TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE “HER YÖNÜYLE DEPREM SEMPOZYUMU”NUN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesinde, ülkemizin en büyük gerçeği olan deprem tehlikesinin anlaşılmasına ve araştırılmasına bilgi sağlamak, başta deprem olmak üzere afetleri yönetmek ve kayıplarımızı azaltmak için yeni fikirlerin ve yenilikçi yöntemlerin geliştirilmesi ve paylaşılması adına “Her Yönüyle Deprem Sempozyumu” düzenlendi.

Sempozyuma Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Vali Yardımcısı Ercan Çiçek, AFAD Risk Belirleme ve Önlem Dairesi Başkanı Gökhan Yılmaz, AFAD Deprem Risk Azaltma Daire Başkanı Abdulkadir Tezcan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Prof. Dr. Metin Aydoğdu, Batı Trakya Türklerinin merhum lideri Dr. Sadık Ahmet'in eşi ve Dostluk Eşitlik Barış Partisi Onursal Başkanı Işık Ahmet, dekanlar, müdürler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesinin ardından sempozyum açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya “ Ben bir yer bilimcisiyim, Jeofizik mühendisiyim. Deprem yer bilimlerinin bir parçasıdır. Depremin ne olduğu, nasıl olduğu gibi parametrelerinin sorularının cevapları bizde ama yaşanan afeti risk yönetimine evirmek başka bir konudur. Böyle olunca depremi yer bilimciler olarak ele almaktansa her yönüyle depremi konuşmak istedik. Dolasıyla arama kurtarmadan ilk yardıma, hukuktan lojistiğe, yapı denetiminden hasarlı yapı olup olmadığına kadar aklınıza gelebilecek depremle ilgili her konuda katılımcı ile sempozyumu gerçekleştireceğiz. Sempozyum kapsamında 35’e yakın bildiri sunulacak ve iki panel düzenlenecek.” diyerek sempozyum hakkında bilgi verdi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Batı Trakya Türk toplumunun unutulmaz lideri Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet’in onur konuğu olarak sempozyuma katıldığını ifade ederek başladığı konuşmasında “Edirne’mize hoş geldiniz. Edirne bir başkent ve çok müstesna bir şehir. 1361 yılında Osmanlı Devleti’nin Edirne’yi fethetmesinden itibaren 92 yıl başkentlik yapmış bir şehir Edirne. Aynı zamanda Balkanları ve İstanbul’u fethetmiş bir şehirdir. Üç nehrin buluştuğu, dünyada örneği olmayan bir coğrafya burası. Tarihi ve kültürel zenginleri açısından adeta bir açık hava müzesidir. Edirne civarında 56 tane medrese ve eğitim kurumu olduğunu görüyoruz. Trakya Üniversitesi de aslında Osmanlı Devleti tarafından kurulan bu eğitim kurumlarının devamı niteliğindedir. Bu mirası devam ettiren bir kurumuz. Resmi olarak Trakya Üniversitesi 1982 yılında kurulmuştur. Bölgede önce Çanakkale, sonra Tekirdağ ve Kırklareli üniversitelerini doğurmuş anaç bir üniversiteyiz. Bölgenin en eski ve en köklü eğitim kurumuyuz.” diyerek Trakya Üniversitesi hakkında bilgi verdi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu konuşmasının devamında deprem konusuna değinerek “Ben bir hekim olarak 1999 depreminde ve Düzce depreminde gönüllü olarak görev almıştım. Daha önce o ortamı gördüğüm için 6 Şubat depreminde de Trakya Üniversitesi olarak bu konuda ne yapabiliriz diye hemen harekete geçtik. Hızlı bir organizasyonla ilk ekiplerimizi Samandağı’na gönderdik. Sonra Sayın Valimizin Elbistan’a görevlendirilmesi ile birlikte imkânlarımızı Elbistan’a yönlendirerek orada bir ocak kurduk. Burada genel bağışların sağlıklı dağıtılabileceği bir açık market, yemek ihtiyacı için bir mutfak, sağlık ihtiyacı için bir sağlık kabini kurduk. Ayrıca tuvalet ve banyo ihtiyaçları için kabinler kurduk. Çocuklarımızın yüzünü bir nebze de olsa güldürebilmek için çocuk mutluluk ünitesini hayata geçirdik. Yani bir yaşam alanını, bir ocağı çadır kentin yanında oluşturduk ve bir aydan fazla orada hizmet verdik. Pek çok konteyner ve ihtiyaç malzemesi bölgeye gönderdik. Orada 288 Trakya Üniversitesi mensubu gönüllü olarak görev aldı. Biz bu tecrübemizden faydalanarak bunu kurumsallaştırmak istiyoruz. Bunu nasıl yapabiliriz? Bir Edirne örneği üzerinden bunu ele alabiliriz. Fay hattının geçiş güzergahı, deprem şiddetine göre hasar alacak alanlar, hasar alacak alanda ilk etapta nasıl bir sağlık hizmeti verilecek, insanlar nasıl kurtarılacak ve insanların nerede muhafaza edileceği konuları tespit edilmelidir. Bunun bir simülasyonunu yapmamız lazım. Bir plan yapmak ve hatta hemen uygulamaya geçmek zorundayız. Çünkü deprem ülkemizin gerçeği. Geç kalmadan adımlarımızı atmalıyız. Bu konuları burada konuşacağız ve konunun uzmanlarından bu konuda fikirler alacağız. Deprem konusu, çok faktörlü, çok farklı alandaki kişilerin bir araya gelmesi gereken multidisipliner bir konu. Bu önemli sempozyumun düzenlenmesinde büyük emeği olan Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya hocama çok teşekkür ediyorum. Kendisi hem bu konunun uzmanı hem de bizim Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürümüz. Kısa zamanda bu sempozyumu organize etti ve deprem konusunda Türkiye’nin en önemli bilim insanlarını bir araya getirdi.” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Protokol konuşmalarının ardından, Kadir Has Üniversitesi eski Rektörü ve İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji ve Endüstri Mühendisliği emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Yılmaz tarafından “Anadolu'da Depremler Neden Oluyor? Edirne'de Deprem Olur mu?”; Kandilli Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat tarafından “Türkiye’de Depremlerin İzlenmesi ve Deprem Oluş Düzenleri” adlı sempozyum açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve iki gün sürecek olan sempozyumda alanında uzman, farklı disiplinlerdeki bilim insanları tarafından deprem tüm yönleriyle ele alınacak.

Bu içerik 20.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 807 kez okundu.