TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE “12 MART İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA” PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bağımsızlığımızın ve kurtuluş mücadelemizin sembolü olan İstiklal Marşımızın kabulünün 98. yıl dönümü ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 83. Yıl Dönümü münasebeti ile Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü tarafından Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı ve Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalının da katkılarıyla “12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma” programı düzenlendi. İstiklal Marşı'nın, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Milli Marş olarak kabul edilişinin yıl dönümünde, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’nda, milli mücadele destanının şairi Mehmet Akif Ersoy, düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı. Programa, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Musa Uludağ, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Handan Köksal ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Şiirlerin okunduğu ve resim sergisi açılışının gerçekleştiği programda, Saygı Duruşu’nda bulunulmasının ardından, Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Orkestrası ve Çok Sesli Korosu, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğr. Gör. Sela Can Dökmeci yönetiminde “İstiklal Marşı”nı seslendirdi.

Etkinliğin açılışında konuşan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden, İstiklal Marşının Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabulünün 98. Yıl Dönümünü kutlayarak Mehmet Akif Ersoy'u rahmet ve minnetle andı. Prof. Dr. Sevinç Maden “İstiklal Marşı, Türk ulusunun bağımsızlığını ve egemenliğini temsil eden en önemli değerlerin başında gelmektedir. Son derece derin bir anlam taşıyan İstiklal Marşı’nın Kabulü, Maarif Vekâleti tarafından Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ve ordunun moralini her daim yüksek tutmak amacıyla düzenlenen bir yarışma akabinde gerçekleştirilmiştir. Yarışmaya 724 eser katılmış ancak Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı eser, İstiklal Marşı olarak TBMM tarafınca kabul edilmiştir. İstiklal Marşımızın ilk iki kıtası, protokol gereği bestelenmiş olarak okunur. Peki, şu an içinde bulunduğumuz konferans salonuna adını vermiş olduğumuz Mehmet Akif Ersoy kimdir? Hasta adam Osmanlı’nın gürbüz nadir çocuklarından biri, halkın tescillediği milli bir şair, ideal bir öğretmen, branşına hâkim bir veteriner, cesur bir gazeteci, Kurtuluş Savaşı’nda iyi bir asker, Türk gencine ufuk çizen fikir ve aksiyon adamı bir politikacı, bir gönül insanı, hayatı vatan hasreti ile biten biriydi o. Hayata veda edeceği anda, ‘Hocam kalk, bir İstiklal Marşı daha yaz ki kıymetini anlasınlar.’ diye haykıran talebesine ‘Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşları yazdırmasın.’ diyen kutlu bir vatanseverdir o. Bugün vesilesi ile kendisini rahmet ve minnetle anıyoruz. Allah, bu ülkeye bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü kutlu olsun.” şeklinde konuştu.
Günün anlam ve önemini belirten konuşma ve şiir dinletileriyle devam eden programda, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalından Arş. Gör. Dr. Figen Girgin “12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü” konulu bir konuşma yaptı. Arş. Gör. Dr. Figen Girgin konuşmasında “Türk milleti bağımsızlık mücadelesi verirken İstiklal Marşı millete cesaret vermiştir. Akif; Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin cesareti ve özverisine olan güvenini; Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk’a, yurduna bağlılığını her bir dizede ilmek ilmek işler. Cennet vatanımızın ne pahasına olursa olsun düşmana terk edilemeyeceğini ve tarih boyunca bağımsızlığa verdiğimiz önemi adeta bütün dünyaya ilan eder. İstiklal Marşı özgürlüğün ve mücadelenin simgesidir.” diyerek İstiklal Marşı’nın, bir millet için önemini izah etti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Türk edebiyatının önemli isimlerinden Peyami Safa’nın, büyük şair Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı için söylediği sözlerle konuşmasına devam eden Arş. Gör. Dr. Figen Girgin, Atatürk’ün “Bu marş, bizim inkılâbımızı anlatır. İnkılâbımızın ruhunu anlatır. Bunu ne unutmak ne de unutturmak lazımdır. İstiklal Marşı’nda istiklal davamızı anlatması bakımından büyük anmalar vardır. Benim en beğendiğim yeri de burasıdır: ‘Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet/ Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklal!’ Benim bu milletten asla unutmamasını istediğim mısralar işte bunlardır. Hürriyet ve istiklal aşkı bu milletin ruhudur. Tarihe bakın. Bütün milletlerin bir esaret ve hürriyetsizlik devri geçirdikleri bir hakikattir. Bizim kahramanlarımız hürriyetini kaybedeceğini anlayınca nefsini ateşe vermiş ve küllerini bile düşmana teslim etmemiştir. Türk budur. İstiklal Marşı’nın bu pasajı asırlar boyunca söylenmeli ve bütün yar ve ağyar anlamalıdır ki Türk’ün Mete hikayesinde olduğu gibi her şeyi hatta en mahrem hisleri bile tehlikeye girebilir, fakat hürriyeti asla… Bu pasajı her vakit tekrar ettirmek bunun için lazımdır. Bu demektir ki efendiler, Türk’ün hürriyetine dokunulamaz.” ve Peyami Safa’nın, “Akif’in en büyük meziyeti, her mısraını inanarak yazmış olmasındandır. Onun içindir ki İstiklal Marşı, hiçbir babayiğit tarafından benzeri yazılamayan alev gibi bir şiirdir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Programda, Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı öğrencilerinden Bahar Önal’ın “İstiklal Marşı’nı Dinlerken” Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı öğrencisi Seval Aydın’ın ise “İstiklal Marşı İçin” isimli şiirlerini okumasının ardından, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Elemanı, Öğr. Gör. Dr. Lale Okyay Aslan ve öğrencileri tarafından hazırlanan resim sergisinin açılışına geçildi.

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden ve Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Elamanı Arş. Gör. Dr. Figen Girgin tarafından konuşmaların yapıldığı ve öğrencilerin şiirler okuduğu programda, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve İstiklal Marşı’nın kabulü ile ilgili slayt gösterilerine de yer verildi.


Haber: Ali Küçükoğlu
Editör: Fırat Güngör
Fotoğraflar: Umut Kozakoğlu
Bu içerik 29.04.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 264 kez okundu.