TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE SİNİRBİLİMDE NÖRONAL MANİPÜLASYON TEKNİKLERİ SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesinde “Sinirbilimde Nöronal Manipülasyon Teknikleri” konulu bir seminer gerçekleştirildi. Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından “Seminer Günleri” kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe, Rotterdam Erasmus Üniversitesi Nörobilim Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Robin Broersen konuşmacı olarak katıldı.

Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından “Seminer Günleri” kapsamında “Sinirbilimde Nöronal Manipülasyon Teknikleri” konulu seminer düzenlendi. Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen seminerde, nörobilimsel araştırmalarda nöronların aktivitesini manipüle etmede kullanılan yaklaşımlar ele alındı.

Rotterdam Erasmus Üniversitesi Nörobilim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Robin Broersen, nöronal manipülasyon tekniklerinin nörolojik hastalıkların tedavisinde giderek artan bir öneme sahip olduğunu söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Robin Broersen, konuşmasında nöronal manipülasyon teknikleri arasında oldukça dikkat çeken optogenetik ve kemogenetik yaklaşımlar ile ilgili yaptığı araştırmalardan yola çıkarak açıklamalarda bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Robin Broersen, seminerde sinir sisteminin merkezi, çevresel ve otonom olmak üzere 3 bölümden oluştuğunu söyledi. İnsan beyninde 86 milyar sinir hücresi bulunduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Robin Broersen, “Bu sinirler birbirine 500 bin kilometre uzunluğundaki sinir lifleri ile bağlanmaktadır. Bu hücreler birbiriyle iletişim için bağlantı kurarlar. Beyin yapısında yaklaşık 1 katrilyon kadar bağlantı bulmak mümkündür. İnsan beyni bu yönüyle çok kompleks bir yapıya sahiptir.” dedi.

Sinir sistemini, beyin fonksiyonları ve nöronlar arasındaki bağlantı açısından anlamanın manipülasyon teknikleri açısından önemli olduğu belirten Dr. Öğr. Üyesi Robin Broersen, nöronların spesitifik olarak bakıldığında birbirleriyle bağlantı kurup kurmadığının gözlemlenebildiğini dile getirdi.

Dr. Öğr. Üyesi Robin Broersen, beyindeki çalışmalar esnasında hangi nöronun uyarıldığının kaydedilebildiğini ve bunun kendilerine nöronlar üzerinde çalışma imkânı sağladığını belirtti. Yapılan çalışmaların nöronların davranışlar üzerindeki etkisi hakkında da bilgiler verdiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Robin Broersen, “Nöronlardan başlayıp en ufak seviyede kaydedebiliriz ve arkasından davranışları anlayabiliriz. En önemli noktalarından biri bunlar nörolojik rahatsızlıkların terapilerinde kullanılabilirler. Örneğin beyin stimülasyonları parkinson ya da epilepsi hastalığını tedavi etmek için kullanılabilir. Ne kadar fazla nöronal manipülasyon tekniğimiz varsa bunları terapide kullanma şansımız o kadar artar." dedi.

Nöronal manipülasyon konusunda farklı teknikler olduğunu belirten söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Robin Broersen, “Bu yaklaşımlar arasında, sinirbilimciler için özellikle ilgi çekici olan, araştırmacıların sırasıyla ışık veya kimyasal maddeler kullanarak nöronları aktive etmesine veya inhibe etmesine olanak sağlayan optogenetik ve kemogenetiktir.” şeklinde konuştu.

Göz-beyin arasında görme sırasında yaşanan sinirsel etkileşim konusuna da değinen Dr. Öğr. Üyesi Robin Broersen, konuyla ilgili çalışmaların gelecekte görme engelli hastaların iyileştirilmesi için önem taşıdığına vurgu yaptı.

Seminer, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.


Bu içerik 26.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 222 kez okundu.