TRAKYA ÜNİVERSİTESİNİN FLORESAN LAMBA VE CAM ATIKLARI YENİDEN DEĞERLENDİRİLİYOR

Trakya Üniversitesinin farklı birimlerinde biriktirilen 1000 adet atık floresan lamba ve 700 kg atık cam, geri dönüşüm sayesinde hem çevreye hem de ülke ekonomisine kazandırıldı.

Green Metric Üniversite Sürdürülebilirlik Derecelendirmesi 2021 yılı sonuçlarına göre “Atık Yönetimi Alanında” dünyada 956 üniversite arasında 194’üncü, Türkiye’de ise 71 üniversite arasında 8. sırada yer alan Trakya Üniversitesinde farklı atık tipleri kaynağında ayrılarak ekonomiye geri kazandırılmaya devam ediyor.

Yeşil Trakya ve Sıfır Atık projelerini eş zamanlı yürüten Trakya Üniversitesinin, Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunda 1000 adet floresan lamba ile Eğitim ve Edebiyat fakültelerinin yanı sıra Sosyal Bilimler, Sağlık Hizmetleri, Tunca, Havsa ve Keşan MYO’ları ile Rektörlük birimlerinde toplanan yaklaşık 700 kg cam şişe atık geri dönüşüme kazandırıldı.

İçinde doğaya zararlı sera gazı barındıran floresanları biriktirerek çevrenin korunması ve ülke ekonomisine kazandırılmasına yaptığı katkılardan dolayı Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi’ye, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz ve Çevre Mühendisi Tuba Doğru tarafından Teşekkür Belgesi verildi.

Atıklar Ne Oluyor?

Floresan ampul ve lambalar içerdikleri yüksek orandaki cıva nedeniyle ömürlerini tamamladıktan sonra geri kazandırılması gereken atıklardandır. Kontrolsüz bir şekilde kırıldıklarında ortama yayılacak cıva buharı, solunduğu takdirde insan sağlığını tehdit eder. Bu nedenle toplanmaları sırasında floresan ampul ve lambaların öncelikle kırılmamasına dikkat edilerek kumbaralarında tutulması önemlidir. Üreticisi ve üretim yılına göre içerdiği cıva miktarı 4-15 miligram arasında değişkenlik gösteren floresan ampul ve lambalar 30 ton suyu kirletme kapasitesine sahiptir.

Trakya Üniversitesi ile Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği Ticari İşletmesi (AGİD) arasında imzalanan protokol çerçevesinde biriktirilen floresan lamba atıkları AGİD tarafından teslim alınarak geri dönüşüm tesisine gönderiliyor. Geri dönüşüm tesisine gönderilen atık floresanlar öncelikle kırma makinasına atılıyor ve içindeki cıva ve fosfor gazları çekiliyor. Kırma sırasında oluşan toz ve gazlar filtreler yardımıyla çekilerek %97 oranında geri dönüşüme kazandırılıyor.

Ayrıca Trakya Üniversitesinde Mart ayı içerisinde geri dönüşüme kazandırılan 700 kg cam şişe atığı, cam mozaik üretimi için değerlendirilecek. Tamamı geri dönüşüme kazandırılan cam atıklar ile enerji ve kaynak tasarruf sağlanırken sera gazı oluşumu da azaltılmış oldu.

Bu içerik 13.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 724 kez okundu.