TBMM BAŞKANI PROF. DR. MUSTAFA ŞENTOP’UN TEŞRİFLERİYLE DÜZENLENEN “BALKANLAR VE AVRUPA: ORTAK GEÇMİŞTEN ORTAK GELECEĞE” ULUSLARARASI KONFERANSINA, PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU DA KATILDI

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un teşrifleriyle gerçekleştirilen ve Balkanların dünü, bugünü ve yarınına ışık tutan “Uluslararası Balkanlar ve Avrupa Ortak Geçmişten Ortak Geleceğe Konferansı”na Trakya Üniversitesi Rektörü ve Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da katıldı.

TBMM, Trakya Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “Uluslararası Balkanlar ve Avrupa Ortak Geçmişten Ortak Geleceğe Konferansı”, İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Programa TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Kuzey Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge Ivanov, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Balkan Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı ve Bosna-Hersek Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. Nermina Hadžıgrahıć, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Salih Murat katıldı.

“Balkanlar'da Barışın, İstikrarın ve Refahın Teminatı Türkiye'dir”

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, program açılışında yaptığı konuşmada “Balkan Harbi'nden başlayarak yüzyıl boyunca çeşitli dönemlerde ve çeşitli sebeplerle bölgedeki Müslüman ve Türkler kendi ata yurtlarını terk ederek Anadolu'ya göç etmek zorunda bırakılmıştır. Yaşanan tüm bu acı gelişmeler, sadece Türkler ve Müslümanlar için değil bölgedeki tüm halklar için de ayrı bir kayıptır. Balkan Harbi’nin 110'uncu yılını aştığımız, Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan nüfus mübadelesinin ise 100'üncü yılına girdiğimiz bu günlerde bu kaybın önemini giderek çok daha iyi anlıyoruz.” dedi.

Balkanlar'da barışın, istikrarın ve refahın teminatının Türkiye olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şentop “Balkan coğrafyasına ve insanına karşı tarihi, insani ve ahlaki sorumluluklarımız ve görevlerimiz var. Bize yüklenen bir misyon var.” dedi. Prof. Dr. Şentop “Türkiye, Balkanları kendisi gibi gördü. Balkanların huzuru Türkiye'nin huzurudur. Balkanlar güvendeyse Türkiye de huzurludur. Nitekim tüm bu çabalarımızın ve anlayışımızın bölge ülkeleri tarafından da takdirle karşılandığını görüyoruz. Hem ikili hem de çok taraflı düzeyde bölge ülkeleri ile olan ilişkilerimizi giderek geliştiriyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak yürüttüğüm parlamenter diplomasi faaliyetlerim çerçevesinde Balkan ülkelerinden çok sayıda cumhurbaşkanı, meclis başkanı, başbakan, bakan ve büyükelçi ile görüştüm. Hemen hemen tüm muhataplarımdan duyduğum husus mealen şuydu: Balkanlar'da barışın, istikrarın ve refahın teminatı Türkiye'dir.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Şentop, Balkanlar'ın güneşinin Türkiye'den doğduğunu ve Avrupa'dan battığını söyleyerek, Türkiye'nin Balkanlardaki varlığına vurgu yaptı.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: “Ortak Geleceği Bir Arada İnşa Edebilmeliyiz.”

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Türk ve Müslüman kimliğinin Balkanlarda uzun yıllar bir arada yaşadığını belirterek, “Bu yaşanmışlıklar, pek çok Balkan dilinde binlerce ortak kelime, ortak yemek, ortak şarkı, ortak hüzünler gibi pek çok ortaklığı bir araya getirdi. Savaşlar, zor zamanlar birtakım ayrılıklara sebep oldu. Ama bir ortak geleceği bir arada inşa edebilmeliyiz.” dedi.

Osmanlı Devleti’nin ırk, din, dil farkı olan toplulukları çatısı altında barındırdığını söyleyen Prof. Dr. Tabakoğlu, belli bir saygı ve sevgi ortamı içerisinde ortak yaşamın muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Trakya Üniversitesinin 4000 öğrenci ile Türkiye’de en çok Balkanlı öğrenciye eğitim veren üniversite olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tabakoğlu “Trakya Üniversitesi olarak ortak noktaları artıracak çalışmalara imza atıyoruz. Kalıcı Yönetim Kurulu Üyesi ve Daimi Genel Sekreteri olduğumuz Balkan Üniversiteler Birliği ile bölge üniversitelerini yakınlaştıracak, iş birliğini artıracak projeleri hayata geçiriyoruz. Sınır Ötesi AB projeleri ile bölgenin gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar yürütüyoruz. Bölgenin en büyük ve güçlü sağlık kuruluşu Hastanemiz ile bölgeye şifa kapısı oluyoruz. Türkiye’nin Balkanlara ve Avrupa’ya açılan kapısı Edirne’de, Trakya Üniversitesi olarak tüm gücümüz ve imkânlarımızla Balkanların hizmetindeyiz.” şeklinde konuştu.

Programda İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin ve Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt’un açılış konuşmalarının ardından Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin başkanlığındaki açılış oturumuna geçildi.

Konferans, “Günümüz Perspektifinden Balkan Mirasına Bakmak” ve “Geleceğin İnşasında Bir İş Birliği Alanı Olarak Balkanlar” oturumlarının ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.


Bu içerik 10.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 377 kez okundu.