Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, Cumhuriyetimizin 100. yılı münasebetiyle “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Arkeoloji Bölümü Sergisi” açtı.
Sergiye Dekan Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Şahin Kılıç ve Doç. Dr. Aslı Araboğlu, Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Daniş Baykan, bölüm başkan yardımcıları, öğretim elemanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Açılışta Bölüm Başkanı Prof. Dr. Daniş Baykan, sergi süreci ile sergide yer alan materyaller hakkında bilgi verdi. Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu ise, Arkeoloji Bölümünün Cumhuriyetimizin 100. Yılı münasebetiyle pek çok etkinlik düzenlediğini ifade ederek bölüm başkanını, bölüm öğretim elemanlarını ve öğrencileri can-ı gönülden kutladığını söyledi.
Sergi Hakkında
Arkeoloji Bölümü Müze ve Sergileme Alanında açılan sergi, Atatürk ve arkeoloji, Atatürk ve müzecilik ve arkeoloji tarihi temaları çerçevesindedir. Sergide 19. ve 20. yüzyıl Türk arkeoloji tarihine ait iki yüz elliyi aşkın orijinal fotoğraf, harita, eşya, yayın, belge (efemera, çizim, filateli), gravür ve tabloların yanı sıra sergi konusuna uygun olarak Öğr. Gör. Ceren Baykan tarafından tasarlanan bilgi panoları da yer almaktadır. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Arkeoloji Bölümü Sergisi hazırlıklarında Prof. Dr. Daniş Baykan, Doç. Dr. Ergün Karaca, Dr. Öğr. Üyesi Melike Zeren Hasdağlı, Dr. Öğr. Üyesi Fuat Yılmaz, Öğr. Gör. Ceren Baykan, Arş. Gör. Gamze Üsküplü, Arş. Gör. Coşkun Sivil, Arş. Gör. Mert Uğur Kara, Arş. Gör. Osman Vuruşkan, doktora öğrencisi Didem Baş ve lisans öğrencisi Rasim Can Karaçivi yer almıştır.
Sergi süresince Arkeoloji Bölüm Kütüphanesinde de “Atatürk ve Arkeoloji” ile “Trakya Arkeolojisi Yayınları” konularında sürekli görsel sunum izlenebilmektedir. Görsel sunumlarda sergi alanında vitrin içerisinde bulunan bazı yayınların ve belgelerin de tam içerikleri yer almaktadır. Yine sergiyle eş zamanlı Arkeoloji Bölümü Kütüphanesinde Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümünün ortak veya bölüm üyelerinin yayımladıkları kitaplar ile Trakya arkeolojine ait diğer yayınlar görülebilecektir. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Arkeoloji Bölümü Sergisi süresinde Arkeoloji Bölümü Kütüphane Söyleşileri kapsamında “Atatürk ve Arkeoloji”, “Atatürk ve Müzecilik” konularında da bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Sergilenenler arasında 1837 Tarihli Pers Kralı Kyros’un Anadolu Seferi, Osmanlı Dönemi Büyük İskender’in Fetihleri, 1841 tarihli Küçük Asya/Anadolu Antik Bölgeler, H. Kiepert’in 1877 Tarihli Trakya / Bulgaristan ve yine Kiepert’in 1892 tarihli Anadolu haritalarının orijinalleri, 19. yüzyıla ait Müze-i Hümayun Kütüphanesi, Asar-ı Atika Müzesi Kütüphanesi, Müze-i Hümayun Meskûkat (sikke/nümizmatik) şubesi ve Müze-i Hümayun’da Cevat Paşa Kütüphanesi kayıt fişleri, 19. yüzyıl Osmanlı müzeciliğine ait görseller yer almaktadır. 1930’lu, 1960’lı yıllar arasına ait Didymaion, Ephesos, Euromos, Hierapolis, Miletos, Pergamon, Priene, Smyrna antik yerleşimlerinin fotoğrafları, 25 Eylül 1958’de hizmete giren Kemer Barajı altında kalan Aydın Bozdoğan Kemer Köprüsünün sulara gömülmeden önceki fotoğrafları, 1960’lı yıllara ait TTK Karatepe Rölyefleri Fotoğrafları, 14 Ekim 1962’de Side Müzesi Açıldı Haberi, Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafları, 1994 yılında Polyksena lahdinin ilk kazı anı fotoğrafları sergide görülebilecekler arasındadır. Sergide Filateli (pul) ve Millî Piyango biletleri üzerinde seksenli yıllardan sonra Türk pullarında sıkça değinilen “Antik Kentler” serisinden örnekler de yer almaktadır. Yine benzer temada, bir seri de takip eden yıllarda Millî Piyango biletlerinde görülmeye başlamıştır. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Arkeoloji Bölümü Sergisi’nde arkeolojik kazı ve çizim malzemeleri, Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarihiyle ilişkili belge ve posterlerin yanı sıra Mükerrem Usman Anabolu, Ceren Baykan, Candan Önay ve Fuat Yılmaz’a ait arkeoloji temalı sanatsal çalışmalar da bulunmaktadır.