TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE 10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete irtihalinin 85’inci yılında, Trakya Üniversitesinde düzenlenen törenle anıldı.

10 Kasım 1938’de ebediyete intikal eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk için Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi’nde anma töreni düzenlendi. Tören, sabah saatlerinde Ayşekadın Yerleşkesi’nde bulunan Atatürk anıtına çelenk konulması ile başladı. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nun Edirne Valiliği tarafından düzenlenen 10 Kasım Atatürk'ü Anma Programına katılması nedeniyle anıta, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu ve Prof. Dr. Metin Aydoğdu tarafından çelenk konuldu. Saatler 09.05'i gösterdiğinde sirenler çalındı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen anma töreni çeşitli etkinliklerle sürdü.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 85’inci yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen törende, günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yanı sıra Atatürk konulu şiirler okundu. Programda Eğitim Fakültesi öğrencileri Mustafa Mantı “Bir Tutkudur Mustafa Kemal”, Rümeysa Halaşlı ise “Mustafa Kemal'ler Tükenmez” adlı şiirleri seslendirdi.

Günün anlam ve önemine dair bir konuşma yapan Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Yücel Atila Şehirli, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete irtihalinin 85. yılında olduğumuzu belirterek, 85 yıllık süreçte Türk milletinin Atatürk’ün hatırasına yönelik hürmet ve özleminin hiç azalmadığını vurguladı. Atatürk’ün 57 yaşında aniden vefat etmesinin dünya üzerinde de büyük yankı uyandırdığını ifade eden Şehirli, dünya liderlerinin Atatürk’ün vefatının ardından çok büyük bir dahi ve büyük devlet adamı olduğunu, aynı zamanda dünya milletlerine örnek olabilecek çalışmalara imza attığını belirttiklerini söyledi. “Atatürk Türk Kurtuluş Savaşı’na önderlik yapmış, milletiyle birlikte ya istiklal ya ölüm parolası ile hareket ederek zaferin kazanılmasında en büyük pay sahibi olmuştur.” diyen Şehirli, Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya ülkeleri arasında saygın bir yere gelmesini sağladığını ifade etti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının son anına kadar ülkesine hizmet ettiğini vurgulayan Şehirli, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’e sahip çıkılmasını ve çok çalışarak bilimde ileri bir seviyeye çıkılmasını arzu ettiğini belirtti. “Atatürk başarılı bir komutan, etkinli bir siyasetçi, usta bir diplomat, müstesna bir devlet adamı olarak Türk milletinin gönlünde taht kurmuştur. Atatürk akıl, azim, cesaret, sabır, inanç ve milli bir stratejiyle önüne çıkan engelleri birer birer aşmış, kendi belirlediği hedeflere teker teker ulaşmasını bilmiştir. Atatürk’ün hayatı cepheden cepheye koşarak geçmiştir. Atatürk en zor zamanlarda bile Türk milletine güvenerek ateşin içinden çıkmayı başarmış, hiçbir dayatma, saldırı ve imkansızlığa boyun eğmemiştir. Atatürk’ün naçiz vücudu toprak olsa da en büyük eserim dediği Türkiye Cumhuriyeti Devleti sonsuza kadar var olacaktır. Atatürk’ün şu sözü bir çarpıcı gerçeğin ifadesidir: ‘Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kafidir.’. İşte 10 Kasımlar bu yüzden milletçe tuttuğumuz yasa rağmen Atatürk’ün fikirlerinin daha iyi anlaşılarak tatbik edileceği günler olmalıdır.” diyen Şehirli, Atatürk’ün kişilik özelliklerine değinerek konuşmasını tamamladı.

Tören programı, günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından sona erdi.

Bu içerik 13.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 458 kez okundu.