TRAKYA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ’NİN OLDUĞU ESKİ TREN GARI’NDA TARİHİ GÜN

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin olduğu Karaağaç Yerleşkesi, tarihi bir güne tanıklık etti. Yüzyıllar boyu edebiyatçıların ve gezginlere ilham veren, sanatkâr ve zanaatkârların eserlerine nakşettiği eşsiz güzellikleriyle bilinen Edirne’de, 20.yy’ın başında Mimar Kemalettin’in projesi olarak inşa edilen tarihi Edirne Tren Garı ve buna bağlı diğer hizmet binalarının içinde bulunduğu Üniversitemiz Karaağaç Yerleşkesinde, tarihin en büyük projelerinden biri olarak kabul edilen bir ulaştırma projesinin sembolik temel atma töreni gerçekleştirildi. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan en büyük altyapı projelerinden biri olan ve Türkiye’nin ulaştırma sektöründeki rolünü zirveye taşıyacak, “Bir Kuşak Bir Yol Projesi” olarak dikkatleri çeken “İstanbul Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı'nın Çerkezköy-Kapıkule” kesimi inşası temel atma töreni, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin bulunduğu Karaağaç Yerleşkesindeki tarihi Gar Binası’nda yapıldı. Törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan, Bakan Yardımcısı Enver İskurt, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Cristian Berger, AB Ulaştırma ve Hareketlilik Komisyoneri Violeta Bulc, Bulgaristan Teknoloji ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Angel Popov, AK Parti Edirne Milletvekili, MKYK Üyesi ve Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Dr. Fatma Aksal, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Alpaslan Doğan, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı. Avrupa Birliği’nin (AB), kendine üye ülkeler dışında bir ülkeyle ortak gerçekleştirdiği en büyük yatırım ve projelerden biri olan ulaştırma projesinin tarihi temel atma töreni için Edirne’ye, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin bulunduğu Karaağaç Yerleşkesine gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan’ı, AK Parti Edirne Milletvekili, MKYK Üyesi ve Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Dr. Fatma Aksal ve Edirne Valisi Ekrem Canalp ile birlikte Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu karşıladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin üç kıtayı birbirine bağlayan, jeopolitik ve jeostratejik açıdan oldukça önemli bir konuma sahip olduğunu vurgulayarak, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı’nın Türkiye’nin AB’ye bağlanmasını simgeleyen tarihi bir proje olduğunu söyledi. Bakan Mehmet Cahit Turhan, “Ülkemiz; dünyanın en önemli petrol rezervlerine sahip Orta Doğu ve Hazar havzası, önemli deniz ulaştırma yollarının kavşağı durumunda bulunan Akdeniz havzası, tarihte her zaman önemini korumuş olan Karadeniz havzası ve Türk boğazları, zengin tabiî kaynaklara sahip Kafkasya ve ötesinde Orta Asya'nın oluşturduğu coğrafyanın merkezinde, kilit bir konumda bulunmaktadır.” dedi. Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri geliştirmenin tarihsel bir yükümlülük ve dünya ekonomisine yön ve şekil vermek için gerekli olduğuna dikkat çeken Bakan Mehmet Cahit Turhan, temeli atılan demiryolu projesinin, AB ile ilişkileri güçlendireceğine ve büyüyen Türkiye’ye önemli bir katkı sunacağına inandığını belirtti. Halkalı-Kapıkule demiryolu hattının hizmete girmesi ile Trans-Avrupa Ulaştırma Ağlarına yüksek kalitede bağlanmanın son aşamasının tamamlanacağının müjdesini, Edirneliler ve tüm Türkiye ile paylaşan Bakan Mehmet Cahit Turhan, “Türkiye olarak, ulaştırma ağlarının Avrupa'ya entegrasyonunun yüksek standartlarda sağlanması, her daim önceliklerimiz arasında yer almıştır. İşte, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı'nın hizmete girmesi ile Trans-Avrupa Ulaştırma Ağlarına yüksek kalitede bağlanmanın son aşaması tamamlanmış olacaktır. Ülkemizin Avrupa'yı Asya ve Uzak Doğu'ya bağlayan konumu nedeniyle, büyüyen Asya ekonomileri için Avrupa ve Afrika arasındaki ticaret güzergâhlarının odak noktasında bulunması, bu hattın yapımını çok daha önemli hale getirmektedir. Hattın, Çin, Asya, Avrupa ve Orta Doğu'yu birbirine bağlayarak devasa bir altyapı ve ulaşım ağı oluşturulması amaçlanan Bir Kuşak Bir Yol Projesi’ne katkı sunacak olması da çok anlamlıdır. Bu projenin, 'Orta Koridoru', bizim deyimimizle 'Modern İpek Yolu'nun hayatiyet kazanması için son dönemde ülkemiz genelinde, doğu-batı ve kuzey-güney ekseninde çok büyük işlere imza attık. Bu nedenle, Londra'dan Pekin'e uzanan Demir İpek Yolu'nun hayata geçmesine de en başından beri stratejik bir mesele olarak yaklaştık. Hizmete açtığımız Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattıyla da bu projeye olan destek ve inancımızı çok net bir şekilde ortaya koyduk." dedi.

Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi'nin, Avrupa Birliği ile iş birliği içerisinde uzun zamandır hayata geçmesi için çaba sarf edilen bir proje olduğu ve bu proje ile yeni bir rekora imza atıldığı bilgisini sözlerine ekleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan, “Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattının hizmete girmesiyle herkes için ticari hareketlilik ciddi boyutlara ulaşacağından herkes kazançlı çıkacaktır. Temelini atacağımız Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi'nin Çerkezköy-Kapıkule Kesiminin İnşası için ise 275 milyon Avro AB hibesi kullanılarak yeni bir rekora daha imza atılmış olacaktır. Bütçe büyüklüğü ve teknik özelliklerinin yanı sıra ülkemizin Bulgaristan sınırından İstanbul’a kadar uzanan güzergâhıyla, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi, coğrafi olarak Türkiye’nin AB’ye bağlanmasını da simgelemektedir. Yaklaşık 4 yıl sürecek olan inşaat çalışmaları esnasında ihtiyaç duyulacak iş gücü diğer projelerimizde olduğu gibi yine bölgeden temin edilecektir.” şeklinde konuştu.

AB Ulaştırma ve Hareketlilik Komisyonyoneri Violeta Bulc ise konuşmasında, törende bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu Türkçe sözlerle ifade ederek, gerçekleştirilen törenle yalnızca yolların değil, medeniyetler arasında kurulacak gönül köprüleri inşa edileceğini belirtti. Gerçekte, fiziksel anlamda bağlantı oluşturacak demiryollarının temeli için adımlar atılsa da bu temelin medeniyetlerin birleşmesinde önemli rol oynayacağına dikkat çekti. Yollar, medeniyetler arasında birer köprüdür diyen AB Ulaştırma ve Hareketlilik Komisyonyoneri Violeta Bulc, “Bugün, esasında bir temel atma töreninden daha fazla anlam taşıyor. Bugün bizler, AB ve Türkiye arasında Avrupa ile Asya arasında, doğu ile batı arasında yeni bir fiziksel bağlantının temelini atmak için buradayız. Kıtalar ve medeniyetler arasında köprü olmak, gerçekten insanlık için büyük bir güzelliktir. Birden fazla kıtayı birleştirecek, bir araya getirecek bir bağlantının tam merkezinde, kalbinde sizler varsınız. Türkiye'de ulaştırma altyapısını ortaya koymak demek, ekonomileri daha etkin bir şekilde birbirine yaklaştırmak, yeni ekonomi koridorları açmak demek. Bu demiryolu hattını, AB'nin Türkiye ile birlikte çalışmaya ve iş birliğine istekli olduğunu göstermek, ortak çıkarlarımıza hizmet etmek ve bizi birleştiren noktaları güçlendirmek için inşa ediyoruz. Avrupa ile Türkiye arasında tesis edilecek yeni ve güçlü ulaştırma, hem yeni fırsatlar, hem istihdam hem de büyüme için itici bir güçtür. Bu temel, yatırımları ve ekonomik büyümeyi de beraberinde getirecektir. Komşuluk ilişkilerine ve ülkeler arasındaki etkileşimlere de olumlu katkılar sunmasını bekliyoruz. AB-Türkiye angajmanı içerisinde ulaştırma, lojistik ve taşımacılık faaliyetleri önemli rol oynamakta. Bu ilişkiler beraberinde siyasi ilişkilere de destek olmakta. ” dedi.

Temel atma töreni için Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin olduğu Karaağaç’a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve AB Ulaştırma ve Hareketlilik Komisyonyoneri Violeta Bulc, tören öncesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fuayesi’nde kendilerini bekleyen karma sergiyi ziyaret ederek bilgi aldı. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Resim, Grafik Tasarımı ve Heykel bölümlerinden öğrencilerin, 2018-2019 Eğitim ve Öğretim yılı içerisinde hazırladıkları ürün ve eserlerden oluşan sergiyi ziyaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve beraberindeki heyete, ziyaretleri sırasında, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün eşlik etti. Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin yaratıcı ve özgün düşüncelerle hazırladıkları baskı, resim, heykel ve grafik tasarımı çalışmalarından oluşan 70’e yakın eseri inceleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve AB Ulaştırma ve Hareketlilik Komisyonyoneri Violeta Bulc, sergiyi çok beğendiklerini ifade ederek bu muhteşem mekânın kültür ve sanatın hizmetine sunulmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. Sergi ziyareti sırasında, sarı zemin üzerine ve siyah renkle çizgi ve lekelerle oluşturulmuş, içerisinde yıldızlar, gözler ve çeşitli figürler bulunan bir resmi çok beğendiğini ifade eden AB Ulaştırma ve Hareketlilik Komisyonyoneri Violeta Bulc’a beğendiği eser, Cihan Atıcı isimli öğrencimizin bilgisi ve onayı dâhilinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından hediye edildi.

Törende açılış konuşmaları sonrası ayrıca, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve AB Ulaştırma ve Hareketlilik Komisyonyoneri Violeta Bulc’a, Karaağaç Tarihi Gar Binası'nın birer minyatürü ile Edirne Selatin Camileri projesi kapsamında öğrenciler tarafından çekilen Selimiye Camii fotoğraflarını hediye etti.

Sahaya canlı bağlantılar yapılarak çalışmaların fiili olarak da başlatıldığı ve izlendiği törenin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, AB Ulaştırma ve Hareketlilik Komisyonyoneri Violeta Bulc ve beraberlerindeki heyet, Üniversitemiz bünyesindeki UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren ilk Sağlık Merkezi ve Üniversite Müzesi olma özelliği taşıyan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’ni ziyaret etti.



Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU
Editör: Sertan ATASOY
Fotoğraf: Mustafa TOPYANAK
Bu içerik 07.10.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1195 kez okundu.