TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE “KÖZGÜDEN AYİNEYE TÜRK-İSLAM SANATINDA AYNA” KONUŞULDU

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından düzenli olarak gerçekleştirilecek olan Bahar Konferansları’nın ilki Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonu’nda başladı.

Genç akademisyenlerin bilimsel çalışmalarını sunabileceği bir zemin yaratmak ve bu alana değerli katkılar sunan önemli isimleri öğrencilerle buluşturmak adına gerçekleştirilen “Bahar Konferansları” dizinin ilk konuğu Kırklareli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden Arş. Gör. Serpil Armutçu oldu.

Konferansın açılışında konuşma yapan Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülgün Yılmaz "Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Görünür rütbe-i aklı eserinde". sözleriyle başladığı konuşmasında Bahar’ın başlangıç günü olan Nevruz Bayramı ile birlikte “Bahar Konferansları”nı başlattıklarının altını çizerek, bu konferans dizisiyle birbirinden önemli akademisyenleri öğrencilerle bir araya getireceklerini ifade etti.

“Közgüden Ayineye Türk-İslam Sanatında Ayna” adlı konferansını gerçekleştiren Arş. Gör. Serpil Armutçu, aynanın hayatımızın her alanında olduğunu belirterek, aynanın tarihçesi hakkında bilgi verdi. Bilinen ilk aynanın Cilalı Taş Devri’nde M.Ö. 7. bin yılda Çatal Höyük’te kullanıldığını söyleyen Armutçu, Türk mitolojisi ile Türk kültüründe ayna ve ayna ile ilgili inanışlar ve Türk Halk anlatmalarında aynı motifi başlıklarını ele alarak konuşmasını sürdürdü. “Ayna insanlık tarihi kadar eskidir.” diyen Armutçu, suyun ilk ayna olduğunu ve aynanın çok çeşitli sembolik anlamlar içerdiğini, metafizik güçlerle, bilinmeyenlerle, ruhlarla, öteki alemle ilişkilendirildiğini belirterek aynanın geçmişten günümüze kimi zaman olumlu, kimi zamansa olumsuz anlar içermiş olduğunu söyledi.

Konferans, soru-cevap bölümü ve ardından hediye takdimi ile sona erdi.

Bu içerik 25.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 361 kez okundu.