TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE, AB-TÜRKİYE GENÇLİK İKLİM FORUMU DÜZENLENDİ

Trakya Üniversitesi’nde, AB Türkiye Delegasyonu desteği ile “AB-Türkiye Gençlik İklim Forumu” düzenlendi. AB İklim Anlaşması Elçisi Prof. Dr. Nezih Orhon ve ünlü Meteorolog Bünyamin Sürmeli’nin konuşmacı olarak katıldığı ve yoğun ilgiye sahne olan programda birbirinden değerli akademisyenlerin moderatörlüğünde tematik iklim atölyeleri gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Edirne AB Bilgi Merkezi, Trakya Üniversitesi ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde “AB-Türkiye Gençlik İklim Forumu” düzenlendi. Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen foruma Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Recep Zıpkınkurt, Trakya Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Belgin Elipek, Edirne AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Elif Yardımcı ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Forumun açılışında bir konuşma yapan ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, forumun iklim değişikliği kriziyle mücadele etmek için küresel dayanışma ihtiyacından yola çıkarak hazırlandığını söyledi. Forum ile tüm dünyada yaşanan iklim krizi karşısında gençlerin yaklaşımlarını ve geliştirecekleri çözüm önerilerini ortaya koymayı hedeflediklerini belirten Recep Zıpkınkurt, “İklim krizi ve sebep olacağı sosyal yıkımlar açısından kritik bir eşikteyiz. Tüm dünyayı teyakkuz durumuna geçiren şey de karşı karşıya olduğumuz bu kriz. Araştırıp öğrenen, üstüne düşünen, iyi olanı bulmaya çalışan ve o yönde harekete geçen siz gençler, geleceğin karar vericilerisiniz. Şu an sanki gelecekten gelmiş kişilerle konuşuyorum. Çünkü biliyorum ki gelecek sizlerin elinde. Hayatınız boyunca aklınız bir karış havada, suda ve toprakta olsun.” ifadelerini kullandı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz ise doğayı sevmek, onu korumak ve gelecek nesillere güzel bir miras bırakmak istedikleri bilgisini kaydederek, sağlıklı yaşamın sağlıklı çevre ile mümkün olacağını söyledi. Günümüzün en büyük çevresel sorunlarından birini mikroplastiklerin oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, nehirler ve denizler başta olmak üzere ekosisteme önemli zararları olduğunu dile getirerek “Kendisi küçücük ama çevreye ve sağlığa zararları çok büyük. Tek kullanımlık her şey dünyayı öldürüyor. Hem doğada yaşayan canlılar hem de insanlar için ciddi bir tehlikeden söz ediyoruz. Dünyadaki tüm mikroplastikleri toplasak bir kıta oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

Küresel iklim değişikliğinin sonucunda dünyanın birçok yerinde artan su kıtlığına ve kuraklığa da dikkat çeken Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, “Bilim insanları, 2025 yılında 2 milyar, 2050 yılında ise 7 milyar kişinin su bulma ihtimalinin kalmayacağını öngörüyor. 2100 yılında ise insanoğlunun yaşayabileceği bir ortam olmayacağı öngörüsünde bulunuluyor. Dünyanın çölleştiği bir gerçek. Bunun tamamı çevreyle ilgili, çünkü iklim değişiyor. Her yapılan yanlış şey, doğaya ve çevreye ciddi zararlar veriyor. Doğanın dengesi bozulunca iklim de değişiyor. Sürdürülebilir bir yaşam için önce çevremizi korumalıyız.” dedi.

Çevre kirliğinin önlenmesi ve ekonomimize katkı sağlanması amacıyla Trakya Üniversitesi olarak pek çok proje hayata geçirdiklerini de belirten Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, ülkemizin Sıfır Atık Projesi’ne destek vermeye ve bölgesel sorunların çözümüne öncülük etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sanat Eğitim ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen forumun açılışında Meteoroloji Mühendisi Bünyamin Sürmeli ve AB İklim Anlaşması Elçisi Prof. Dr. Nezih Orhon, iklim konusunda katılımcılara ilham olacak sunumlar gerçekleştirdi. AB Türkiye Delegasyonu İklim Diplomasisi Haftası çerçevesinde düzenlenen forumda konuşan Prof. Dr. Nezih Orhon ve Bünyamin Sürmeli, gençlere iklim değişikliğinin ve büyüyen krizin nedenleri hakkında bilgiler vererek sürdürülebilir yaşam için neler yapılması gerektiğini anlattı.

Çalışma Grupları Ve Atölyelerde Fikirler Üretildi

Açılış konuşmaları ve sunumların ardından Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’ndeki salonlarda bir araya gelen öğrenciler, moderatörlüğünü Trakya Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Belgin Elipek, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Hukuk Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selda Çağlar ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve AB İklim Anlaşması Elçisi Prof. Dr. Nezih Orhon’un yaptığı İklim alt başlıklarında paralel oturumlara katıldı.

“İklim, Meslekler, Uzmanlıklar”, “İklim Adaleti ve Haklar” ve “İklim, İletişim, Medya ve Savunuculuk” atölyelerinde çalışmalar da yürüten öğrenciler, gün sonunda atölye çıktılarının sunumunu gerçekleştirdi.

Forumun sonunda moderatörlere teşekkür sertifikaları takdim edildi.

Bu içerik 01.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 298 kez okundu.