TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU VE BERABERİNDEKİ HEYETTEN LÖRRACH ENDÜSTRİ MESLEK OKULU (GEWERBE SCHULE LÖRRACH) ZİYARETİ

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve beraberindeki heyet Lörrach Endüstri Meslek Okulunu ziyaret etti.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aydoğdu, Doç. Dr. Yıldırım Tuğlu ve Öğr. Gör. Dr. Nurgül Sarsılmaz’dan oluşan heyet Lörrach Endüstri Meslek Okulunun Müdürü Stefanie Froescheis, okul müdür yardımcıları ve öğretmenlerinden oluşan heyet ile temaslarda bulundu. Ziyaret ilk olarak okulda yer alan bölümlerin ziyareti ile başladı. Lörrach Endüstri Meslek Okulunun Pratik ve teorik eğitimi bir arada öğretmeyi hedef aldığını söyleyen Froescheis, ilk yıl dört gün teorik eğitim ve bir gün pratik eğitimin ardından, daha sonraki yıllarda ise 3,5 gün iş yerinde uygulamalı eğitim ve 1,5 gün okulda alınan pratik eğitimler ile eğitimin desteklendiği ifade etti. 

Her federal eğitim sisteminin, eğitim politikalarının farklı olduğuna değinen Froescheis, her çocuğun ilk ve orta düzeyde eğitim almakla yükümlü olduğunu belirterek, 2023-2024 öğretim yılında Lörrach Endüstri Meslek Okulunun 1362 öğrencisi, 65 sınıfı ve 90 öğretmeni olduğunu ve yarı zamanlı mesleki eğitimini ön planda tutan bir okul olduklarını ifade etti. Froescheis, Lörrach Endüstri Meslek Okulun, metal teknolojisi, elektrik ve gıda alanlarındaki üç uzmanlık alanında pratik ve teorik eğitimini aynı anda sunan bir eğitim sistemi olduğunu söyleyerek Baden Württemberg’teki üniversite eğitimi, ikili eğitim ve uygulamalı eğitim, hakkında bilgiler verdi. 

Froescheis, okulların şirketlerle iş birliği içeresinde olduklarına değinerek meslek eğitimin kalbinin ikili eğitim sistemi olduğunu ifade etti. Froescheis ayrıca Lörrach Endüstri Meslek Okulunda bu ikili eğitimin üç alanda uygulandığını ve laboratuvar dersi, Almanca, Sosyal Bilgiler, İngilizce ve Din dersi gibi birçok dersi içeren bir ders programlarının olduğunu, ikili meslek eğitiminin 2 ile 3 yıl arasında değiştiğini, öğrencinin geçmişi ve mesleğine göre değişkenlik gösterdiğini belirtti. Froescheis, öğrencinin meslek eğitiminden sonra hayatına teknisyen olarak devam edebileceğini ve buna yönelikte okullarının dersler sunduklarını ya da ustalık eğitimi alabileceklerini belirtti. Ayrıca, mezuniyet derecesi ve Eyalet Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan bitirme sınavı neticesi doğrultusunda öğrencilerin üniversite eğitimi bağlamında ilerleme kaydedeceklerini ifade ederek, derslerin yanı sıra sürekli değerlendirme sistemi ile belirli aralıklarla sınavların yapıldığını dile getirdi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getirerek, örnek bir eğitim sistemi uyguladıklarını, Edirne’de benzer ziyaretleri Endüstri Meslek Liselerine yapabileceklerini belirtti. Üniversite, lise ve teknik meslek yüksekokulu ile benzer iş birliklerinin, değişimlerin yapılabileceğini söyledi.

Froescheis, ortaklık faaliyetlerinin öğrenci ve eğitmen değişimleri ile başlayabileceğini, Rektör Tabakoğlu ise Erasmus bağlamında üniversiteler ve liseler ile bağlantı kurulabileceğini ifade etti. Froescheis, vermiş oldukları desteklerden dolayı Trakya Üniversitesi heyetine teşekkür etti.

Bu içerik 08.07.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 266 kez okundu.