Yağlı güreşin başkenti Edirne'de, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen “Türkiye Üniversitelerarası Yağlı Güreş Şampiyonası” oldukça renkli görüntülere ve heyecanlı anlara sahne oldu.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (TUSF), Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ile Trakya Üniversitesi iş birliği ve ev sahipliğinde “Türkiye Üniversiteler Yağlı Güreş Şampiyonası” düzenlendi. Şampiyona, Trakya Üniversitesi Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi ile Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının organizasyonu ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’in katkılarıyla Ayşekadın Yerleşkesi’nde yapıldı.
Ata sporu yağlı güreşlerin başkenti Edirne’de, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen şampiyonaya Vali H. Kürşat Kırbıyık, İdare Mahkemesi Başkanı Yüksel Arslan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Süleyman Özdemir, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay, İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Suat Dönmez, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Prof. Dr. Metin Aydoğdu, dekanlar, müdürler, akademisyenler, il müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Şeref Turu ile Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan şampiyonada, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay, Vali H. Kürşat Kırbıyık bir konuşma gerçekleştirdi.
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, yağlı güreşlerin aziz ve büyük Türk milletinin en önemli geleneksel sporlarından biri olduğunu vurgulayarak “Orta Asya’dan çıkan bu kutlu yolculuk Karadeniz üzerinden Avrupa’ya ve akınlarla Anadolu’ya devam etmiş, ‘Türk gibi güçlü’ sözünü bütün dünyaya söyletmiştir. Bir araştırmacı Türk’ün neden güçlü olduğu ile ilgili yaptığı bir araştırmada güreştiği için güçlü olduğu sonucuna varmıştır. Bu nedenle Türk’ü güreşten ayırmamak lazım.” dedi.
Savaş eğitimi anlamına gelen güreşin mutlaka üniversiteler tarafından ele alınması ve akademik anlamda değerlendirilmesi gerektiğini belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Yağlı güreş özellikle Türk’ün Avrupa topraklarındaki macerasını da anlatır. Bu anlamda da özel ve önemlidir. Akıncıların torunları olarak biz de geleneklerimizi yaşatmaya yeni neslimize öğretmeye sevdalıyız. Trakya Üniversitesi olarak Kırkpınar’ın başkenti Edirne’de, ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde evvela bir Kırkpınar Değerleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurduk ve merkezde pek çok faaliyet gerçekleştirdik. Bunun dışında lisans mezunu güreşçilerimizin yüksek lisans talepleri vardı. Biz de Trakya Üniversitesi olarak bu konuda nasıl bir çalışma yapabiliriz diye düşündük. Ve 2017 yılında Trakya Üniversitesi olarak Kırkpınar güreşlerinde baş, baş altı ve diğer kategorilerde dereceye giren güreşçilerimize özel lisans ve yüksek lisans kontenjanı açtık. İlk yüksek lisans öğrencilerimiz Balaban kardeşlerdi ve Trakya Üniversitesinden mezun oldular. Şimdi de başpehlivanlıkta güreşen 26 pehlivanımız Trakya Üniversitesi öğrencisi oldu.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: Bir Hayal Gerçek Oldu…
Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu; Edirne’de, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde böylesine önemli bir yağlı güreş şampiyonasını düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek “Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Günay, 86 branşta spor müsabakaları düzenlediklerini ve bir branşın eksik olduğunu, onun da yağlı güreş olduğunu ifade etmiş ve yağlı güreşlerin de Edirne’de yapılmasını temenni etmişti. Bir hayalin gerçek olmasına vesile olduğu için değerli başkanıma teşekkür ederim. Ata sporumuz olan yağlı güreşler bizi biz yapan değerlerden biri. Başka ülkelerin kendilerine özgü sporları öne çıkabiliyor ama bizim yağlı güreşimiz niye öne çıkmıyor. Bunu akademik anlamda düşünmenin yeri burası olsun istedik. Bunu bakanlıklarla konuşarak yağlı güreş kültürünü nasıl büyütebiliriz diye gayret ediyoruz. Burada da önemli yollar alacağız.” dedi.
Tüm Pehlivanlarımızı Canıgönülden Kutluyorum…
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, yağlı güreşlerin çok zorlu bir spor olduğunu vurgulayarak “Pehlivanlarımız dünyanın belki en zor sporunu yapıyorlar. Bu yakıcı güneş altında, zor şartlarda mücadele ediyorlar. Ama Türk’ün gücünü cümle âleme duyurarak yaptıkları bu kutlu sporda hepsini canıgönülden kutluyorum, gözlerinden öpüyorum ve başarıların devamını diliyorum. Cenab-ı Hak onları muhafaza etsin, sağlıkla kazasız belasız müsabakalar nasip etsin.” şeklinde konuştu.
Organizasyon aşamasında Türkiye Üniversitesi Sporları Federasyonu Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Günay ile aralarında geçen bir diyaloğu da aktaran Rektör Tabakoğlu “Geleneksel bir güreş olacaksa bir ağamızın olması lazım diye düşündük. Bu ağa da kim olur? 14 kez Kırkpınar Ağalığı ile efsane Kırkpınar Güreşleri Ağası Seyfettin Selim olur tabii ki. Ben kendisine üniversitem adına bu etkinliğe verdiği desteklerden ötürü bizzat teşekkürlerimi sunuyorum. Trakya’mızın ve Türkiye’mizin gururu Trakya Birlik ve Soyyiğit Group’un de maddi ve manevi destekleri oldu. Türk sporuna verdikleri bu destek için teşekkürlerimi sunuyorum. Organizasyonun hazırlanmasında emeği geçen Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesine, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.” ifadeleri ile konuşmasını sonlandırdı.
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay: Yağlı Güreşler Edirne’ye Yakışıyor
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay, Türkiye Üniversitelerarası Yağlı Güreş Şampiyonası’nı Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde yapılmasını oldukça anlamlı bulduğunu belirterek “Bu sene ilkini düzenlediğimiz şampiyonaya, katılımın oldukça iyi olduğunu gördüm. Hibrit eğitimden dolayı tabii ki katılım oranı düştü ama seneye yaklaşık 500 güreşçi ile burada olacağımızın sözünü şimdiden sizlere veriyorum. 10 yıldır Türkiye Cumhuriyeti gençliğine sahip çıkmak, sağlıklı gençler, sağlıklı nesiller yetiştirmek için çabalıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi yeni bir yüzyıla, Türkiye yüzyılına giriyoruz. Bu yüzyılın mimarları yine gençlerimiz olacaktır. Üniversitelerimiz gençlerimizi mesleğe hazırlayan, ülkenin geleceğini, yöneticilerini, idarecilerini, Türk milletine hizmet edecek personelini yetiştiren yegâne eğitim kurumlarıdır. Geleneksel sporlarımızı özellikle de yağlı güreşimizi üniversitelerde gerek akademik olarak gerek sportif olarak yapmamamız bizim için çok büyük bir eksiklikti. Çünkü bizi biz yapan, Türk’ü Türk yapan, Türk’ün üç kıtaya adaletini ve gücünü yaymasına vesile olan Türk’ün güreşidir, geleneksel atlı sporlarıdır, okçuluğudur. Ama maalesef üniversitelerimiz arasında sadece Trakya Üniversitesinde güreşle ile ilgili bir araştırma merkezimiz bulunuyor. Seneye biz buraya Balkanlardan da çocuklarımızı getireceğiz ve bu şampiyonayı uluslararası boyuta taşıyacağız. Yağlı güreşlerin bundan sonra hep Edirne’de olmasını istiyoruz. Çünkü yağlı güreşler Edirne’ye yakışıyor. Emeklerinden, fikrî önderliğinden, bu güzel organizasyondan dolayı başta Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu hocama ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizi bağrına basan Edirnelilere, valimize, bizi destekleyen ağamız Selim Bey’e çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Vali H. Kürşat Kırbıyık, ilk kez yapılacak bu organizasyonun Edirne’de yapılmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek Edirne denilince akla gelen en önemli özelliklerden birisinin de yağlı güreşler olduğunu vurguladı. Vali H. Kürşat Kırbıyık “Dünyada 662 yıldır devam edebilen çok az spor etkinliği var. Biz bu yıl Kırkpınar’ın 662.sini düzenleyeceğiz. Tabi bu durum bir açıdan da bize sorumluluk yüklüyor. Malumunuz bizlerin, devletin, milletin görevi sahip olduğumuz bu kültürel zenginliğin ve kültürün yaşatılıp geliştirilmesidir. Yağlı güreş belki de Türk kültürünün en başında gelen unsurlardan biri. Biz sadece spor etkinliğinden bahsetmiyoruz. İçinde usta-çırak çerçevesinde yetişen bir spor kültüründen bahsediyoruz. Her boyda belli kültürel aşamaları geçip, ustasına saygıyı öğrenip, mücadele ruhunu öğrenip, baş pehlivanlığa kadar gelen bir yoldan bahsediyoruz. Ağasıyla, cazgırıyla, peşreviyle birçok kültürel değeri içinde barındıran bir kültürden bahsediyoruz. Bunun korunması ve yaşatılması son derece önem arz ediyor. Belki bizim şehrimiz açısından Kırkpınar ya da yağlı güreşin sadece bir haftaya hapsedilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla yılın değişik zamanlarında gösterebileceğimiz gerek gösteri güreşleri çerçevesinde gerekse bu tür şampiyonalarla yağlı güreşi şehrimizle özdeşleştirmemizin faydası olacağını değerlendiriyorum. Bu çerçevede de bugün düzenlenen organizasyonun önemli ve kıymetli bir organizasyon olduğunu, yağlı güreşin sadece Kırkpınar’dan ibaret olmadığı ve bu tür etkinliklerle de bu alanın her geçen gün genişleyeceğini görüyorum.” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.
Mehteran gösterisi ve halk oyunları gösterisinin ardından şampiyonada müsabakalara geçildi. Deste Büyük, Küçük Orta Küçük, Küçük Orta Büyük, Büyük Orta, Başaltı ve Baş kategorilerinde 8 üniversiteden 62 güreşçi dualı çayırda mücadele etti.
Kırkpınar'ın efsane cazgırı Şükrü Kayabaş'ın da aralarında bulunduğu cazgırların eşlik ettiği ve kıran kırana geçen mücadeleler sonucunda baş pehlivan, Trakya Üniversitesi pehlivanı Nedim Gürel oldu.
Dualı çayırda pehlivanların kıyasıya mücadele ettiği şampiyonaya damgasını vuran Trakya Üniversitesi pehlivanları altı kategoride de birinci oldu.
Derece alan pehlivanlar şunlar:
Deste Boy:
1. Murat Gonca
2. İsmail Ayvaz
3. Alparslan Daş
3. Mustafa Keleş
Küçük Orta Küçük Boy:
1. Faruk Bafralı
2. Emrecan Gürbüz
3. Nevruz Bakmamedov
3. Oğuz Kaya
Küçük Orta Büyük Boy:
1. Eren Piren
2. Emrah Kaya
3. Emin Başar
3. Tansel Can
Büyük Orta:
1. Atakan Makas
2. Zafer Dama
3. Saim Cevahir
3. Mehmet Akif Ersoy
Baş Altı:
1. Yıldıray Pala
2. Kadir Güleşen
3. Burak Kaya
3. Erhan Yılmaz
Baş Pehlivanlar:
1. Nedim Gürel
2. Tanju Gemici
3. Kaan Kaya
3. Faruk Akkoyunlu