TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANI PROF. DR. MUSTAFA ŞENTOP, DR. SADIK AHMET PANELİ’NDE ÖNEMLİ MESAJLAR VERDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop; Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi ve Keşan Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirilen “Dr. Sadık Ahmet Paneli”nde Türkiye’nin, Dr. Sadık Ahmet’in hayatını adadığı hak ve özgürlük mücadelesinde Batı Trakya Türk toplumunun her zaman yanında olduğunu söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un teşrifleriyle; Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi ve Keşan Belediyesi iş birliğiyle, Dr. Sadık Ahmet’in doğumunun 76. yıldönümü münasebetiyle, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen Dr. Sadık Ahmet Paneli’nde panelistler Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadettin Yağmur Gömeç, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Batı Trakya Türklerinin merhum lideri Dr. Sadık Ahmet’in hayatını, liderliği ve Batı Trakya Türklerinin hak ve özgürlükleri yolunda verdiği mücadelesini anlattı.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Edirne Ak Parti Milletvekili ve TBMM KEFEK Başkanı Dr. Fatma Aksal, Edirne CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Edirne Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal ve merhum lider Dr. Sadık Ahmet’in kızı Funda Sadık Ahmet, oğlu Levent Sadık Ahmet ve aileleri ile Batı Trakya’dan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisi Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa Trampa’nın katıldığı panelde bir konuşma yapan merhum Dr. Sadık Ahmet’in eşi ve DEB Partisi Onursal Başkanı Işık Ahmet, böyle bir programda bulunmaktan ötürü büyük bir mutluluk yaşadığını söyledi.

Dr. Sadık Ahmet’in Batı Trakya’da hep ilklerin insanı olduğunu söyleyen Işık Ahmet “O Batı Trakya’nın ilk doktorlarından olmuştur. Batı Trakya'daki ilk cerrahtır, ilk bağımsız milletvekilidir. Toplumun sorunlarını uluslararası platformlara ilk taşıyandır. Batı Trakya Türklerinin ilk ve tek siyasi partisi DEB’i kurandır. Türk olduğu için ilk defa hapse atılan, her şeye rağmen ‘Ben Türk olduğum için hapse götürülüyorum ve eğer Türk olmak suç ise burada tekrar ediyorum, ben bir Türküm ve öyle kalacağım. Batı Trakya azınlığına sesleniyorum. Türk olduklarını unutmamalarını söylüyorum.’ diyebilen Dr. Sadık Ahmet’tir.” dedi.

Dr. Sadık Ahmet’in kazanımlarının ve çalışmalarının saymakla bitmeyeceğini söyleyen Işık Ahmet “Kısacası, yüzyılda yapılacakları 10 yılda gerçekleştirebilen biridir. Her soydaşın sağlığıyla ilgilenirdi. Siyasetçi olarak da ezilen halkın her daim yanındaydı. Tabii her başarılı erkeğin yanında bir kadın vardır. Ben de eşime her zaman destek oldum. Sendelediğinde ona omuz verdim. Hayat arkadaşlığı yanında yol arkadaşlığı da yaptım. O da ömrünü toplumuna adadı.” ifadelerini kullandı.

Lozan'ın 72. yıl dönümü olan 24 Temmuz 1995 tarihinde, kendilerinin de içinde bulunduğu şüpheli bir kazada Dr. Sadık Ahmet’in hayatını kaybettiğini söyleyen Işık Ahmet “Fakat o, bıraktığı eserleri ve fikirleriyle yaşamaya devam ediyor. Toplumu onu hiçbir zaman unutmadı, kalplerinde yaşatıyorlar. Bugün burada da ismi bir kez daha ölümsüzleşecek. Bu köprü, gönül köprüsüdür. Keşan’ı Batı Trakya'ya, Balkanlara, gönül coğrafyamıza bağlayacak olan köprüdür. Öte yandan her yıl İpsala Gümrük Kapısı'ndan Türkiye ve Yunanistan'a giriş çıkış yapan yüz binlerce insanın altından geçtiği köprüdür. Bu köprülü kavşak D.r Sadık Ahmet'in isminin ve onun mücadelesinin bilinmesi için farkındalık oluşturacaktır.” şeklinde konuştu.

Paneli ve köprülü kavşak isim verme töreninin Batı Trakya, Balkanlar ve ülkemiz için hayırlı olmasını dileyen DEB Partisi Onursal Başkanı ve Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Programın gerçekleşmesine vermiş oldukları katkılardan dolayı Trakya Üniversitesine, Edirne Valiliğine ve Keşan Belediyesi’ne teşekkür ederek konuşmasına başlayan Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici “Kıymetli hocalarımız, Seçilmiş Müftümüz İbrahim Şerif ve Rektörümüz güzel bir panel gerçekleştirdiler. Saygıdeğer Meclis Başkanımız her zaman şahitlik ediyoruz ki bu konularda çok duyarlı, hassas ve farkındalık ortaya koyuyor. İster Türk dünyasında ister İslam dünyasında Türklüğe, İslam’a, vatana, millete hizmet etmiş herkese sahip çıkıyor ve onlarla ilgili bir adım atılması gerektiğinde de öncülük ediyor. Bu sebeple sizlerin huzurunda Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımıza şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Merhum Dr. Sadık Ahmet’in; İsa Yusuf Alptekin, Mustafa Cemiloğlu, Ebulfez Elçibey ve Necdet Koçak gibi bayrak bir isim olduğunu söyleyen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici “Daha ismini sayamadığımız Müslüman Türk dünyasında, Türklük var olsun, Müslümanlık var olsun, Allah’ın ismi söylenmeye, yaşanmaya devam etsin diye hayatlarını ortaya koyarak mücadele eden tüm mücadele adamlarını, ahirete intikal etmiş olanları rahmetle yâd ediyorum ve bugün hayatta olanları da saygıyla, hürmetle, muhabbetle selamlıyorum.” dedi.

Türk milletinin büyük bir millet olduğunu, dağınık topluluklar halinde olsa da Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar bir Türk dünyası olduğunu söyleyen Genel Başkan Mustafa Destici “İnşallah içinde bulunduğumuz asır, Türkiye Yüzyılı ile beraber Türk asrı olacak ve Türk’ün mührü daha güçlü bir şekilde vurulacak. Buna yürekten inanıyorum. Son gelişmeler, devletimizin her alanda attığı adımlar, bunun gerçekleşeceği noktasında büyük ümitler vermektedir. İnşallah geçmişte olduğu gibi bu yüzyılda da başaracağız ve bu asrı da hep birlikte Türk asrı yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Batı Trakya’da güçlü bir sivil toplum yapısı olduğunu ve bu sayede Müslüman Türk varlığının devam ettiğini vurgulayan Mustafa Destici “Balkanlar, evlâd-ı fâtihân. Oraların Türkleşmesinde ve Müslümanlaşmasında büyük gayret göstermişler. Bunu onlara borçluyuz. Ama özellikle 19. yüzyılın başlarından itibaren çok ağır bedeller ödemek zorunda kalmışlar. Yüz binlercesi sadece Türk ve Müslüman oldukları için katledilmişler, şehit edilmişler ama ona rağmen ‘Biz buradayız, Türk’üz ve Müslümanız, buradan da bir yere gitmeyeceğiz. Bizim vatanımızdır burası.’ demişler. Onun için de Türk milleti adına onlara şükranlarımızı sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Dr. Sadık Ahmet’in de yakın arkadaşı olan merhum genel başkanları Muhsin Yazıcıoğlu’nun “Ben Türk'üm Türk esir olmaz/Ben Türk'üm Türk bayraksız olmaz/Ben Türk'üm Türk devletsiz olmaz/Ben Türk'üm Türk ezansız olmaz/Ben Türk'üm Türk hürriyetsiz olmaz.” şiirini okuyan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı:

“Devletimizi de ezanımızı da bayrağımızı da hürriyetimizi de biz kanımızla kazandık. Almak isteyen de kanını vermek zorunda kalır. Herkes bunu bilsin.”

Balkanların yüzyıllar boyunca evlâd-ı fâtihânın huzur içinde yaşadığı topraklar olmakla birlikte 19. yüzyıldan itibaren kaybedilen savaşlar ve ardından gelen toprak kayıpları ile büyük acıların yaşandığı bir yer olduğunu söyleyen Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık “Her ne kadar birlikte yürüttüğümüz İstiklal Harbini kazansak da kimimiz anavatan toprakları dışında bu kutlu Türk davasını sürdürmek durumunda kalmıştır. Bu noktada anavatanın ötesinde Türklük davasını sürdürme bayraktarlığını nasıl Azerbaycan’da rahmetli Ebulfeyz Elçibey yürüttüyse, Kıbrıs’ta nasıl rahmetli Rauf Denktaş yürüttüyse, Batı Trakya Türkleri için de bu bayraktarlığı rahmetli Dr. Sadık Ahmet üstlenmiştir.” dedi.

Dr. Sadık Ahmet’in mücadelesinin sadece bulunduğu bölgede değil, sözde demokrasinin simgesi olan Batı’nın da gerçek yüzünü ortaya koyan bir mücadele olduğunu söyleyen Vali H. Kürşat Kırbıyık “Müslüman Türk azınlığının eğitim hakkından, vakıf kurma hakkına kadar getirilen kısıtlamalar, seçilmiş müftülerimize yapılan baskılar, vatandaşlıktan çıkarmalar, demografik yapıyı değiştirme çabaları, siyasal hakların engellenmesinde yatan korku, hep aynı korkudur. Dün olduğu gibi bugün de Batı Trakya Türkleri; kimliklerini, dinlerini, inançlarını her türlü baskıya rağmen korumaktadırlar.” ifadelerini kullandı.

Ecdadımızın her noktasını nakış nakış işlediği medreselerle, camilerle, kervansaraylarla, köprülerle donattığı Edirne’nin sınırlarının 6 bin kilometrekare gibi gözükse de aslında gönül coğrafyamızın çok daha geniş bir alanı kapsadığını ifade eden Vali H. Kürşat Kırbıyık “Ben bu şehrin 204. valisiyim. 1361 yılından itibaren, Lala Şahin Paşa ile başlayan bir misyon Cumhuriyet döneminde de devam etmiş ve bugünlere kadar gelmiştir. Bizler Edirne Valiliği olarak her zaman sizlerin yanınızdayız, emrinizdeyiz. Bugün de böyle, yarın da böyle olacak.” dedi.

Teşriflerinden ötürü TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a ve değerli misafirlere teşekkür eden Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı:

“Merhum Dr. Sadık Ahmet’in ismi Türkiye’de birçok yere verildi. Fakat üç yerde büyük anlam taşıyor. Birincisi Dışişleri Bakanlığının bulunduğu cadde, ikincisi İstanbul’da Fener Rum Patrikhanesinin bulunduğu cadde, üçüncüsü ise Keşan’da açılışını yapacağımız kavşağa adının verilmesi bizler için çok önemli.”

TBMM Başkanı Şentop: “Türkiye var olduğu müddetçe, 85 milyon insanımız var olduğu müddetçe, Batı Trakya Türklerinin yanındayız.”

Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen Dr. Sadık Ahmet Paneli’ni teşriflendiren Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, burada yaptığı konuşmada Batı Trakya Türklerinin merhum lideri Dr. Sadık Ahmet'in bugün 76. doğum günü olduğunu söyleyerek kendisine Allah’tan rahmet diledi.

Büyük dava adamlarının sadece hayatta yaptıklarıyla değil, sembolleşen isimleriyle mücadelelerine, öldükten sonra da ışık tuttuğunu vurgulayan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Dr. Sadık Ahmet'in de Batı Trakya Türklerinin mücadelesinin bayrağı ve sembol ismi olduğunu belirtti.

Batı Trakya’daki Türklerin mücadelesine tüm Türkiye olarak sahip çıktıklarını anlatan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop “Onların davasının arkasındayız. Bu, Türkiye'de dönemsel olarak bir sahip çıkma meselesi değildir. Türkiye var olduğu müddetçe, 85 milyon insanımız var olduğu müddetçe, Batı Trakya Türklerinin yanındayız.” diye konuştu.

Batı Trakya Türklerinin mücadelesinin Yunanistan’ın uluslararası hukuka ve imza atmış olduğu anlaşmalara uyması için verdiği bir mücadele olduğunu vurgulayan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, son yıllarda Yunanistan’ın Türkiye karşıtı bir tutum sergilediğini söyleyerek “Bir başka ülkeye olan düşmanlık üzerine kendi milli varlığını izah etmeye çalışan bir ülkenin bu milli varlığını koruyabilmesi, sürdürebilmesi mümkün değildir. Yunanistan'ın yapmış olduğu budur. Yunanistan kendi tarihi değerleri, kültürü üzerine değil, Türkiye düşmanlığı üzerine bir millet olma esası getirmeye çalışıyor. Bu, sürdürülebilir ve savunulabilir bir şey değildir.” şeklinde konuştu.

Uluslararası alanda başka devletlere güvenerek efelenmeye kalkışan devletlerin başarılı olamadığını ve bundan zarar gördüğüne dikkat çeken TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop şu ifadeleri kullandı:

“Yunanistan, ABD’nin belki elli birinci eyaleti olmayı göze alacak, ekonomik ve askeri bakımdan kendi bağımsızlığını risk ve tehdit altına sokacak şekilde gözü kara bir Türkiye düşmanlığıyla sürdürmeye çalışıyor. Bunun Yunanistan'a, Yunanistan'da yaşayan insanlara bir faydası yok. Türkiye'nin de böyle bir devleti ciddiye alması mümkün değil. Bu açıdan söylüyoruz ki Türkiye'nin dostluğu çok kıymetlidir ama Türkiye'nin düşmanlığı da çok tehlikelidir. Dolayısıyla Türkiye'ye karşı herkesin harekete geçerken, konuşurken, hesap yaparken çok dikkatli olması lazım."

Doğu Akdeniz ve adalar meselesinde hukuki durumun doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerekliliğine dikkat çeken TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yunanistan'ın bu konuların gündeme geleceği, konuşulacağı ortamları tetiklememesi gerektiğini aksi takdirde uluslararası hukuk bakımından bazı sürprizlere hazır olmasının icap edeceğini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türkiye olarak sınırlarımızda ve dünyada barış, istikrar ve huzur istediklerini söyleyerek bu durumun sağlanması için tüm gayreti gösterdiklerini vurguladı.

Program, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop tarafından DEB Onursal Başkanı ve Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet’e sunulan Keşan Belediyesi fahri hemşerilik beratı, hediye takdimi ve fotoğraf çekimi ile son buldu.

Keşan’da Dr. Sadık Ahmet’in isminin verildiği köprülü kavşağın açılışından sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Edirne Valiliğinin Ekmekçizade Kervansarayı’nda tanzim ettiği müzeler ile Trakya Üniversitesinin Karaağaç Yerleşkesinde tanzim ettiği Doğa Tarihi Müzesi açılışına ve Trakya Üniversitesinin uluslararası öğrencileri ile gerçekleştireceği söyleşi programlarına katılmak üzere Edirne’ye hareket etti.


Bu içerik 09.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 299 kez okundu.