TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN HUZUREVİ SAKİNLERİNE YÖNELİK ÖNEMLİ BİR SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile Edirne Merkez Huzurevi iş birliğinde KANKA-TEK (Benim Kankam: Nesiller Tekno-Oyunla Buluşuyor) toplumsal katkı projesi hayata geçirildi.
Yürütücülüğünü Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hilal Keklicek ve Edirne Merkez Huzurevi Müdürü İbrahim Irmak’ın yaptığı projenin amacı, teknoloji temelli uygulamalarla sağlıklı yaşlanmayı ve farklı nesilleri bir araya getirerek deneyim aktarım sürecini gerçekleştirmek olarak belirlendi.
Proje kapsamında huzur evi sakinleri ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 2. ve 3. sınıf öğrencileri düzenli olarak bir araya geldi. Bir yaşlı bireyin takım kaptanı olduğu, iki öğrencinin takım kaptanına eşlik ettiği “Kanka” grupları oluşturularak, üç aylık zaman zarfında yaşlı bireyler ve öğrenciler, hem koruyucu sağlık uygulamalarını hayata geçirmek hem de nesiller arası iletişimi güçlendirmek amaçlarıyla teknoloji temelli çeşitli aktivitelerde bulundular.
Üç yıl boyunca devam ettirilecek proje içerisinde her yıl “ne öğrendim-ne öğrettim” teması ile bir kitap sahaya kazandırılarak, gençler ve yaşlı bireylerin birbirlerine öğrettikleri ve birbirlerinden öğrendikleri hususların ve deneyimlerin toplumla buluşturulması sağlanacak.
Projenin bu yıl ki final etkinlikleri arasında teknoloji odaklı bir müsabaka da yer aldı. "Kankalar Yarışıyor" ismi verilen müsabakada, dönem içerisinde eşleşen kanka grupları; havaya çiz, ışıkları söndür, meyveleri kes gibi teknoloji temelli oyunları oynayarak birbirleri ile kıyasıya mücadele ettiler. Etkinlik, huzurevi sakinleri ve öğrencilerin yoğun ilgisi, misafirlerin katılımı ile coşkulu bir atmosferde gerçekleşti. Etkinlik sırasında huzurevi sakinleri ve öğrenciler arasındaki etkileşim, projeye katılan herkesin yüzünü güldürdü. Teknolojinin, nesiller arası bağları güçlendirme potansiyelini gözler önüne seren bu projede, katılımcılar hem eğlendi hem de önemli deneyimler kazandı. Derece alan ve yarışmaya katılan Kanka gruplarına madalyaları ve belgeleri, müsabaka sonunda gerçekleştirilen ödül töreni ile sunuldu.
KANKA-TEK Projesinin faaliyetlerini T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Zafer Tarıkdaroğlu, Edirne Valisi Yunus Sezer, İl Müdürleri ve Başkanları yerinde inceledi. Bakan Yardımcısı Tarıkdaroğlu, projenin ülkemiz genelinde yürütülmesi hususunda çalışmalar başlatılacağını ifade ederek, izlenimleri hakkındaki görüşlerini ayrıca ulusal basın ve sosyal hesabından paylaştı. Projenin değerinin oldukça büyük olduğunu belirten Tarıkdaroğlu, “Fizyoterapist öğrencilerinin yer aldığı proje çok anlamlı. Öğrenciler hem huzurevi sakinleriyle bir araya geliyor hem de onlarla haftada bir gün hareket kabiliyetlerini geliştirici oyun etkinliği düzenleyerek kendilerini yalnız hissetmemeleri konusunda destek oluyorlar.” dedi.
Edirne Valisi Yunus Sezer ve Eşi Hanımefendi Canan Sezer, Kanka-Tek projesinin Edirne’ye yaptığı katkılardan memnuniyetlerini ifade ederek, huzurevi sakinlerinin proje hakkındaki görüşlerini dinlediler.

Bu içerik 02.07.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 241 kez okundu.