Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından III. Kent Tarihi Ve Morfoloji Atölyesi, Mimarlık Fakültesinde gerçekleştirildi.
Farklı tarihi kentlerin morfolojik özelliklerini ve fiziksel yapısındaki dönüşümü ortaya koymanın amaçlandığı bu atölyede başta Trakya Üniversitesi olmak üzere İstanbul Teknik Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi bünyesinde bulunan değerli araştırmacılar tarafından 10 adet çalışma sunuldu.
Açılışta konuşan Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamide Burcu Özgüven ’’Bu sene üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Kent Tarihi ve Morfoloji Atölyesi katılımlarınız için teşekkür ederiz. Morfoloji bir değişim ölçüm çalışmasıdır. Ve kentlerin de nasıl değiştiğini görmek adına bu çalışmalar yürütülmektedir. Türkiye’deki Kentsel Morfoloji çalışmalarını ise ISUF yönetmektedir. Biz ise tarihi kentte bulunduğumuz için ve içinde bulunduğumuz kentin değişimlerini tespit etmek bir yana, ülkemizin kendi potansiyelini görmek ve tarihi kentlerin aldığı biçimleri de bir anlamda tespit etmek adına bu çalışmaları düzenliyoruz. ‘’ dedi.
Açılışın ardından iki oturumda 10 sunumun gerçekleştirildiği programda, araştırmacıların sunumlarından sonra ‘’soru-cevap’’ ve değerlendirmeyle atölye sona erdi.
1. Oturum Konuşmacıları ve Konu Başlıkları
Dr. Öğr. Üyesi Mete Korhan ÖZKÖK (Kırklareli Üniversitesi): “Anadolu Coğrafyasındaki Roma Yollarının Oluşturduğu Ağ Yapısına Yönelik Bir Değerlendirme”
Arş. Gör. Murat Berk EVREN (Kırklareli Üniversitesi): “Kırsal/Kentsel Yerleşme Tarihinde Osmanlı Nüfus Defterlerinin Kullanımı”
Dr. Öğr. Üyesi Yavuz GÜNER (Trakya Üniversitesi): “Edirne Sarayı’nın Kent Mekânına Etkisi”
Doç. Dr. Arif MISIRLI (Trakya Üniversitesi): “Tunca Nehri’nin Biçimlendirdiği Kentler: Edirne ve Yanbolu”
Zeynep ERDEVECİ (Y. Mimar-İstanbul Teknik Üniversitesi): “Çepere İnşa Edilen Kentler: Sosyal Konutun Kentsel Büyümeye Etkileri”
2. Oturum Konuşmacıları ve Konu Başlıkları
Prof. Dr. H. Burcu ÖZGÜVEN (Trakya Üniversitesi): “Erken Cumhuriyet Döneminde Kentsel Morfoloji Tartışmaları”
Prof. Dr. Aliye Senem DEVİREN (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi): “Bir Doğu Akdeniz Kentinde Mekân ve Yerin Morfolojisi: Antakya’da Yaşam Döngüsü ve Avlular”
Zeynep TANRIVER (Y. Mimar): “Çanakkale'nin Cumhuriyet Dönemi Üzerinden Gelişiminin İncelenmesi”
Arş. Gör. Dr. Aslı ZENCİRKIRAN (Trakya Üniversitesi): “Enez-Tekirdağ Sahil Hattındaki Kültür Varlıklarının Erişilebilirlik Üzerinden Değerlendirilmesi”
Arş. Gör. Ayşe Merve ÇİLİNGİR (İstanbul Teknik Üniversitesi): “Cumhuriyet Dönemi Kasabalarında Aşina Bir Kent Unsuru: Ziraat Bankası”