TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDEN PVR TEDAVİSİNE YÖNELİK PATENT BAŞARISI

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi akademisyenleri, Ar-Ge faaliyetleri kapsamında önemli bir buluşa imza attı. Tıbbi Biyoloji ve Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Suat Erdoğan, Doç. Dr. Rüveyde Garip, Uzman Dr. Sultan Kaya ve Arş. Gör. Dr. Rıza Serttaş, geliştirdikleri yenilikçi tedavi yöntemi ile Türk Patent ve Marka Kurumundan patent belgesi almaya hak kazandılar.  
Araştırmacıların çalışması, görme kaybına yol açan ciddi bir göz hastalığı olan proliferatif vitreoretinopati (PVR) tedavisinde umut vaat ediyor. Doç. Dr. Rüveyde Garip, PVR’nin yırtıklı retina dekolmanına bağlı gelişen bir komplikasyon olduğunu ve görme kaybına neden olabildiğini ifade etti. Dr. Garip, preklinik çalışmalarının hispidulin molekülü ve formülasyonlarının PVR tedavisinde etkili olabileceğini gösterdiğini belirtti. Prof. Dr. Suat Erdoğan ise tedavi uygulamalarının hücre çoğalmasını ve göçünü engelleyerek, aynı zamanda iltihaplanmayı azaltarak hastalığın ilerlemesini durdurabileceğine dikkat çekti.
Araştırma ekibi, bulguların PVR tedavisinde yeni bir yaklaşım getirebileceğine dikkat çekerek, mevcut tedavi yöntemlerinin sınırlı etkinliği göz önüne alındığında, hispidulin gibi doğal bileşik tabanlı moleküllerin gelecekte PVR tedavisinde önemli bir alternatif olabileceğini belirtti.

Bu içerik 15.10.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 265 kez okundu.