TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE II. BAYEZİD KÜLLİYESİ’NİN UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NE ADAYLIĞI KONUŞULDU

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından “Unesco Dünya Miras Sözleşmesi ve Sultan II. Bayezid Han Külliyesi'nin Dünya Miras Listesine Adaylığının Değerlendirilmesi” adlı toplantı gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Dünya Miras Alanları Şubesi Müdürü İpek Özbek ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Dünya Miras Alanları Şubesi Kültür ve Turizm Uzmanı Dr. Şule Kılıç Yıldız’ın konuşmacı olduğu toplantıya Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, il müdürleri, STK temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin şehrin birçok tarihi yapısını sahiplendiği ve koruduğunu ifade ederek Sultan II. Bayezid Külliyesi’nin Osmanlı medeniyetini en iyi anlatan eserlerden birisi olduğunu vurguladı. Külliyenin, Osmanlı’nın hem halka sunduğu imkanlar hem de ilme verdiği değer açısından oldukça önemli olduğunu ifade eden Tabakoğlu “Büyük düşünen, büyük projeler üreten medeniyetin ürünüdür bu külliye. İnsanların karnını doyuran, sağlığına bakan, onları iyileştiren, misafir eden, üstelik bunu ücretsiz yapan çok büyük bir medeniyetin nişanesidir burası.” dedi.

Sultan II. Bayezid Külliyesi İmaret Müzesi ile Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nin açılışının kendi döneminde yapıldığını söyleyen Rektör Tabakoğlu, külliyenin güzelleşmesi, halka bütünleşmesi, Edirne ve Ülke turizmine katkısı noktasında ellerinden gayreti gösterdiklerini belirtti.

Sultan II. Bayezid Külliyesi’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne daha önceden girmiş olduğunu söyleyen Rektör Tabakoğlu “Bunun bir devamı gerekiyordu. Bugün aramızda olan Kültür Bakanlığının değerli temsilcileri bu konuda bize yol gösterecekler. Bizler de gayret göstereceğiz ki emanetimize en güzel şekilde sahip çıkalım. Ben bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Dekanım Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu ve Dekan Yardımcım Doç. Dr. Şahin Kılıç ile değerli konuşmacılarımız İpek Özbek ve Dr. Şule Kılıç Yıldız’a çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Şahin Kılıç moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Şube Müdürü İpek Özbek, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek her yıl ülkemizin bir değerini UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil etmeye çalıştıklarını ifade etti. Çok değerli kültürel ve doğal varlıklarımızın bulunduğunu ve bu listede onların yer alması adına ciddi bir emek sarf ettiklerini ifade eden Özbek, 2011 yılında Edirne Selimiye Camii’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiğini ve şimdide Edirne’den ikinci bir eserin aday gösterilmesi hususunda çalıştıklarını ifade ederek “Gerek uyguladığı tıbbi yöntemler gerekse mimarisiyle kendisinden sonra gelen tıbbi merkezlere örnek olmuş II. Bayezid Han Külliyesi’nin asıl listeye kaydı için nasıl bir çalışma yürütebiliriz? Sizlerle bu süreci nasıl ele alabiliriz? Sizlerin değerli katkılarını nasıl değerlendirebiliriz? diye ortak bir çalışma ortamı yaratmak istedik.” dedi.

Uzman Dr. Şule Kılıç Yıldız, Dünya Miras Sözleşmesinin amacı ve kapsamı hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında Dünya Mirası Listesine alınmak için gerekli kriterlerin neler olduğunu anlattı. Başvuru süreci ve işleyişi hakkında bilgi aktaran Yıldız “Bu uzun soluklu teknik ve aynı zamanda akademik de çalışmalar gerektiren bir süreç aslında bu.” dedi. Yıldız konuşmasında, aday olduktan sonraki değerlendirme süreci, Dünya Mirası Listesi’ne aday olmanın adaylıktan başlayarak alana ne tür katkılar ve fırsatlar sunduğu ve ne tür sorumluluklar getirdiği başlıklarını tek tek açıkladı. Yıldız konuşmasının sonunda ise Sultan II. Bayezid Külliyesi’nin, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adaylığı konusunu değerlendirdi.

Yıldız’ın konuşmasının ardından II. Bayezid Külliyesi’nin adaylığı konusunda ne yapılması gerektiği ile ilgili katılımcıların soru ve önerilerinin ardında etkinlik sona erdi.

Bu içerik 03.06.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 280 kez okundu.