TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE EDİRNE’NİN ÖNEMLİ DEĞERLERİNDEN BİRİ OLAN “EDİRNE PEYNİRİ” KONUŞULDU

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “Edirne Peyniri Paneli: Sürdürülebilir Üretimden Pazarlamaya Stratejik Adımlar” etkinliğinin açılışı gerçekleştirildi.

Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda düzenlenen panele Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aydoğdu, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Ali Güleç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan panel, açılış konuşmalarıyla devam etti.

Panel Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Pelin Onsekizoğlu Bağcı açılış konuşmasında “Ülkemizin önemli zenginliklerinden biri olan peynirin katma değerinin artırılması, markalaşma sürecinin desteklenmesi, kalite ve sürdürebilirlik ortaklıkların ve stratejik adımların konuşulmasını hedefliyoruz.” diyerek bu panelin, Trakya bölgesinde faaliyet gösteren peynir üreticileri ile yerel yönetimlerin ve akademisyenlerin dahil olduğu ortak bir çalışma platformuna zemin hazırlamasını umduklarını ifade etti. Panel hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Pelin Onsekizoğlu Bağcı, panelin 2 oturumda sekiz konuşmacı ile gerçekleştirileceğini söyleyerek endüstriyel peynir üretiminde sürdürülebilir yaklaşımlarla geleneğin korunması, üretim sürecinin yönetilmesi, kalite kontrol süreçlerinin güçlendirilmesi, marka bilincinin oluşturulması, coğrafi işarete yönelik üreticilerin koruyucu ve teşvik edici adımlar atması ve pazarlama stratejileri konularının ele alınacağını belirtti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi ve Edirne hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında, Trakya Üniversitesinin Osmanlı’nın eğitim kurumlarının devamı olduğunu vurguladı. Rektör Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin Balkanlar, bilimsel yayıncılık, müzecilik ve sağlık alanında bir marka olduğunun altını çizerek “Trakya Üniversitesi olarak şehrin hafızasını korumak ve unutulmuş değerlerini gün yüzüne çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Unutulmuş bir değer olan Edirne Kırmızısı’na sahip çıkarak bu önemli değeri Edirne’nin ve hatta Türkiye’nin gündemine taşımaya çalışıyoruz. Bunun için önemli plan ve projeler gerçekleştirdik ve geleceğe yönelik eylem planlarımız da devam ediyor. Edirne’nin bir diğer unutulmuş değeri olan Edirne Gülü’nü de Edirne’nin ve Türkiye’nin gündemine getirdik. Bu anlamda önce Havsa’daki yerleşkemizde ve daha sonra Balkan Yerleşkemizdeki arazilerde Edirne Gülü yetiştirmeye başladık. Adında Edirne bulunan önemli değerleri ortaya çıkarıp bir farkındalık oluşturmak ve bu alanlarda marka oluşturmak istiyoruz. Ve bugün de bu amaçla Edirne peyniri panelini gerçekleştiriyoruz. Bu etkinliğin ‘Balkanlarda Peynir’ adıyla genişleyerek kapsamlı bir sempozyuma dönüşmesini temenni ediyorum. Aynı zamanda üniversitemizde bir Peynir Araştırma Laboratuvarı hayal ediyorum.” dedi ve panelin düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarından sonra konuşmacılara plaketlerinin takdim edilmesinin ardında panelin oturumlarına geçildi.

Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Geçer’in başkanlığında gerçekleştirilen birinci oturumda Prof. Dr. Nevzat Artık “Türkiye ve Dünyada Süt Sektörü ve Türkiye Peynirleri”, Özay Burak Konar “İmalat Sanayiinde Dijital Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik”, Prof. Dr. Hatice Şanlıdere Aloğu “Gelenekselden Endüstriyel Üretime Peynir”, Gıda Yüksek Mühendisi Kadir Süzme “Peynir İşletmelerinde Resmi Kontrol Süreçleri”; Prof. Dr. Pelin Onsekizoğlu Bağcı başkanlığında gerçekleştirilen ikinci oturumda ise Kemal Çifçi “Anadolu, Peynir ve Pazarlama İletişimi”, Sezai Irmak “Edirne Peyniri’nin Ulusal ve Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili Süreçleri” Prof. Dr. Bilal Bilgin “Klasik Peynir Üretimi”, Ender Bilar “Edirne Beyaz Peyniri: Marka Değeri, Yönetimi ve Sahtecilik Sorunları” adlı konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Bu içerik 18.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 462 kez okundu.