Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un teşrifleriyle, Trakya Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi’nin açılış töreni gerçekleştirildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Trakya Üniversitesi tarafından Karaağaç Yerleşkesinde hayata geçirilen Doğa Tarihi Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Trakya Üniversitesi bünyesinde kurulan ve çok sayıda omurgalı, omurgasız hayvan ile yüzlerce bitki ve fosil örneklerinin yer aldığı Doğa Tarihi Müzesi, düzenlenen törenle açıldı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, müzeye gelişinde Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu tarafından karşılandı. Trakya Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi açılışına Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, AK Parti Edirne Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Dr. Fatma Aksal, Edirne Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Hayrabolu Belediye Başkanı Dr. Osman İnan ile il protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Trakya Üniversitesinin bölgenin en köklü ve en güçlü eğitim kurumu olarak ihtiyaçları karşılamak adına pek çok faaliyet gerçekleştirdiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Müzecilik, Trakya Üniversitesinin marka olduğu alanlardan biri. Sultan II. Bayezid Külliyemiz; Avrupa Konseyi En İyi Müze Ödüllü, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmiş örnek bir uygulama. Külliyemizde Emine Erdoğan Hanımefendi ve Meclis Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop’un teşrifleriyle İmaret Müzemizi açmıştık. Şimdi burada, Mimar Kemaleddin’in eşsiz eseri, Edirne’ye gelen misafirlerimizin muhakkak uğradığı bir mekân olan Güzel Sanatlar Fakültemizin olduğu bu güzel binada bir müzeler kampüsü inşa ettik. İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi, içerdiği envanter açısından şu andaki en büyük üniversite müzesi hüviyetini koruyor. Hemen yanında Milli Mücadele ve Lozan Müzesi, Güngör Danışman Arıbal-Güner Rıfat Arıbal Koleksiyonu yine bu kampüsümüzün içerisinde yer alıyor. Bugün de Doğa Tarihi Müzemizin açılışını gerçekleştiriyoruz.” dedi.
Daha önce Şerbet Evi olarak faaliyet gösteren binanın TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un teşrifleriyle açıldığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop Hocamızın teşrifleriyle İmaret Müzesi açıldıktan sonra kazanların kaynadığı yer olarak Sultan II. Bayezid Külliyesi’ne Şerbet Evi’ni taşıdık. Bu binayı nasıl değerlendirelim diye düşünürken Türkiye’nin en iyi doğa tarihi müzesini kurma fikri aklımıza geldi. Biyoloji Bölümümüzden Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe’nin ve diğer hocalarımızın müzemizin oluşmasında büyük gayretleri oldu. 40 yıl boyunca büyük emeklerle biriktirdikleri bitki ve hayvan türlerini müzemizde sergileyecekler.” şeklinde konuştu.
Ülkemizin pek çok açıdan büyük bir zenginliğe sahip olduğunu vurgulayan Rektör Tabakoğlu “Bir zenginliğimiz de bitki zenginliği. Türkiye, 12 bin farklı bitki türü barındırıyor. Üstelik sadece Trakya’mızda var olan bitki türleri de var. Omurgalı, omurgasız pek çok canlıyı barındırıyor. Bunların biyolojik ilminin değerlendirilmesi, genç nesillere öğretilmesi ve bir kaynak olarak dışarıdan gelecek araştırmacıların da hizmetine sunulması açısından bu fikir bizim için kıymetliydi.” dedi.
734 türe ait çeşitli omurgasızlar, böcekler, yumuşakçalar, bitkiler, balıklar, iki yaşamlılar, sürüngenler, kuşlar ve memeliler gibi 1923 örneğin sergilendiği Trakya Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi’nin kısa bir zaman içerisinde oluşturulduğunu ifade eden Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Bu müzemizde özellikle söylemek istiyorum, herhangi bir canlıya zarar verilmemiştir. Son derece profesyonel bir ekip tarafından hazırlanan müzemiz ‘yaşayan müze’ konseptiyle ziyaretçilerle buluşacak. Biyoloji Bölümümüzün depolarında yer alan 100.000’i aşkın böcek materyali, tanımlanmış 2.000 böcek türü, 1.000’i aşkın iskelet ve doldurulmuş omurgalı ile 15.000 bitki örneğinin, zaman zaman değişerek sergileneceği bir müze olacak.” diye konuştu.
Karaağaç Yerleşkesinin genç sanatçılar yetiştiren Güzel Sanatlar Fakültesine ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Her şeye hayat ve can veren, ezeli ve ebedi hayat sahibi el-Hayy olan Allah’ın hayranlık uyandıran sanatının küçük bir cüzünü gösterecek olan müzemizde, öğrencilerimiz buradan ilham alarak yeni sanatlar ve yeni eserler ortaya çıkartacaklar. O yüzden bu müzenin en yakıştığı yer olarak Güzel Sanatlar Fakültesini uygun gördük.” şeklinde konuştu.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, vermiş olduğu destekten ve teşriflerinden ötürü TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop başta olmak üzere kurumlar arası iş birliğinin en güzel örneklerinden birini sergileyen Vali H. Kürşat Kırbıyık’a, Ak Parti Edirne Milletvekili ve KEFEK Başkanı Dr. Fatma Aksal’a, müzenin hayata geçmesinde önemli çaba gösteren Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe’ye, Müze Müdürü Osman Özmen Yeltekin’e ve emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, açılış töreninde yaptığı konuşmada Meriç, Arda ve Tunca Irmaklarının serinliğiyle çevrelenmiş güzel sınır kenti Edirne'mizin, 41’inci yılını idrak eden Trakya Üniversitesine ve mensuplarına Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında ürettikleri beşerî kaynaklar ve bilimsel çalışmalar için teşekkür etti.
1361 yılından İstanbul’un fethine kadar yaklaşık yüzyıl Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapan Edirne’nin bilim yüzü Trakya Üniversitesinin, coğrafi konumunu dikkate alarak kendisine istikamet belirleyen ve titizlikle hareket eden eğitim kurumlarından olduğunu ifade eden TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop “Balkanların komşusu, Avrupa’ya çıkış kapımız olarak bu idrakle yol alan Trakya Üniversitesiyle iftihar ediyoruz. Az evvel 16’ncı yüzyıl başında inşa edilen Ekmekçizade Kervansarayı’nın tamamlanan yeni restorasyonuyla farklı temada dört ayrı müzenin açılışını gerçekleştirdik. Şu an Doğa Tarihi Müzesi ile bir günde beşinci müze açılışını gerçekleştirdiğimiz Edirne’miz, toplamda 12 müzesi olan bir kültür havzası olmuştur. Edirne için rahatlıkla ‘müzeler şehri’ diyebiliriz, artık.” cümlelerini kullandı.
Cumhuriyeti’mizin 100’ncü yılına çok yakışan kültürel faaliyetlerle, Avrupa’ya açılan sınır kapımız Edirne’nin iç ve dış turizmin gözde şehirlerinden biri olmaya devam edeceğini vurgulayan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop “Trakya Üniversitesine çok yakışan Doğa Tarihi Müzesi’nin; ülkemize, Edirnelilere, bilime ilgi duyanlara yeni ilhamlar vermesini ve hayırlı olmasını Cenabı Hak’tan temenni ediyorum. Müzemizin yapımında, başta Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Doğa Tarihi Müzesi’ni, Edirne’deki her seviyedeki öğretmenlerimizin öğrencileriyle hemen ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu.
Doğa tarihi müzelerinin müzecilik mantığıyla oluşturulmasına rağmen sergilenmeyi aşan bir amaçlarının olduğunu söyleyen TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop “Tabiat ve tabiata ait bütün unsurlar, değişen doğa koşulları sebebiyle evrimsel bir döngüye sahiptir. Türler yok olabilir, yeni türler keşfedilebilir. İklim değişikliklerinin etkilerinin çok hızlı değişimlere sebep olduğunu düşünürsek doğal varlıkları korumak ve bilimsel çalışmalara malzeme olmak bakımından da bu tarz müzelerin başka bir işlevi ortaya çıkmaktadır. Bu noktainazardan bakarsak doğa müzeleri türleri koruma altına alması bakımından ayrı bir değer taşıyor.” dedi.
Müzelerin görerek eğitim-öğretime katkı sağladığını ve her yaştan insanın ufkunu açtığı düşünüldüğünde bu tarz müzelerin; eğitimler, dersler hatta bilim insanlarının bulunacağı konferanslar için önemli mekânlar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şentop “Doğa Tarihi Müzesi; ilkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki öğrencilerimiz için kitaplarda gördükleri, belgesellerde seyrettikleri ve derslerde öğrendikleri varlıkların, gerçeğini burada bire bir gözleriyle görebilecekleri yerlerdir. Öğrenmede görsellik pekiştiricidir. Okulda öğrenilen bilgilerin müzede pratik şekilde, elde incelenerek hafızada kalıcı olmasını sağlayacaktır. Sadece Doğa Tarihi Müzesi’nin değil Edirne’deki bütün müzelerin aynı bilinçle eğitim ortamı olarak her seviyede öğretmenlerimiz için eğitim iş birliği aracı olacağına yürekten inanıyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu tarafından hediye takdim edildi.
TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve protokol üyeleri, törende daha sonra kurdele keserek Trakya Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve protokol üyeleri, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu eşliğinde müzeyi gezerek müzede sergilenen bitki, hayvan, fosil gibi orijinal örnekleri yakından inceledi.
TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, müze açılışı sonrasında Trakya Üniversitesinin uluslararası öğrencileri ile bir araya geldi.
Müzecilik Alanında Bir Marka Haline Gelen Trakya Üniversitesi, Yeni Bir Müzeye Daha Kavuştu
Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi, müzeleri ile turizmde yeni bir çekim merkezi olma yolunda ilerliyor. Kurtuluş Savaşı boyunca Trakya bölgesinde sürdürülen Milli Mücadele ve Lozan Barış Antlaşması’nın halka anlatılmasını sağlamak üzere kurulan Trakya Üniversitesi Milli Mücadele ve Lozan Müzesi ile Türkiye’nin Leonardo da Vinci’si olarak anılan Edirneli sanatçı İlhan Koman’ın ve daha pek çok önemli sanatçının eserlerinin yer aldığı Trakya Üniversitesi İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesinin bulunduğu Karaağaç Yerleşkesine “Doğa Tarihi Müzesi” kazandırıldı.
Edirne’de ilk ve tek olan müzede Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanan, özellikle Trakya bölgesinin biyolojik zenginliğini yansıtan çeşitli omurgasızlar, böcekler, yumuşakçalar, bitkiler, balıklar, iki yaşamlılar, sürüngenler, kuşlar ve memeliler olmak üzere toplam 734 türe ait 1923 örnek bulunuyor.
Trakya Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesinde, Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Elemanları tarafından 40 yıl boyunca korunan orijinal örnekler, müze tekniklerine uygun şekilde sergileniyor.
Müzede sergilenen örneklere ait bilimsel veriler ise Türkçe ve İngilizce olarak bilgi panellerinde ve dokunmatik ekranda yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.
Doğa Tarihi Müzesi, 23 Ocak 2023 tarihine kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecektir.