
Moskova’dan gelen Türk diplomat nişanı hak etti.
Bir sene önce Moskova’dan gelen Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci ülkemize iyilikte bulunan diplomatlara görev sürelerinin sonunda verilmesi gelenek haline gelmiş Bulgar hükümeti nişanını hak etmiştir. Eğer kendisi burada daha çok kalırsa Filibeliler kendilerini şanslı hissedecekler, çünkü burada olduğu kısa zaman zarfında kendisi şehrimizi Avrupa Kültür Başkenti haline getirmiştir, ki Filibe 2019’da bu unvanı almayı istemektedir.
Ülkemizdeki en büyük konsolosluk alanına sahip Filibe Başkonsolosluğundaki günlük görevleri dışında Şener Cebeci, Türkiye ve Bulgaristan arasında da büyük kültür aracılığı yapmaktadır.
Kendisi tarafından Filibe’de düzenlenen kültür etkinlikleri Moskova’dan sevdiği Bolşoy Tiyatrosunun afişinde bile yer alabilirler. Kendisi bir aydan kısa bir süre önce Boris Hristov Kültürevi’nin salonunda İstanbul’dan gelen ünlü grubun eşsiz “Sema – dervişlerin büyülü dansı” gösterisini düzenlemişti. Konsere girememekten dolayı üzüntü duyan Filibelileri gören Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu dervişleri tekrar Filibe’ye getireceğine dair söz vermiştir. Bir dahaki sefere daha fazla seyircinin izleyebilmesi için gösteri açık sahnede yapılacaktır. Kendisinin sayesinde Filibeliler ilk kez canlı olarak Mevlana’nın öğrencilerinin dansını izlemişlerdir. Yaz aylarında Şener Cebeci Eskişehir’den gelen ünlü senfoni orkestrasından üstatları programlarında bulunmamasına rağmen Balkan ülkelerindeki turnelerine Filibe’yi de katmaya ikna etmiştir. Bu Cumartesi günü ise Kültür Evi’nin salonu yine Şener Cebeci’nin himayesinde Edirne’deki Trakya Üniversitesi’nin 65 müzisyenin konseri düzenlenecektir. Türk devletinin 100 yıllık başkenti olan 165.000’lik Trakya şehrinin incilerinden birisi Trakya Üniversitesi’dir. Orkestra 1982 yılında kurulan 2.500 öğretmen ve personel, 1.500’ü yabancı ülkelerden gelen 35.000 öğrencinin bulunduğu Trakya Üniversitesi’nin gururudur. Üniversite haftanın 7 günü 24 saat açık olması ile ünlenmiştir. Balkan Senfoni Orkestrası’nın müzisyenleri geçen yıl Filibe’de Drama Tiyatrosunda konser vermişlerdir. Yarın Kültür Evinde düzenlenen gösteride orkestra şefliğini yine Prof. Aminbay Sapaev yapacaktır. Yıldırım Öztürk- ney, Doç. Deniz Yavuz- vokal, Doç. Musa Eren İşkodralı- vioncello, Doç. Akın Araboğlu- piyano ve Renel Molla- vokalde bulunacaklardır. Başlangıç Mozart’ın 40. senfonisi ile yapılacaktır. Haçaturyan, Yunus Emre, Anderson, Türk bestecilerin eserleri ve “Dayçovo Horo” vioncello ve orkestra ile seslendirilecektir. Konser Mozart’ın Türk Marşı ve Strauss’un polkası ile sona erecektir. Konserin başlangıç saati 18:00’dir. Giriş ücretsizdir.
Dinko Petkov (http://www.plovdivmedia.com/74210.html, 15.11.2013)
Орфей слезе от Родопите в Пловдив, захласнат по тракийски виртуози от Одрин
Легендарният Орфей сигурно е слязъл от Родопите в Пловдив в неделя вечерта, чувайки от залата на Дома на културата „Борис Христов” концерта на 65-те виртуози от Балканския симфоничен оркестър при Тракийския университет в Одрин /Едирне/. Захласнат от зашеметяващата обработка на „Дайчово хоро” от диригента проф. Аминбай Сапаев и солото на виолончелиста Муса Ерен Ишкодралъ.
Динко ПЕТКОВ
Музикантите така изсвириха нашенската творба, че сякаш се чу и камбаната на българската църква в Одрин „Св. Св. Константин и Елена”. Пловдивската публика изпадна в такъв възторг, че маестрото даде знак с палката и веднага повториха цялата композиция. А когато прозвуча „Маскарад” на Арам Хачатурян, емоцията на зрителите вече явно изби в очите им. Въздействието на изпълнителите беше толкова силно, че навярно е накарало да трепне даже и каменното сърце на „слушащия” от близкия хълм Альоша.
Със сигурност духовете на древните дервиши в някогашния дервишки манастир в Стария град Мевлеви хане са скокнали и са започнали да се въртят като живи, когато взеха да свирят песента на странстващия певец и дервиш от 13 век Юнус Емре. В залата все едно се чу посланието му, изписано на нагробния му камък: „Да се обичаме и да бъдем обичани”. Страстта на свирещия на инструмента ней Йълдъръм Йозтурк обхвана залата като есенна пловдивска мъгла. А гласовете на вокалите Денис Явус и Ренел Молла бяха като на птици.
Балканският симфоничен оркестър идва за втори път под тепетата. Още се чуват овациите от миналата година, когато беше първият му концерт в Драматичния театър. „Пловдив заслужава да бъде европейска столица на културата. Затова съм щастлив пак да видим музикантите от Едирне тук! ”, заяви турският генерален консул в Пловдив Шенер Джебеджи, под чийто патронаж беше концерта. „Искаме да сме като още един цвят в културата на този древен град!”, обяви ректорът на Тракийския университет Йенер Йорук, чийто родители са родени в България. И съобщи, че е поканил през пролетта детска балетна група от Пловдив да бъде гост на Одрин.
Публиката дълго не пусна тракийските виртуози да си тръгнат. Дори и изпълнението им на бис на Танца със саби от „Гаяне” на Хачатурян не ги укроти и викаха „Още! Още! Още!”.
Edirne’nin üstatlarını dinlemek için Orfe Rodoplar’dan Filibe’ye inmiştir. Efsanevi Orfe, Edirne Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrasından gelen 65 üstadı hele de Şef Prof. Aminbay Sapaev’in ve Musa Eren İşkodralı’nın çellosu ile icra edilen Dayçovo Horo’sunu duysa herhalde Rodoplar’dan Filibe’ye inip Boris Hristov Kültürevinde konseri dinlerdi. Müzisyenler yerel türküyü öyle bir seslendirdiler ki Edirne’deki “Sv. Konstantin ve Elena” kilisesinin çanları bile duyulmuştur. Filibeli seyirciler bu parçaya o kadar hayran kaldı ki şef bütün besteyi tekrar icra etmiştir. Aram Khachaturian’ın Masquerade’ında ise seyircilerin duyguları gözlerine yansımıştır. O kadar etkiliydi ki konseri yakından dinleyen Alyoşa’nın taştan kalbi bile titremiştir. Eski Filibe’deki mevlevihanedeki dervişlerin ruhları 13. yüzyıldan kalma derviş Yunus Emre’nin eseri ile sema etmeye başlamışlardır. Yunus Emre’nin mezar taşında yazılan “Sevelim ve sevilelim” mesajı sanki salonda duyulmuştur. Yıldırım Öztürk’ün ney sevdası sonbahar sisi gibi salonu sarmıştır. Deniz Yavuz ve Renel Molla’nın vokalleri ise kuş sesi gibiydi. Balkan Senfoni Orkestrası Filibe’ye ikinci kez gelmiştir. Drama Tiyatrosundaki ilk konserlerinin alkışları halen kulaklarımızda inlemektedir. Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Sayın Şener Cebeci’nin himayesinde düzenlenen konser hakkında Başkonsolos “Filibe Avrupa Kültür Başkenti olmayı hak ediyor. O yüzden Edirne’den müzisyenleri burada tekrar görmekten memnuniyet duyuyorum.” demiştir. Ailesi Bulgaristan doğumlu olan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ise “Bu tarihi şehrin kültürüne renk katmak istiyoruz.” demiştir. Ayrıca kendisi Filibe Çocuk Bale Topluluğunu bahar aylarında Edirne’ye davet ettiğini de ifade etmiştir. Seyirciler uzun süre müzisyenleri bırakmamış, hatta Khachaturian’ın kılıç dansının tekrar icrası bile yetmemiş ve salon “Bir daha” alkışları ile inlemiştir.
Edirne Balkan Senfoni Orkestrasından Muhteşem Konser
Kırcaali’de yaklaşık 20 yıl aradan sonra ilk defa senfoni orkestrası konseri verildi. Bu akşam T.C. Filibe Başkonsolosluğu’nun himayesinde Edirne Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrası Kırcaali Kültür Merkezi Salonunda sunduğu muhteşem konserle izleyicilerin gönlünü fethetti.
Yüzlerce Kırcaalili tarafından izlenen konser katılımcıların büyük ilgi ve beğenisini topladı. Seyirciler gerek konser sırasında, gerekse konser sonunda 60 sanatçının görev aldığı Balkan Senfoni Orkestrası’nı dakikalarca ayakta alkışladı.
Konsere T.C. Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci, Muavin Konsolos Gürler Gürsoy ve Murat Muhaciroğlu, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ve Kırcaali ili ilçe belediye başkanları ve Kırcaali’nin önde gelen siyaset, sanat, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve basından önemli isimler katıldı. Edirne’den ise konsere Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Yener Yörük başkanlığında bir heyet iştirak etti.
Şener Cebeci yaptığı selamlama konuşmasında, “Ne mutlu bize ki bu salonda sizlerle defalarca bir araya gelme fırsatımız oldu. Bu sahnede sizlere birkaç kez selamlama yapma imkanım oldu. Huzurlarınızda Trakya Üniversitesi Prof. Dr. Sayın Yener Yörük şahsında Balkan Senfoni Orkestrası’na teşekkür etmek istiyorum. Emek onların, öncelikle onlara teşekkür etmek isterim” diye kaydetti. Daha sonra Başkonsolos, organizasyona destek veren Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ve Türk Kültür ve Sanat Derneği (TÜRKSAD) Başkanı Müzekki Ahmet’e teşekkürlerini sundu. Sayın Cebeci, “Bu tür etkinlikler bizim sizlerle bir araya gelmemiz için birer vesile. Biz her vesileyi fırsat bilip sizinle bir arada olmaya çalışıyoruz” diye ifade etti.
Trakya Üniversitesi Prof. Dr. Sayın Yener Yörük yaptığı konuşmasında, “Kırcaali’de olmak bizim için büyük bir mutluluk. Trakya Üniversitesi olarak, ilk kez Kırcaali’de konser veriyoruz. Size Edirne’nin, Selimiye’nin selamını getirdik. Trakya Üniversitesi olarak 37 500 öğrencimizle büyük bir eğitim kurumuyuz. Bünyemizde 12 fakültemiz var. Bunun yanında Türkiye’de sadece bizde bulunan Balkan Araştırmaları Enstitümüz var. Bin yataklı Balkanların en büyük hastanesine sahibiz. Bünyemizde 1488 yılında yapılan Tıp Fakültesi ve onun psikiyatri hastalarının müzikle tedavi edildiği hastanemiz var. Edirne’yi, Selimiye Camii, külliyemizi görmeyenleri Edirne’ye davet ediyorum. Eğitimin yanı sıra sanat ve kültüre de önem veriyoruz ve gördüğünüz bu orkestramızla da Balkanlarda çok önemli konserler veriyoruz. Haziran ayında Razgrad ve Şumnu da konserler verdik. Anne ve babamın Şumnu ve Eski Cuma doğumlu olmalarına bakarak program yapmadık, sadece Başkonsolosluklarımızın daveti bu şekilde oldu. Bugün buradayız, davet ettikleri için Sayın Başkonsolosumuza ve tanışma fırsatı bulduğum belediye Başkanına da çok teşekkür ediyoruz. Kültür ve sanatın evrensel dili olduğunu düşünüyoruz. Müziğin evrensel dilini kendi kültürümüzü ve medeniyetimizin unsurlarıyla zenginleştirmek istiyoruz. Çünkü bizim kültürümüz, medeniyetimiz hakikaten dünya medeniyetler, kültürler arasında en önemli yerlerde. Bunu modern yorumlarla canlandırmak istiyoruz. Kırcaali’de olmak bizler için büyük bir onur” dedi.
Ev sahibi konumundaki Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis yaptığı tebrik konuşmasında, “Son zamanlarda hepimiz ülkemizin Türkiye ile iyi işbirliği yaptığını görüyoruz. Yerel yönetim ve Başkonsolosluğun da iki ülke arasındaki tüm alanlarda ilişkilerin derinleştirmesine yönelik çabalarını görüyoruz. Sadece birkaç örnek vermek istiyorum. Filibe Başkonsolosluğumuzun desteğiyle tüm Kırcaali ili ilçe belediyelerin de desteğiyle çeşitli kültür etkinlikleri düzenleniyor. Son yıllarda yine Filibe Başkonsolosluğun desteğiyle Kırcaali Belediye Başkanlığı çeşitli folklor konserleri düzenlenmesini sağladı. Son yıllarda yerel yönetim ve hükümetin de çabalarının Kırcaali ve Razgrad’daki Türk tiyatrolarının faaliyetinin canlandırılması yönünde olmasını dilediğimizi vurgulamak istiyorum. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda yerel yönetim, Başkonsolosluk ve Büyükelçilik arasındaki işbirliğin kültür alanında devam etmesini arzu ediyoruz. Özellikle bu akşam ki bu konser yerel yönetimle Başkonsolosluk arasındaki iyi işbirliğinin sonucunda gerçekleşiyor. Bu tarihi bir konser. Çünkü Kırcaali Kültür Merkezi yönetiminden öğrendiğime göre bu salonda sunulan senfoni orkestra konseri geçen asrın sonlarında düzenlenmiştir. Tabii ki biz buna sevinmiyoruz. Fakat burada en son 1992-1995 yılları arasında bir senfoni orkestra konseri verilmiştir. Kendi adımdan Filibe Başkonsolosuna, Trakya Üniversitesi Rektörüne bir kez daha bize yapılan bu hediye için teşekkürlerimi sunmak istiyorum” diye belirtti.
Ardino Belediye Kültür Mirası Koruma Konseyi Başkan Yardımcısı Selahidin Karabaşev, Kırcaali ili ilçe belediye başkanları ve Hak ve Özgürlükler Hareketi İl Başkanlığı adına Balkan Senfoni Orkestrası’na teşekkür mesajını okudu.
Şef Prof. Aminbay Sapayev yönetimindeki Balkan Senfoni Orkestrası, W. Amadeus Mozart'ın 'Saraydan Kız Kaçırma' operası uvertürü, Aram Chatschaturjan’ın Walzer aus Maskerade, Tsvetomir Petkov’un Dayçovo Horo, Yunus Emre’nin Segah İlahi, İsmail Dede Efendi’nin Yine Bir Gülnihal, Anonim Şarkı, Osman Paşa/ Plevne Marşı, Nabiyev'in Şarkı, Kara Karayev’in Dans, Nevit Kodallı’nın Telli Turna, Anderson'un Plink Plank Plunk, W. Amadeus Mozart'ın Türk Marşı ve Strauss'tan Polka Av (Op.373) eserlerini seslendirdi.
Sanatçılar, salondakilerin bol alkışlarını aldı. Kırcaaliler için unutulmaz bir konser oldu.
Konser sonrası orkestraya Filibe Başkonsolosluğu, Kırcaali ili ilçe belediye başkanları, Kırcaali Meclis Başkanı Raif Mustafa, HÖH İlçe ve İl Başkanlıkları, Ömer Lütfi Kültür Derneği ve TÜRKSAD, Yüksek İslam Şura Başkanı Şabanali Ahmet, HÖH Milletvekili Mustafa Ahmed, Ardino Rodop Kıvılcımı Toplum Merkezi ve Sahur Şirketi sahibi Kasim Mestan tarafından çiçek sunuldu.
(http://www.kircaalihaber.com)