CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT POLİTİKALARI KURULU ÜYELERİ’NDEN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ'NİN TARİHİ MEKÂNLARINA ZİYARET

Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi ile Güzel Sanatlar Fakültesi’nin yer aldığı Karaağaç Yerleşkesi, tarihi bir güne tanıklık etti. Edirne’nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyan, kültür turizmi konusunda bir lokomotif görevi üstlenen Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi ile Karaağaç Yerleşkesi, birbirinden önemli konukları ağırladı. Türkiye'nin kültür ve sanat birikimini yakından takip etmek, yerel yönetimler ve kültür-sanat kurumları ile bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunmak, kültür-sanat etkinlikleri hakkında detaylı bilgi edinmek amacıyla Edirne’ye gelen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu üyeleri, Edirne Valiliği’nin ev sahipliğinde, Edirne Büyük Sinagogu’ndaki Vakıf Kültür Sanat Evi’nde gerçekleştirilen toplantının ardından, Edirne'nin tarihi ve kültürel mekânlarını ziyaret etti. Araştırmacı-Yazar Prof. Dr. İskender Pala'nın başkanlığında Edirne’ye gelen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Fecir Alptekin, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Havva Hümeyra Şahin, Sinema Sanatçısı Hülya Koçyiğit, Sosyolog ve Yazar Prof. Dr. Ümit Meriç ve Hattat Mehmed Özçay’ın incelemelerde bulunduğu mekânlar arasında Edirne Büyük Sinagogu, Selimiye Camii, Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Hıdırlık Tabyası ve Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi yer aldı. Ülkemizin kültürel ve tarihi dokusunu yerelden evrensele taşımak amacıyla çalışmalar yürüten ve bu kapsamda Edirne'de bir dizi incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu’nun Başkanı Prof. Dr. İskender Pala ve kurul üyelerine; Edirne Valisi Ekrem Canalp, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Akıncı’nın yanı sıra kentin üst düzey yöneticileri ve turizm temsilcileri eşlik etti.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Türk Dili Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Canım ile Müze Müdürü, Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı, Sağlık Müzesi’ni gezen Prof. Dr. İskender Pala ve beraberindeki heyete, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren ilk üniversite müzesinin tarihçesi, Trakya Üniversitesi’ne kazandırılması ve ödüllere uzanan yolculuğu hakkında bilgi vererek Osmanlı tıbbının tarihine ışık tutan Darüşşifa bölümü ile yüzyıllarca ihtiyaç sahiplerine aş dağıtılan İmarethane kısmını gezdirdi. Külliye’nin Şifahane kısmının Trakya Üniversitesi’nin katkılarıyla müzeye dönüştürüldüğü bilgisini kaydeden Rektör Prof. Dr. Tabakoğlu, İmarethane bölümünün de yakın zamanda müze olarak faaliyete geçeceğini bildirdi.

Ziyaretlerine Hıdır Baba Tabyası ve Karaağaç ile devam eden heyet, Edirne’nin tarihi dokusuna ve ruhuna yakışır bir biçimde Trakya Üniversitesi ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde restore edilerek Osmanlı mutfağını ziyaretçilerle buluşturan “Şerbet Evi”ni gezdi. Osmanlı tıbbının gizli hazinelerini ihtiva eden ve tozlu raflarda kalan eski reçetelerle her gün farklı bir şerbetin hazırlanarak ziyaretçilerin beğenisine sunulduğu Şerbet Evi’nde konuklara reyhan, elma ve nane şerbetleri ikram edildi. Tıp geleneğimizde önemli bir yer tutan ve tedavi edici özelliğinin yanı sıra önleyici sağlık hizmetleri içerisinde de büyük yeri olan şerbetlerin tadına bakan kurul üyeleri, mutfak kültürümüzün gelecek nesillere aktarılmasında önemli rol oynayan çalışmalar ile Edirne ve bölge turizmine sundukları katkılardan dolayı Trakya Üniversitesi’ne teşekkür etti.

Konuklara Karaağaç Yerleşkesi hakkında değerli bilgiler aktaran Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi olarak Edirne'nin sahip olduğu kültürel ve tarihsel zenginliklere sahip çıkmaya çalıştıklarını ve bu doğrultuda önemli sorumluluklar üstlendiklerini söyledi. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu "Edirne, tarihimizde dört işgal görmüş, büyük acılar yaşamıştır. Vakûrâne duruşla susmaktadır ama dertlidir. Ama o yaraları bir an önce sarıp inşallah tekrar ayağa kalkmayı bekleyen bir şehir var burada." diye konuştu.

Karaağaç Yerleşkesi ziyaretinde konuşan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurul Başkanı Prof. Dr. İskender Pala, Edirne'nin tarih ve kültür açısından önemli bir şehir olduğunu dile getirerek “Kültür-sanat eksenli ziyaretlerimizde gerek yöneticilerin gerek kültür sanat aktörlerinin düşünceleri, geleceğe yönelik idealleri ve projelerinin önemli olduğunu gördük. Edirne, bilindiğinden daha zengin bir kültür ve sanat altyapısına sahip. Edirne'deki kültür-sanata ilişkin gerek sivil toplum örgütleri gerek resmi makamlar gerekse yerel yönetimlerin duyarlılığını görmek sevindirici. Ne yapılacaksa biz Edirne'nin yanında olacağız. Edirne’de kültür-sanatın kalkınmasına destek veren yöneticilere teşekkür ediyorum.” dedi.

Kurul üyeleri, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni de gezerek Trakya Üniversitesi tarafından her yıl yüzlerce öğrenciye burs imkânı sağlayan “Bir Öğrenci De Sen Okut” kampanyası yararına düzenlenen sergideki sanat eserlerini inceleyerek açık artırmaya katıldı. Ziyaretlerini İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi ile tamamlayan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu üyeleri, müzede Türkiye’nin ve uluslararası sanat camiasının önde gelen sanatçılarının heykel ve tabloları ile tanıştı. Müzedeki sanat eserleri karşısında hayranlıklarını gizleyemeyen kurul üyeleri, Trakya Üniversitesi’nin sanata ve sanatçıya verdiği destek için teşekkürlerini iletti.


Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU
Editör: Fırat GÜNGÖR
Fotoğraf: Mustafa TOPYANAK
Bu içerik 16.12.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1218 kez okundu.