TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EV SAHİPLİĞİNDE 2. BALKAN ÜLKELERİ KÜTÜPHANELER ARASI BİLGİ-BELGE YÖNETİMİ VE İŞBİRLİĞİ ULUSLARARASI SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

Balkan misyonu ile hareket ederek bölgeye yönelik birçok etkinlik gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Balkanları bir araya getiren yeni bir sempozyuma daha imza attı.

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Bartın Üniversitesi, Balkan Kütüphaneler Birliği, Devlet Arşivleri Başkanlığı, TİKA ve Türk Kütüphaneciler Derneği iş birliği ile Balkan Kongre Merkezi’nde “2. Balkan Ülkeleri Kütüphaneler Arası Bilgi-Belge Yönetimi ve İşbirliği Uluslararası Sempozyumu” düzenlendi.

Sempozyumun açılışına Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina Hadzigrahic, Canadian Institute Of Technology (Cıt) Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Kocayusufoğlu, Tetova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Jusuf Zejneli, Trakya Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Sofya Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Ivan Ilchev, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Prof. Dr. Metin Aydoğdu, Sempozyum Başkanı Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Prof. Dr. Nurten Çetin ile dekanlar, müdürler, yurt içinden ve yurt dışından pek çok akademisyen ve öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer şefliğindeki Balkan Senfoni Orkestrası konseri ile başlayan sempozyum Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesi ile devam etti.

Sempozyum açılışında konuşan Sempozyum Başkanı Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Prof. Dr. Nurten Çetin, 2008 yılında Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Balkan Ülkeleri Arası Bilgi-Belge Yönetimi ve İşbirliği isimli uluslararası sempozyumda Balkan Kütüphaneler Birliği’nin kurulmasının hedeflendiğini ve 2009 yılında Trakya Üniversitesi önderliğinde bu birliğin kurulduğunu ifade ederek, Balkan Kütüphaneler Birliğinin kuruluş süreci ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Nurten Çetin ayrıca, sempozyuma katkı sunan herkese teşekkür ederek, verimli bir sempozyum olması temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, kütüphanecilik ve arşivcilik konusunda bilgi verdiği konuşmasında “Son on yılda Balkan ülkeleri ile arşivcilik konusunda çok önemli iş birlikleri gerçekleştirdik. Balkanlardaki tarihi belgelerin tespiti ve bunların dijital ortama aktarılması, tasnifi ve restorasyonu konusunda önemli bir ilerleme kaydedildi. Bu tarihi miras hepimizin. Hepimizin ortak değeri. Kuzey Makedonya’daki bir belgenin, bir kaydın Anadolu’daki insanımızla ilişkili olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde Arnavutluk’taki bir kayıt defterinin bir şekilde ülkemizle ilişkili olduğunu açıkça görüyoruz. Bu kapsamda yakında zamanda biz Kuzey Makedonya’daki arşivlerde yer alan yaklaşık 150 bin belgeyi dijital ortama aktardık. Aynı şekilde Arnavutluk’ta da yaklaşık 600 bin kaydı dijital ortama aktardık. Osmanlı arşivlerinde de bunların önemli bir kısmını araştırmaya açtık. Bu türlü iş birlikteliklerimizi öncelikle Balkan ülkeleriyle olmak üzere olanca hızıyla devam ettiriyoruz.” dedi ve bu sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne ve Trakya Üniversitesi hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında “Balkanlarda Türkiye’den bir üniversite dendiği zaman ilk akla Trakya Üniversitesi, Türkiye’de de Balkanlar dendiği zaman üniversite olarak ilk akla gelenin Trakya Üniversitesi olması için çalışıyoruz. Trakya Üniversitesinin Balkanlara yönelik yaptığı faaliyetler arasında Balkan Üniversiteler Birliği çok önemli bir yer tutuyor. Enver Duran hocam zamanında Balkan üniversiteleri networkü adıyla başlayan çalışmalar, Yener Yörük hocamın zamanında Balkan Üniversiteler Birliği adını alıyor. Biz de görev süresimizce bu dostluk, birliktelik ortamını genişleterek devam ettiriyoruz. Dün açmış olduğumuz Bakan Üniversiteler Birliği Müzesi de bu birliğin kurumsallaşmasına yönelik önemli adımlardan birisidir. Bugün de Balkanlardaki kütüphanelerin bir araya getiren özel bir toplantıda bir araya geldik. Balkanlardaki kütüphaneleri ve arşivleri bir araya getirmek, onların kendi arasında bir ağ oluşturmalarını sağlamak ve bir iletişim ortamı kurmak istedik. Çok güzel bir birlik ve bu birliğin büyüyüp gelişmesi için çalışmalarımıza hız kesemeden devam edeceğiz. Ender bey ile başlayan, sonrasında Recep Zogo ile devam eden ve şimdi de Nurten hocamla çok büyük bir ivme kazanan bir süreç yaşıyoruz.” diyerek bu sempozyumun gerçekleştirilmesinde başta Prof. Dr. Nurten Çetin olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Açılışın ardından Balkan Kongre Merkezi Fuayesi’nde “Osmanlı Devlet Döneminde Balkan Kütüphaneleri Belge Sergisi”nin açılışı gerçekleştirildi.

Sempozyum kapsamında 19 oturumda 51 bildiri, 2 panel ve poster sunumları gerçekleştirildi.

Bu içerik 11.05.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 261 kez okundu.