Trakya Üniversitesinde “Fen Bilimlerinde Bilimsel Makale Yazımı ve Değerlendirme Süreçleri Sempozyumu” gerçekleştirildi. Sempozyum, Türkiye’nin önde gelen bilimsel dergi editörleri ile araştırmacılar, akademisyenler ve öğrencileri, Balkan Kongre Merkezi’nde bir araya getirdi.
Bilimsel dergi ve yayıncılıkta bir marka olma yolunda ilerleyen Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri alanında önemli bir sempozyuma ev sahipliği yaptı. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından “Fen Bilimlerinde Bilimsel Makale Yazımı ve Değerlendirme Süreçleri” konulu bir sempozyum gerçekleştirildi.
Sempozyuma, ülkemizde yayıncılık alanında faaliyet gösteren ve SCI-Expanded ve ESCI indekslerinde taranan “Fen Bilimleri” alanındaki dergilerde görevli editör ve editör yardımcısı akademisyenler konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye’nin önde gelen bilimsel dergilerinin editörlerini bir araya getiren sempozyumda, “Yazar Gözüyle Makale Yazımı ve Yayınlama” ve “Editör Gözüyle Makale ve Değerlendirme” konu başlıkları altında 6 ayrı oturum gerçekleştirildi.
Balkan Kongre Merkezi’nde iki gün boyunca devam eden sempozyumda, Trakya Üniversitesinin yanı sıra Gazi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Koç Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesinden 13 akademisyen ve bilimsel dergi editörü, toplam 19 sunum yaptı.
Bilimsel alanda akademik gelişmeye katkıda bulunmak, akademik yayın kalitesini ve niceliğini artırmak amacıyla düzenlenen “Fen Bilimlerinde Bilimsel Makale Yazımı ve Değerlendirme Süreçleri Sempozyumu”nda fen bilimleri alanında bilimsel yayıncılık konusu, bilimsel makale yazım süreçlerinden değerlendirme ve yayım süreçlerine kadar oldukça geniş bir şekilde ele alındı.
Onursal Başkanlığını Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun yaptığı sempozyumun Düzenleme Kurulu’nda Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Rıza Ferhat Karabulut, Fen Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Trakya Üniversitesi Journal of Natural Sciences Baş Editörü Prof. Dr. Kadri Kıran, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Aksoy ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Bağcı yer aldı.
Sempozyum açılışında düzenleme kurulu adına bir konuşma gerçekleştiren Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Aksoy, Trakya Üniversitesinin bölgenin en önemli eğitim ve öğretim kurumu olduğunu ifade ederek, pek çok alanda gerçekleştirdiği başarılara son yıllarda bilimsel yayıncılığı da eklediğini söyledi. Trakya Üniversitesinin akademik dergicilik ve bilimsel yayıncılık konusunda önemli bir noktada olduğunu dile getiren Prof. Dr. Volkan Aksoy “1’i öğrenci dergisi olmak üzere 19 bilimsel derginin yayın hayatını sürdürdüğü Trakya Üniversitesi, sadece ulusal ve uluslararası bilimsel bilginin duyurulmasına aracılık etmiyor aynı zamanda çeşitli platformlarda düzenlenen bilimsel yayıncılık, yazarlık, editörlük gibi konularda eğitici konumda katkı sağlıyor.” dedi.
Fen Bilimleri Enstitüsü olarak lisansüstü düzeyde eğitim gören öğrencilerin yanı sıra bu alanda akademik yaşama yeni adım atmış akademisyenlere yönelik bir sempozyum düzenlediklerini belirten Prof. Dr. Volkan Aksoy, “Sempozyumumuzu, Fen Bilimlerinde Bilimsel Makale Yazımı ve Değerlendirme Süreçleri şeklinde bir başlıkla düzenlemiş olsak da sempozyuma katılım için kayıt yaptıran farklı enstitülerin ve lisans programı öğrencilerinin olduğunu görmek bizleri oldukça mutlu etti. Ülkemizde yayın hayatını sürdüren farklı bilimsel dergilerde editör pozisyonunda olan birbirinden değerli 13 akademisyenimiz, iki gün boyunca siz değerli katılımcılara çok faydalı bilgi ve deneyimlerini aktaracaklar. Verimli bir sempozyum olmasını diliyorum. ” ifadelerini kullandı.
Edirne’nin bilim tarihi açısından öneminden bahsederek konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Beylikten imparatorluğa geçtiğimiz bu topraklar, ilim ve bilimin aslında bir merkeziydi. Trakya Üniversitesi olarak tarihte kurulmuş 56 eğitim ve bilim yuvasının mirasçısıyız. Sanat ve mimaride bir zirve olan Selimiye, aynı zamanda 4 bine yakın yazma esere ev sahipliği yapmasıyla bilimin de merkeziydi. Bugün biz de geçmişten aldığımız güçle yeni nesilleri en iyi şekilde yetiştirmek ve geleceğin büyük Türkiye’sinin birer neferi yapmak istiyoruz.” dedi.
Yazmanın, kalıcı olmanın ve bilginin gelecek kuşaklara aktarımının esası olduğunu söyleyen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Bilimsel yayın, bilginin aktarımı noktasında önemli bir süreçtir. Bu süreçte de enstitülere büyük görevler düşmektedir. Bugün önemli liselerde bilimsel yazı yazma ve değerlendirme süreçleri eğitimlerinin verildiğini biliyoruz. Proje nedir, nasıl yapılır, bir yazı nasıl yazılır, hangi metotla önemlidir, daha ileri gitmek için ne yapmalıyız gibi soruların cevaplarının gençlerimize kazandırmamız gerekiyor. Bu bilgiyi çok erken yaşlarda vermek ve evlatlarımızı çağın gerekliliklerine uygun şekilde yetiştirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Trakya Üniversitesinin bilimsel yayın yazma ve değerlendirme süreçlerinde öğrencileri lisans düzeyinde eğitmeye ve sonuç almaya yönelik hedefleri olduğunu aktaran Rektör Tabakoğlu “Yüksek lisansa başlamış her öğrencinin bilimsel bir yazı nasıl yazılır mutlaka bilmesi gerekiyor. Öğrencilerimizi sadece bir konuyu teorik olarak biliyor değil, uygulayıcısı olarak görmek istiyoruz. Mezun olmadan bir dergide bir ya da birkaç yazısını görmek istiyoruz. Bir doktora öğrencisinin tamamen bu yetilerle donatılarak mezun olmasını istiyoruz çünkü o geleceğin akademisyenidir, öğretim üyesidir. Daha göreve başlamadan bu yetilere sahip olmuş, yazıları olan bireyler olsun istiyoruz ki bu kültür ancak bu şekilde gelişir ve yaygınlaşır.” dedi.
Göreve geldikleri günden bugüne Trakya Üniversitesi bilimsel dergilerinin görünürlüğünü ve etki faktörünü artırmak adına çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Bu konuda Balkan Medical Journal’ın başarısından söz etmek gerekiyor. Bizim bilimsel yayıncılıktaki medarıiftiharımız. Ülkemizde ve Balkanlarda üniversite dergileri içerisinde 3,57 etki faktörünü yakalayan tek dergi. Her geçen yıl etki faktörümüzü ve görünürlüğümüz artırıyoruz. Balkan Medical Journal’ın başarısı öğrencilerimizi de etkiliyor. Dünyadaki 18 öğrenci tıp dergisinden biri Balkan Medical Student Journal, Üniversitemiz yayınlarından biri. Bilimsel yayıncılık kültürü nesilden nesile aktarılır hale geldi.” ifadelerini kullandı.
Bilimsel yayıncılık alanında bilgi ve tecrübe aktarımı sağlamak amacıyla önemli bilimsel toplantılara da imza attıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Sevgili dostum ve eski rektör yardımcım Prof. Dr. Cem Uzun’un girişimleri ile Avrupa Bilim Editörleri Birliği (EASE) ortaklığında bir sempozyum düzenledik. EASE’nin mevcut başkanı Pippa Smart ve eski başkanı Prof. Ana Marušić’i üniversitemizde ağırlayarak bilimsel yayıncılık alanında çığır açan bir etkinliğe imza attık. Farklı disiplinleri de kapsayacak şekilde bu alandaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
Rektör Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin bilimsel yayıncılıkta marka olma kararlılığının bir göstergesi olan sempozyumun düzenlenmesinde başta Prof. Dr. Ferhat Karabulut, Prof. Dr. Kadri Kıran, Prof. Dr. Volkan Aksoy ve Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Bağcı olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumda oturumlara geçildi.