TRAKYA ÜNİVERSİTESİ KARDİYOLOJİ ANA BİLİM DALINDAN BİR İLK DAHA

Üst üste gerçekleştirdiği yeniliklerle dikkat çeken Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, ilkleri hayata geçirmeye devam ediyor. Kalp pili işlemlerinde kullanılan akıllı gözlükle hastaların işlemleri kolaylaşırken zaman ve maliyet tasarrufu da elde ediliyor.

Trakya Üniversitesi, dünyada ve ülkemizde kalp rahatsızlıklarında önemli bir oran teşkil eden kalp pili işlemlerinde önemli bir adım attı. Gelişen teknoloji ile dünyada kullanımına başlanan akıllı gözlük ile kalp pili işlemlerinin ülkemizdeki ilk uygulaması, Trakya Üniversitesi Hastanesinde gerçekleştirildi. Remote Cardiac Support System adı verilen sistemle zaman ve mekân kısıtları aşılarak hastanın, hastanede yatış sürelerinin kısaltılmasının yanı sıra işlem ve uygulama maliyetleri de düşüyor.

Birçok nedenden ötürü hastalara kalp pili takıldığını ve bu işlemlerin de kalp pili firması yetkilisinin refakatinde hekimler tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Servet Altay “Bu piller yurt dışı menşeili cihazlar. Bu cihazları hastalara uygularken firma yetkililerinin refakati zorunlu. Bu nedenle tüm Türkiye’de piller belirli günlerde hastalara takılabiliyordu. Olumsuz koşullar ve çeşitli nedenlerden dolayı bazen bu işlemlerde aksama olabiliyordu. Bu aksama neticesinde acil işlemlerde ve rutin müdahalelerde sorun yaşayabiliyorduk. Bu durumda da hastanın hastanede yatış süresi uzuyor ve hasta çeşitli sorunlarla karşılaşabildiği gibi hastane için de maliyetler artıyordu. Aynı zamanda firma yetkilisinin merkezden uzak bölgelere ulaşımında da birtakım maliyetler söz konusu.” dedi.

Remote Cardiac Support isimli sistemle tüm bu aksaklıkların önüne geçildiği ve maliyetlerin de en aza indirildiğini söyleyen Doç. Dr. Servet Altay “Bu sistemle müdahaleyi gerçekleştiren hekim arkadaşımızın taktığı akıllı gözlük sayesinde merkezdeki firma yetkilisi uzaktan işleme refakat edebiliyor. Kulaklık sayesinde hekim arkadaşımızı yönlendiriyor. Sistem, tamamen bunun için tasarlanmış bir tıp mühendisliği ürünü. Türkiye’de bunu ilk defa Trakya Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı olarak biz kullandık ve iki başarılı kalp pili işlemi gerçekleştirdik. Üniversitemizin başarılı uygulamasının neticesinde söz konusu sistemin kısa sürede ülkemizde de kullanımının yaygınlaşacağını düşünüyorum.” dedi.

Sistemin faydalarından da bahseden Doç. Dr. Altay “İlk olarak firma yetkilisine bağımlılık ortadan kalktığı için işlemler için zaman kısıtlamasının önüne geçildi. Bu sistemle acil durumlarda hastalarımıza müdahalede bulunabileceğiz. İkinci olarak hastaların bekleme süreleri azaldığı için hastaneye yatış süreleri de azalacak ve bu sayede hastane ve hasta maliyetleri de azalacak. Aynı zamanda merkezdeki firma yetkilisinin müdahalenin gerçekleştiği merkeze gelmesine de gerek kalmadığı için firmanın maliyeti de azalacak. Aslında toplama baktığınızda ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak bir sistem.” şeklinde konuştu.

Sistemin ilk uygulamalarındaki başarılarından ötürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Gök ve Dr. Öğr. Üyesi Gökay Taylan’a teşekkür eden Doç. Dr. Servet Altay, çalışmalarını bilimsel olarak da yayınlayacaklarını ve bu sayede sistemin kullanımının yaygınlaşacağını düşündüklerini söyledi.


Bu içerik 28.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 1442 kez okundu.