Trakya Üniversitesinde geleneksel sporlarımızdan olan yağlı güreşin markalaşması, uluslararası tanınırlığının arttırılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla kurulan Kırkpınar Uygulama ve Araştırma Merkezinin Danışma Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.
Kırkpınar’ı kültürel, tarihsel ve bilimsel olarak ele almak ve geleceğe taşımak amacıyla kurulan Trakya Üniversitesi Kırkpınar Değerleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen Danışma Kurulu Toplantısı’nda, ata sporu yağlı güreşin geleceği ve atılacak adımlar değerlendirildi.
Üniversite Yönetim Kurulu Salonu’nda düzenlenen toplantıya Trakya Üniversitesi Rektörü ve Kırkpınar Değerleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun yanı sıra Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejla Günay, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Merkez Danışma Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Cüneyt Taşkın, Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Toksöz, Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Öğr. Gör. Mehmet Yavuz Aydemir, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Umut Canlı ve Spor Bilimleri Fakültesi Arş. Gör. Dr. Erdem Ayyıldız, Edirne Şahi Spor Kulübü Başkanı Şamil Doğu Delen, Motif Halk Oyunları Eğitim Derneği Başkanı Zeki Baykal ile Uzman Aytekin Sönmeyenmakas katıldı.
Türk Milleti güçlüdür…
“Bir araştırmacı Türk Milleti güreştiği için güçlüdür diyor” sözleriyle konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, yüzyıllar öncesinde Sarı Saltuk’un bu topraklarda güreştiğini biliyoruz, bu spor bizim geleneğimizdir.” dedi. Tabakoğlu, ecdadımızın sporu olan yağlı güreşin unutulmasını önlemek ve yeni nesillere öğretilerek bu geleneğin devam ettirilmesini sağlamak için Trakya Üniversitesinin üzerine düşenleri yerine getireceğini söyledi. Konunun uzmanlarıyla bir araya gelen Tabakoğlu, “Biz Trakya Üniversitesi olarak ne yapabiliriz?” sorusundan hareketle konuya ilişkin olarak tüm katılımcıların görüş ve önerilerini almak için toplandıklarını belirtti.
Yağlı güreşleri ulusallaştırmalıyız…
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay, bir spor dalının uluslararası alanda markalaşması için ses getirecek, büyük çaplı organizasyonlara ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Yağlı güreşin dünya çapında tanınırlığının arttırılması için tarihi değerlerin ortaya çıkarılması, faaliyetlerin sürekliliğinin sağlanması ve Türk coğrafyasında ve özellikle Balkanlarda yağlı güreşlerin ulusallaştırılması gerektiğini vurgulayarak, en azından ilk etapta sembolik etkinliklerin düzenlenebileceğini ifade etti. Federasyon olarak burada kendilerine düşen görevi yerine getireceklerini aktaran Günay, bu faaliyetleri destekleyecek bazı ilave çalışmalara da ihtiyaç duyulacağının altını çizdi ve “Yağlı güreşi anlatan İngilizce bir tanıtım filmi hazırlanabilir ve Avrupa’ya gittiğimizde bunun gösterimini yapabiliriz. Bu süreçte akademik çalışmalar yapılmalı ve çalıştaylar düzenlenerek, Federasyon temsilcileri ile akademisyenler aynı platformda buluşturulmalı. Daha önce güreş sporu ile ilgili çalışmalar yürütmüş üniversiteler ile işbirliği sağlanmalı. Bunların dışında bir kamu spotu hazırlatılarak, ata sporumuzun genç kuşakların ilgisini çekmesi sağlanabilir.” dedi.
Toplantıda, yerel yönetimler ve üniversite iş birliği, güreşçilerin ihtiyaçları, okullarda çocuklara yönelik güç geliştirme programlarının uygulanılması, spor bilimleri fakültelerinde güreşçiler için kontenjan açılması, yağlı güreşlerin sahiplenilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda görüşler dile getirildi. Tüm katılımcı ve paydaşların fikirlerini paylaşarak katkıda bulunduğu toplantı, öncelikli olarak önümüzdeki yıl Türkiye Üniversiteler Yağlı Güreş Şampiyonasının “uluslararası” niteliğe kavuşturulması için çalışmalar yürütülmesi ve bir tanıtım filmi hazırlanması konusunda görüş birliğine varılmasının ardından son buldu.