri Gökçe Özkan ve ASELSAN İnsan Kaynakları Uzmanı Muhammed Fevzi Koç gençlerin hayalini kurdukları kuruluşlar hakkında bilgi verdiler.

Panelin ilk konuşmacısı TUSAŞ Yetenek Kazanımı Uzmanı Halid Buğra Dalkıran “Savunma Sanayi olarak biz devlete bağlı bir kurumuz. TUSAŞ’ın %54.49 Türk Silahları Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının, % 45.45’i Savunma Sanayi Başkanlığı’nın ve %0.06’sı ise Türk Hava Kurumunundur. Uçak, helikopter, insansız hava aracı, uzay ve yapısal grup olmak üzere 5 farklı grupta faaliyet gösteriyoruz. Şirketimizde yaklaşık 15.200 çalışanımız mevcut ve bunun 2400’ünü kadın, 12.800’ünü ise erkekler oluşturuyor. Mühendislerimiz %42’lik kısmı, teknisyenlerimiz ise %44’lük kısmı oluşturuyor.” diyerek TUSAŞ’ın istihdam ve staj imkânlarından bahsetti.

HAVELSAN İşe Alım Uzmanı Abdurrahim Enes Çalık, HAVELSAN’ın bir yazılım evi olduğunu belirterek, temel çalışma alanları hakkında bilgi verdi. Çalık “Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfına ait olduğumuz için hizmet ettiğimiz yerler arasında en başta Türk Silahlı Kuvvetleri yer alıyor. Dost ülkelerin silahlı kuvvetlerine de aynı şekilde hizmetler veriyoruz. Aynı zamanda kamu kuruluşlarının dijital dönüşümlerini yapıyoruz.” diyerek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi paylaştı. HAVELSAN’da kariyer yapma konusuna da değinen Çalık “En çok istihdam ettiğimiz mühendisliklerin başında bilgisayar mühendisliği, sonra elektrik elektronik mühendisliği, daha sonra endüstri mühendisliği geliyor.” diyerek staj imkânları hakkında bilgi verdi.

ROKETSAN Yetenek Yönetimi Lideri Gökçe Özkan, ROKETSAN hakkında bilgi verdiği konuşmasında “Standı ziyaret eden öğrencilerin en çok sordukları sorunun ROKETSAN’da çalışabilmek için KPSS’den kaç puan almaları gerektiği oldu. Biz çalışanlarımızı KPSS puanı ile almıyoruz. Özel sektör çalışanlarıyız. Misyonumuz ülkemizin küresel gücü olma doğrultusunda milli savunma çözümleriyle paydaşları ve çalışanları için değer yaratmak, vizyonumuz ise ülkemizin geleceği için özgün, güvenilir ve çığır açan roket ve füze çözümlerinde lider olmaktır.” dedi. Mevcut çalışan sayılarının 150 olduğunu ancak bu sayıyı 450’ye çıkarma hedeflerinin bulunduğunu belirten Özkan, çalışanlarının büyük çoğunluğunu mühendislerin oluşturduğunu, bunlar içerisinde de ilk sırada makine mühendisleri ardından elektrik-elektronik mühendisleri ile havacılık ve uzay bölümlerinden mezun mühendislerin yer aldığını ifade etti.

ASELSAN İnsan Kaynakları Uzmanı Muhammed Fevzi Koç ise zorunlu staj kapsamında mühendislik öğrencilerine staj imkânı sundukları programdan söz etti. Bu program çerçevesinde üçüncü sınıf öğrencilerinin Mart ayında “Vizyoner Genç” üzerinden başvurularını aldıklarını belirten Koç, sözkonusu akademik yılın sonunda, yaz tatilinde 20-33 gün süren staj imkânı sunduklarını aktardı. Ayrıca sadece mühendislik öğrencilerini değil, aynı zamanda iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde okuyan öğrencileri de ASELSAN’a kazandırdıklarını vurgulayan Koç, bunun için de son sınıf öğrencilerine yönelik programlarından söz etti ve öğrencilere bu kapsamda haftada iki gün ASELSAN’da staj yapma olanağı tanıdıklarını belirtti.

Balkan Kongre Merkezi’nin diğer salonlarında da gerçekleştirilen söyleşi ve atölyelerle öğrenciler kendi kariyer alanlarına yakın kurum ve kuruluşlarla buluşma fırsatı yakaladı. Bu kapsamda Edirne Emniyet Müdürlüğü tarafından “Polislik Meslek Tanıtımı”, Club Med tarafından “CLUB MED Kariyer Fırsatları”, TC. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından “Risk Sende Oyunu”, Edirne İş ve Çalışma Kurumu tarafından “İŞKUR Hizmetleri ve İş Arama Becerileri”, TrakyaDent Ağız ve Diş Sağlığı Grubu tarafından “TrakyaDent Sektör Tanıtım ve İşe Alım Koşulları Soru/Cevap” Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Temsili Duruşma Salonu Kurulumu ve Temsili Duruşma”, SANOFI tarafından “Sanofi İle Gelişimin Peşine Düş, Keşfet!”, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından “TÜİK Tanıtımı ve Kariyer Olanakları”, Matlı Şirketler Grubu tarafından “Yeteneğin Rotası Oluşturuldu: TRAKYA”, ANYTIME Kariyer Danışmanlığı tarafından “Deneyim Odaklı Kariyer Yolunda Esnek Çalışma & Staj Fırsatları”, Academia Eğitim Danışmanlık tarafından “Kanada'da Oku, Çalış, Yaşa!”, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından “Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Projeleri Tanıtımı”, TURKCELL Global Bilgi tarafından “Üniversite Hayatında Kariyer Gelişimi” Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından “Kariyer Yolculuğu İnşa Atölyesi”, Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Adli Tıp Kurumunda Çalışmak”, Nobel İlaç tarafından “Nobel'de Kariyer”, Robinson ve Magic Life Otelleri tarafından “Robinson ve Magic Life Otellerinde Kariyer Fırsatları”, Trakya Teknopark tarafından “Teknoloji ve İnovasyon” ve West Door Hotel tarafından “Gençlerin Turizmde Kariyer Planlaması” etkinlikleri düzenlendi.

Bu içerik 29.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 317 kez okundu.