TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE 19. ULUSLARARASI GEOMETRİ SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi, bu yıl 19’uncusu gerçekleştirilen Uluslararası Geometri Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı. Balkan Kongre Merkezi’nde başlayan ve üç gün boyunca devam eden sempozyuma, geometri alanında çalışan çok sayıda ulusal ve uluslararası araştırmacı ile akademisyen katıldı.

Trakya Üniversitesi ve Geometriciler Derneği iş birliğinde “19. Uluslararası Geometri Sempozyumu” düzenlendi. İlki 2003 yılında yapılan ve her yıl ülkemizin farklı bir üniversitesinde düzenlenen Uluslararası Geometri Sempozyumu, bu yıl Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Sempozyuma, Trakya Üniversitesinin yanı sıra Türkiye’nin ve dünyanın farklı üniversitelerinden çok sayıda bilim insanı katıldı. Geometri alanında pek çok konunun derinlemesine tartışmaya açılarak farklı yaklaşımlarla ele alındığı sempozyum, yüz yüze ve çevrim içi katılım ile yapıldı.

Organizasyon Komitesi Başkanlığını Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Figen Öke’nin üstlendiği uluslararası etkinlikte, üç gün boyunca 139 bilim insanı tarafından 24 farklı oturumda toplam 110 bildiri sunumu gerçekleştirildi. Sempozyumda Türkiye ile birlikte Brezilya, Avusturya ve İspanya gibi ülkelerden 6 davetli konuşmacı yer aldı.

Sempozyuma Brezilya Fluminense Üniversitesinden Prof. Dr. Vitor Balestro, Avusturya Innsbruck Üniversitesinden Prof. Dr. Hans-Peter Schröcker, İspanya Granada Üniversitesinden Prof. Dr. Rafael Lopez Camino, Hollanda’dan ile Eskişehir Üniversitesinden Prof. Dr. Rüstem Kaya, Yıldız Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Salim Yüce ve Aydın Fırat Üniversitesinden Doç. Dr. Muhittin Evren davetli konuşmacı olarak katıldı.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Zaim ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Hilmi Hacısalihoğlu’nun onursal başkanlıklarını yaptığı sempozyum, Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılış töreni ile başladı.

Sempozyum açılışına Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Özlem Çetin Erdoğan, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Rıza Ferhat Karabulut, Fen Fakültesi Matematik Bölümü ve Sempozyum Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Figen Öke, Geometriciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Tosun ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye gelen Sempozyum Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Figen Öke, Trakya Üniversitesinin kuruluşunun 40. yılında, geometriye gönül vermiş bilim insanlarını bir araya getiren değerli organizasyonun bu yıl 19’uncusuna ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydederek, sempozyumun düzenlenmesinde emeği olanlara ve bu süreçte kendilerine destek verenlere teşekkür etti. Konuşmasına, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Benim manevî mirasım, bilim ve akıldır.” sözü ile devam eden Prof. Dr. Figen Öke, bilimin yol göstericiliği ve rehberliğinde bu mirasa sahip çıkabilmek adına ellerinden gelen bütün çabayı göstermeye devam edeceklerini vurguladı.

Geometriciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Tosun, Türkiye’nin köklü ve önde gelen eğitim kurumlarından biri olan Trakya Üniversitesi ile güç ve iş birliği içinde “19. Uluslararası Geometri Sempozyumu”nu düzenlemekten duyduklarını ifade ederek, sempozyum kapsamında güzel sonuçlar elde edeceklerine inandıklarını dile getirdi. Her yıl farklı şehirlerde organize edilen kongreye bu yıl ulusal ve uluslararası birçok bilimsel dernekte üyelikleri olan ve Türk Dünyası Matematikçileri Birliği Onursal Başkanı ve Balkan Matematikçiler Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. H. Hilmi Hacısalihoğlu’nun katılamamasının hüznünü yaşadıklarını belirten Prof. Dr. Murat Tosun, geometriciler arasında birlik, beraberlik ve dayanışmayı sağlamak için çalıştıklarını söyledi.

Trakya Üniversitesinin Web of Science ve Scopus gibi indekslerde taranan dergilerinden ve bilimsel çalışmalarından mutluluk duyduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Murat Tosun, dernek çatısı altında yürüttükleri bilimsel dergicilik faaliyetleri hakkında bilgiler vererek bilim dünyasına kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Özlem Çetin Erdoğan da Geometriciler Derneği ve Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü ile ortaklaşa gerçekleştirilen 19. Uluslararası Geometri Sempozyumu’nun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek bilim dünyasına hayırlı olması dileğinde bulundu. Bilimsel çalışmaları ile geometri alanına önemli katkılar sağlayan bilim insanlarını bir araya getirerek bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasına olanak sağlayacak etkinliğin kuruluşunun 40. yılını kutlayan Trakya Üniversitesinde gerçekleşmesinden gurur duyduğunu da ifade eden Prof. Dr. Özlem Çetin, sempozyum sonunda elde edilecek çıktıların, hem ülkemiz bilimine hem de uluslararası literatüre önemli katkılar sağlayacağına inandığını dile getirdi.

Trakya Üniversitesi Rektörü ve Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne’nin bir tarih ve kültür şehri olmasının yanında bilim ve ilim şehri olduğunu ifade ederek Trakya Üniversitesi olarak uluslararası katılımlı bilimsel bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Konuşmasında, medeniyetimizin geometri ve matematik alanında çok sayıda âlim ve bilim insanı yetiştirdiğine vurgu yapan Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Geometri ve matematik, Yaradan’ın kâinat sanatını bize öğretir. Harezmî, Ali Kuşçu, Ömer Hayyam ve Biruni gibi âlimler bilimin ışığında gerçekleştirdiği buluşlarla Newton’a, Galilei’ye, Tesla’ya ilham oldular. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte matematik çalışmaları; getirdiği yeniliklerin bugün hala geçerliliğini koruduğu Kerim Erim, Ratip Berker ve Cahit Arf gibi bilim insanlarımızın araştırma bilinci ve kültürü ile ilerlemeye ve gelişmeye devam etmiştir. Bugün bu alanda çalışan büyük bilim insanlarımızın çalışmaları ile bu alandaki yükselişimiz devam ediyor.” dedi.

Trakya Üniversitesi olarak kadim tarihin ve medeniyetin kendilerine yüklediği sorumlulukla sürekli gelişmeye ve üretmeye devam edeceklerini de ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, bu kapsamda düzenlenen sempozyuma katılan ve katkı sunan tüm bilim insanlarına teşekkür ederek, başarılı bir sempozyum olmasını diledi.

19. Uluslararası Geometri Sempozyumu, açılış konuşmalarının ardından panel ve oturumlarla devam etti. Üç gün boyunca devam eden sempozyumda, 139 katılımcı 24 farklı oturumda 110 bildiri sundu. Sempozyum, kapanış ve değerlendirme oturumu ile sona erdi.


Bu içerik 05.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 394 kez okundu.