Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği ve Trakya Üniversitesi iş birliği ile “Yoğun Bakımda Torasik Ultrasonografi, Ekokardiyografi ve Ultrasonografi Eşliğinde Girişimsel İşlemler Kursu” gerçekleştirildi.
Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Senato Salonu’nda gerçekleştirilen kursa Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu hekimlik hayatı ile ilgili bilgi paylaşarak, yoğun bakımda çalışmanın zorluklarına dediğindi. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Yoğun bakımda görevli olan hekimlerin bir kere çok iyi gözlem gücü olması lazım. Süpermen gibi hastaların içeresini gören gözlere ihtiyacı var. Bu da ultrason oluyor. Bu nedenle ultrasonu çok anlamlı buluyorum. Özellikle hastanın ağrısının olduğu, bir derdinin olduğu, her şeyin ters gittiği konularda ultrason pek çok zaman hayat kurtarıcı olabiliyor. Bu anlamda bugün geçekleştirilecek bu kurs çok değerli. Kursun gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, ultrasonun önemini vurguladığı konuşmasında “İlk başlarda akciğerlerde işe yaramaz denilen ultrasonun gerçekten çok işe yaradığını gördük. Bunu hem yaptığımız klinik çalışmalarla gösterdik hem de tüm dünyada bununla ilgili inanılmaz çalışmalarda yapılmaya başladı. Acil, yoğun bakım, göğüs hastalıkları birimleri bu konuda gerçekten ilerlemeler kaydetti. Daha çok araştırma amaçlı olsa bile biz de yaklaşık 12 yıldır kliniğimizde ultrason kullanıyoruz. Dr. Öğr. Üyesi Pervin Hancı hocam bize geldikten sonra yoğun bakımda ultrasonu yaygın olarak kullanmaya başladı. Yani Trakya Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Kliniği ve Solunum Yoğun Bakım ultrason tecrübesi olan bir klinik. Bununla ilgili tezler yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Ben bu organizasyonu yaptığı için Dr. Öğr. Üyesi Pervin Hancı ve Doç. Dr. Kazım Rollas hocalarıma, misafir hocalarımıza ve siz değerli katılımcılara çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından geçilen, Doç.Dr.Kazım Rollas başkanlığındaki birinci oturumda Dr. Öğr. Üyesi Pervin Hancı “Temel Ultrasonografi Prensipleri ve Toraksın Sonografik Anatomisi”, Dr. Öğr. Üyesi Bilkay Serez “Yoğun Bakım Hastasında Torasik Ultrasonografi”; Dr. Öğr. Üyesi Pervin Hancı başkanlığındaki ikinci oturumda Doç. Dr. Kazım Rollas “Kritik hastada Ekokardiyografi”, Dr. Öğr. Üyesi Pervin Hancı “Ultrasonografi Eşliğinde Torasentez”, Uzm. Dr. Aslıhan Yalçın “Ultrasonografi Eşliğinde Santral kateterizasyon, beslenme tüpü yerleştirilmesi, entubasyon ve trakeostomi” adlı sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumların ardından pratik uygulamalar yapıldı.
Yoğun bakımda ultrasonografi kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleştirilen kursta Temel ultrasonografi prensipleri ve toraksın sonografik anatomisi, Yoğun bakım hastasında torasik ultrasonografi, Kritik hastada ekokardiyografi, Ultrasonografi eşliğinde torasentez, Ultrasonografi eşliğinde santral kateterizasyon, beslenme tüpü yerleştirilmesi, entubasyon ve trakeostomi konu başlıkları ele alındı.
Katılımcıların yoğun bakımda ultrasonografi kullanımı hakkında bilgi ve becerisini arttırabilmesinin hedeflendiği kursta, yoğun bakımda torasik ultrasonografi, ekokardiyografi ve ultrasonografi eşliğinde girişimsel işlemlerin teorik eğitimi ve ultrasonografi cihazı eşliğinde canlı mankenler üzerinde kardiyak ve torasik ultrasonografinin pratik eğitimi yapıldı.